8 világhíres táncos, akitől szebb lett a világ

-

Az idők során nagyon sok kivételes táncos született, akik nélkül a tánc és a művészetek világa sokkal szegényebb lenne. A Tánc világnapján sorra vesszük kik voltak azok a táncosok, akik művészetükkel a legnagyobb hatással voltak a világra.

Az ember az ősidők óta táncol. Táncol, ha boldog, ha szomorú, ha imádkozik, ha ünnepel. A tánc felszabadít és meggyógyít, elvarázsol és szórakoztat. Az emberi önkifejezés egyik legősibb módja, amely napjainkban is oly népszerű, mint bármikor máskor az idők folyamán.

A táncosok évszázadok óta szórakoztatják az embereket mozgásukkal, lépésükkel és táncstílusukkal. Íme néhány világhíres táncos a világ különböző országaiból:

Isadora Duncan (1877-1927)

Sokak szerint Isadora Duncan a modern táncok megalkotója. Tánckarrierje már igen korán elkezdődött, hatéves korától tizenéves koráig otthonában adott táncórákat a környéken élő gyerekeknek. Művészete és mindaz, amiben hitt dacolt a klasszikus balett hagyományos szigorúságával és merev eleganciájával. Szakított minden konvencióval, és a tánc szent és ősi gyökereihez lépett vissza, egyedi művészete is ilyen volt: szabad és természetes. Ebben a szellemben fejlesztette ki a klasszikus görög művészetek, a népi táncok, a társastáncok, a természet és a természeti erők által inspirált szabad és természetes mozgásokat. Különleges táncművészetével bejárta az egész világot, tanciskolákat alapított és bár sokszor kritizálták, ő a végtelenségig hitt abban, amit csinált és a jövő táncosának tartotta magát.

Anna Pavlova (1881-1931)

anna pavlova-balett
Fotó: flickr.com

A XIX. század végének és a XX. század elejének orosz prímabalerinája, aki a Hattyúk tava című balettben a haldokló hattyú megformálásakor hívta fel magára a figyelmet. Ezt követően ő lett az első balerina, aki saját társulatával a világ minden táján turnézott, különösen Dél-Amerikában és Indiában. De nem csak táncával vált híressé, hanem apró és vékony termetével is, amellyel megváltoztatta a balettáncosok kinézetére vonatkozó elvárásokat. Annak ellenére, hogy ez abban az időben igen szokatlannak számított a balerinák körében, mégis ő lett az egyik legünnepeltebb és legbefolyásosabb balett táncos.

Fred Astaire (1899-1987)

fred astaire-tánc
Fred Astaire és Rita Hayworth, fotó: flickr.com

Az egyik legismertebb amerikai táncos, aki őrületes ritmusérzékével és perfekcionizmusával vált híressé, és akit a tánc történetében a mai napig a legbefolyásosabb táncosnak tartanak. Gyerekkorában nővérével közösen léptek fel, majd amikor a család 1905-ben New Yorkba költözött, a szülők elindították gyermekeik karrierjét a show bizniszben; ekkor változtatták meg nevüket Austerlitzről Astaire-re. Apjuk remek üzleti érzékének köszönhetően hamarosan rengeteg ajánlatot kaptak. Fred 1916-ban ismerkedett meg George Gerswhinnel, akivel kölcsönösen nagy hatással voltak egymásra, és ami egy nagy lehetőség volt a mindig az újat és tökéletességet kereső táncosnak. 1917-ben meghódította a Broadwayt, majd 1933-tól Ginger Rogers táncpartnereként tíz hollywoodi musicalben sikert sikerre halmozott. 76 éves pályafutása alatt nagyszámú filmben és zenés alkotásban szerepelt, Bing Crosbytól Audrey Hepburnig a kor minden nagy nevével játszott együtt. Fred Astaire tánca és művészete olyan nagy táncosokra volt hatással, mint Gene Kelly, Rudolf Nureyev, vagy Mikhail Baryshnikov.

Gene Kelly (1912-1996)

gene kelly-tánc-musical
Fotó: flickr.com

Az egyik leghíresebb amerikai táncos rendkívül energikus és sportos táncstílusával vált világhírűvé. Gene Kelly a hollywoodi musicelek korszakának egyik legnagyobb sztárja és egyben legnagyobb újítója volt, aki a saját stílusát a tánc különböző megközelítéseinek hibridjének tekintette, beleértve a modern táncot, a balettet és a szteppet. Közgazdaságtanból szerzett diplomát, majd családja táncstúdiójában dolgozott, ahonnan New Yorkba költözött. A hírnevet a Time of your Life című drámában nyújtott alakítása hozta meg számára, ez volt az első darab a Broadwayn, amelyben valaki a saját koreográfiájára táncolt. Fantasztikus karriert futott be, ő volt Amerika legismertebb musicalszínésze, élete végén Oscar díjat nyert, legismertebb szerepe az Ének az esőben című musicalben Don Lockwood. Utolsó szerepét a Xanadu című táncos filmben játszotta, amelyben Olivia Newton-John volt a partnere.

Kun Zsuzsa (1934-2018)

Az egyik legnagyobb magyar balettművész a balettirodalom minden szerepét eltáncolta. Tanulmányait kilencévesen kezdte a Magyar Állami Operaház balettintézetében, majd Moszkvában és Szentpéterváron (Leningrádban) tanult. 1949-ben már a Magyar Állami Operaház szólistája lett, akit spicctechnikája, ugrásai, kifinomult stílusa és dinamizmusa tett a balettársulat minden idők egyik legtöbbet foglalkoztatott táncosává. Kun Zsuzsa önmagát egyszerre tartotta színésznek és balettosnak, talán ezért is szerette legjobban azokat a szerepeket, amelyekben a tánctudása mellett színészi játékát is megmutathatta. Már négyéves korában elhatározta, hogy balett táncos lesz és ettől a céljától még az sem rettentette el, hogy elsőre nem vették fel az Magyar Állami Balettintézetbe.

Michael Jackson (1958-2009)

A pop királya volt az egyik legnagyobb énekes és táncos, aki nem csak a zene és a tánc világára volt hatalmas hatással, de a divatra is. Korunk egyik legikonikusabb alakja volt, aki fantasztikus táncmozdulataival és a “moonwalk”-kal őrületesen népszerűvé vált. Tehetsége már egészen fiatalkorában megmutatkozott, olyan természetességgel mozgott és forgott, hogy az már szinte hihetetlen volt. Másokkal ellentétben tánca nem csupán szavak és zene kísérete volt, hanem előadásának kulcsfontosságú része, amelyre a legjobb példa talán az 1983-as Billie Jean nevű dalhoz készült videóklip, ahol egyszerre volt laza és gyors, és úgy mozgatta a végtagjait, akár egy tornádó.

Rudolf Nureyev (1938-1993)

A tatár származású táncost a világ egyik legnagyobb balettművészének tartják. Szentpétárváron (akkoriban: Leningrád), a Mariinszkij Színházban kezdte pályafutását, majd 1961-ben egy franciaországi turné alkalmával Párizsba disszidált, annak ellenére, hogy a KGB mindent elkövetett, hogy megállítsa. Ez volt az első, hogy a hidegháború alatt szovjet művész disszidált a Szovjetúnióból, nem csoda, hogy híre hatalmas nemzetközi szenzációt keltett. Nureyev aztán a Párizsi Opera, majd a londoni Royal Balett szólistája lett, 1983-1989 között a Párizsi Operaház igazgatója, 1992. októberéig  pedig  vezető koreográfusa volt. Utolsó fellépésre a Magyar Állami Operaház színpadán került sor a Cristoforo című balettben.

Mikhail Baryshnikov (1948-)

mikhail baryshnikov-balett
Fotó: flickr.com

Az Egyesült Államokban élő balettáncost, korográfust és színészt korunk legjobb balett táncosának tartják. Rigában született és itt kezdte meg balett tanulmányait is, ahonnan 15 évesen Leningrádba került, majd nem sokkal később már a Kirov Balett szólótáncosa volt. Hamarosan egyre híresebbé vált az akkori Szovjetúnióban, de a sok korlátozás egyre kényelmetlebbé vált számára, így amikor 1974-ben, a Kirov Balettel egy kanadai turnén vett rész menedékjogot kért és nem tért vissza a Szovjetúnióba. Ezt követően csatlakozott a Royal Winnipeg Baletthez, majd a nagy áttörését az amerikai CBS televízióban érte el a Diótörő című balett címszerepében, ami azonnal ünnepelt sztárrá avatta. A világon mindent szerepet eltáncolt, fantasztikus művészetét számtalan díjjal jutalmazták, több filmben és tévéműsorban is szerepelt.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Hedonizmus és lázadás: a miniszoknya története

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!