spot_imgspot_img
spot_img

Hogyan kezeljük otthon koronavírusos hozzátartozónkat?

-

Article Top Ad (AdSense)

Szerencsére a koronavíruson az esetek nagyobb többségében enyhe tünetekkel átesnek a fertőzöttek – főként a fiatal és egészséges személyek. Ők általában nem szorulnak kórházi kezelésre, otthon birkóznak meg a COVID tüneteivel, jellemzően a magas lázzal, rossz közérzettel, száraz köhögéssel. A Semmelweis Egyetem által készített útmutató hasznos tanácsokkal lát el, ha otthonunkban esünk át a betegségen.

Koronavírus otthon – Hogyan vészeljük át a betegséget?

Az útmutatóban felhívják a figyelmet, hogy a fertőzöttnek mindig legyen külön, jól szellőztethető szobája és csak ott tartózkodjon a megbetegedés időszakában. A beteg maradjon ágyban, igyon sok folyadékot és ügyeljen a könnyű és kiegyensúlyozott étrendre is. Legjobb, ha külön mosdót és fürdőt használunk, de ha erre nincs lehetőség, mindig utolsóként vegyük igénybe a vizesblokkokat és alaposan fertőtlenítsünk utána.

A elkülönített szobában várjuk meg a két hetes időszakot,  a napi étkezéseket is itt ejtsük meg. Kilépés esetén mindig viseljünk szájmaszkot, és a velünk egy háztartásban élők is tegyenek így! Fertőzöttként legyen saját tányérunk, evőeszközeink, törülközőnk, kéztörlőnk, ágyneműnk. A textíliákat legalább 60°C-on, mások szennyesétől elkülönítetten kell kimosni.

Koronavírus otthon – Hogyan gondozzunk a koronavírusos hozzátartozónkat?

Könnyen előfordulhat az is, hogy egyik szerettünk fertőződik meg és a gondozásunkra szorul a karantén időszakában. Ápolóként is mindig használjunk maszkot és kesztyűt, ügyeljünk a rendszeres kézmosásra és a beteg által érintett tárgyak, felületek (pl. kilincs, kapcsológombok) fertőtlenítésére is. A lázcsillapítás csökkenti a szapora szívverés és a légszomj érzését a koronavírusos betegeknél. Legyünk állandó kapcsolatban a beteg háziorvosával telefonon és legyen kéznél a mentők száma, ha hirtelen romlik a fertőzött állapota. Ennek legfőbb jelei:

  • légszomj és annak fokozódása. Az egészséges felnőtt légzésszáma 12-20 db/perc, ha a COVID-os betegnél ez 20 felé emelkedik, az légzési elégtelenségre utalhat, azonnal mérjünk lázat.
  • magas pulzusszám. Fontos még a pulzusszám napi ellenőrzése. Felnőtteknél a normál tartomány 60-90/perc között van. A tartósan 90/min. feletti pulzusszám is az állapot súlyosbodására utal.
  • elmaradó vizelet. Ha a betegnek 24 órán keresztül nincs vizelete, fenyegető veseelégtelenség gyanúja merül fel
  • sürgősen beszéljen orvossal, ha az alábbiakat észleli: hideg, nyirkos, márványozott bőr, újonnan jelentkező zavartság, felülési nehézség, lila ajkak és arc, vérköpés, a nyak merevedésével kísért, nyomásra el nem halványuló bőrpír!

A mentális egészség is fontos!

Kínában a COVID-19 fertőzéssel kezelt betegek 48 százalékánál volt észlelhető jelentős pszichológiai tünet – fontos tehát, hogy a beteg lelkiállapotára is odafigyeljünk. Ugyanezt igazolja egy nemrég publikált kutatás, mely szerint minden ötödik koronavírusos betegnél mentális betegség alakulhat ki: többnyire szorongás, depresszió vagy álmatlanság. Ennek legfőbb oka a betegség következményeitől való félelem (Mi történik velem? Mi lesz, ha belehalok? Mi lesz, ha megfertőzök valakit?) és az elszigeteltség pszichés hatásai.

A rendszeresség és a kiszámíthatóság az egyik legjobb szorongáscsökkentő, alakítsunk ki egy állandó napirendet a fertőzöttnek és biztassuk a gyakori online kapcsolattartásra is. Az ismeretlentől való félelemre pedig a legjobb gyógyír a minél több hiteles információ. Tájékozódjunk ellenőrzött forrásokból a betegségről, és annak lefolyásáról.

Jó hír a gyógyultak számára, hogy az operatív törzs szerint egy koronavíruson átesett személy 6 hónapig tekinthető védettnek az újrafertőződéssel szemben. Bár erről még homályos kutatási eredmények élnek, legutóbb az amerikai Rockefeller Egyetem kutatói is erre jutottak: 87 gyógyult COVID-beteg vizsgálata alapján kimutatták, hogy a fertőzés után félévvel is emlékszik az immunrendszer a SARS-CoV-2-re, ráadásul hatékonyan védekezik is ellene. A kutatás szerint statisztikailag elenyésző számú gyógyult COVID-beteg kapja el újra a vírust.

A Pfizer és a Moderna vakcinája már egy dózis után nagyon hatékony

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!