10 hasznos tipp, hogyan vedd rá magad a rendszeres sportolásra

-

Sokan az életmódváltás kapujában állva megtorpannak, bár megszületik bennük az elhatározás, hogy átformálják a testüket, belevessék magukat a rendszeres sportba, valamiért mégsem indul be a dolog. Ha te is azok közé tartozol, akik még nem alakították ki a rendszert az életükben a mozgás terén, akkor mutatunk pár tippet, hogyan állj neki.

 

1. Felejtsd el a frusztráló hasonlítgatást!

A kidolgozott testű fitness-bloggerek minden közösségi oldalon feltűnnek, a motivációs tanácsok is befurakodnak az ismerőseink posztjai közé. A túl sok izmos, dögös test látványa sokaknál nem az elhatározást erősíti, hanem a szemérmességet. Ne mérd magad másokhoz, a saját testalkatodból, vágyott alakodból indulj ki! Ne irreális mértékben akarj megváltozni.

 

2. Találd meg a céljaid és a lehetőségeid közti összhangot

Ha a céljaid túlzottan elrugaszkodnak a valóságtól, a lehetőségeidtől, akkor irreális vágyakat generálhatnak benned. Biztosan pontosan tudod, hogy az időbeosztásodba, a teendőid közé, az életmódodba, a napi rutinodba mi fér bele és mi nem, mi az, ami tartható és mi az, ami csak álmodozás szintjén működhet.

sportoláshoz motiváció
kép: pexels.com / Andrea Piacquadio

 

3. A változásra folyamatként gondolj

Az azonnali változásban való reménykedés kudarcélményhez vezet. Apróságnak tűnik, de nagyon sok múlik azon, hogy miként állítod sorrendbe a céljaid és hogyan fogalmazod meg őket. A mikrocélok a kisebb, könnyebben megvalósítható tervek. A makrocélok a nagyobb horderejű dolgokat jelentő vágyak.  Mikrocél lehet, hogy elkezdesz rendszeresen futni és megköveteled magadtól az étkezési napló vezetését. Makrocél pedig, hogy kijelölsz egy fontos eseményt, amikorra bele szeretnél férni egy konkrét ruhába. A célokat pontosan kell meghatározni ahhoz, hogy siker koronázza a törekvéseidet. A változáshoz idő kell, folyamatként gondolj arra, amibe most éppen belevágsz.

 

4. Legyen kijelölt időpontod egy részcél eléréséhez

A konkrét időpontok kijelölése egy-egy részcél eléréséhez azért is kellenek, mert határidők nélkül szétmorzsolódik az idő. Nevezz meg hónapot, napot akár amikorra már fel szeretnél mutatni egy eredményt, mert akkor ez az időpont motivál majd, hogy ne blicceld el a betervezett mozgást.

sportoláshoz motiváció
kép: pexels.com/ Karolina Grabowska

5. Találd meg a neked való sportot

Testalkattól, egészségi állapottól, kortól, súlytól és edzettségi szinttől is függ, hogy milyen mozgásforma számunkra az ideális. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a kevés terheléshez szokott szervezetet a heti pár alkalommal végzett intenzív testedzés annyira igénybe veheti, hogy az edzetlen ízületek, izmok könnyen megsérülnek, károsodnak.

Az úszás kiváló, minden testrészt megmozgató sport, gyakorlatilag bárki számára ideális lehet.  Az erősen pulzusnövelő sportok, a kardioedzések viszont nem valók mindenkinek, és ahogyan a konditermek gépeinek használatakor, ezek esetében is figyelni kell a fokozatosságra.  A folyamatos és fokozatos terhelésnövelésben egy edző segítségedre lehet.

A bemelegítés és a nyújtás fontosságáról ebben a cikkünkben olvashatsz: Bemelegítés és nyújtás

kép. pexels.com /andrea-piacquadio

6. Legyenek „rituáléid”

Az ismétlődő cselekvéssorozatok, a szokássá rögzülő tevékenységek rendszert visznek az ember életébe, keretbe foglalják a dolgokat. Az otthoni edzés sokaknál azért nem működik, mert nem kell elhagyni a lakást, nem kell megszervezni az indulást, a lélek sem áll rá a feladatra. Ha a bepakolás, az elindulás, a készülődés is része a napnak, a sportprogramra való ráhangolódás sokkal könnyebb.

7. Vezess edzési és étkezési naplót

Ha nekiülsz és leírod a vágyaidat, céljaidat, terveidet, sokkal nagyobb súlyt is kapnak, nagyobb jelentőséggel bírnak. Maga az írás is egy foglalatosság, ami az életmódváltásod szerves része lehet. Az étkezési napló vezetésével a tudatos táplálkozásra is rábírhatod magad. Az edzési napló pedig megköveteli, hogy beleírd az adott nap, hét, hónap sporttevékenységeit, a kihívásokat, a fejlődést.

étkezési és edzési napló
kép: pixabay.com

Mi Elekes Enikő könyvét kifejezetten kedveljük, mert mantrák és stresszlevezetők is vannak benne, ha érdekel, itt megnézheted: Scolar Kiadó 

Az érzelmi evés is kontroll alatt tartható napló vezetésével. A érzelmi evésről ebben a cikkünkben olvashatsz: az-erzelmi-eves-5-leggyakoribb-oka-ami-a-fogyas-utjaban-is-all/

8. Használd a vizualizációs technikákat

Trénerek, edzők, vezetők, pszichológusok vallják, hogy a képzeletünk képes segítségünkre lenni abban, hogy pontosabban és konkrétabban kijelöljük a céljainkat, vágyainkat, hogy megéljük a sikereinket. A vizualizáció azt jelenti, hogy intenzíven, apró részletességgel magunk elé képzelünk egy-egy szituációt. Ha sporttevékenységet érint a motivációs vizualizáció, akkor érdemes az összes mozgást, lépést, az egész edzésprogramot részletesen végigpörgetni a fejedben, a lehető legsikeresebb és legeredményesebb formáját elképzelni a cselekvésnek. Minden momentumra külön oda kell figyelni. A képzeletben megélt edzés, verseny egy lehetséges valóságot modellez.

 

9. Dokumentáld a sikereidet

A tested átalakulásának folyamata elején készíts egész alakos képet magadról. Nem kell megmutatnod senkinek, elég, ha saját magad nézel szembe a testképeddel. Akár egy videót is csinálhatsz a nagy változtatás előtt, amiben elmondod, honnan, hova és hogyan akarsz eljutni. Ezt akkor is megnézheted, amikor alábbhagy a lelkesedésed.

10. Ne becsméreld magad!

Sose mondj magadra negatív kifejezéseket! Pláne ne mások előtt! Ne fogalmazd meg magadban, hogy lusta, reménytelen vagy! A szónak teremtő ereje van, ne bántsd meg magadat! Saját magadnak te vagy a legjobb motivátora!

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

Használd a saját belső mozid! Vizualizációs technikák a céljaid eléréséhez

Ezek a legjobb otthoni sportok szorongásra

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!