spot_imgspot_img
spot_img

A Pfizer és a Moderna vakcinája már egy dózis után nagyon hatékony

-

Article Top Ad (AdSense)

A Pfizer és a Moderna vakcinája már az első oltás beadása után két héttel 80 százalékban,  a második oltás beadása után két héttel pedig 90 százalékban véd. 

Az amerikai Betegségmegelőző és Kontroll Központ (CDC) legfrissebb kutatása szerint az mRNS alapú  vakcinák rendkívül hatékonyak abban, hogy megakadályozzák a Covid vírust.

A vizsgálat megállapította, hogy a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinával végzett egyszeri adag után két héttel a részleges oltás 80 százalékkal csökkentette a fertőzés kockázatát. A teljes oltottság (második adag után két héttel) után pedig 90 százalékkal csökkentik a fertőzés kockázatát.

A kutatásban 13 héten keresztül 3950 egészségügyi és a vírusnak fokozottan kitett munkakörben dolgozó felnőtt vett részt, akiket attól függetenül, hogy voltak-e tüneteik vagy sem heti rendszerességgel teszteltek. A kutatásban résztvevők 74 százaléka csak az első dózist kapta meg, majd a folyamatos utókövetés következtében kiderült, hogy már az első dózis jelentős mértékben véd a betegség ellen.

Az izraeli eredmények már januárban is azt mutatták, hogy a Pfizer vakcina nem csak a súlyos szővődményeket képes megelőzni, hanem a fertőzés átadását is. A legnagyobb izraeli egészségpénztár, a Klalit 200 ezer hatvanévesnél idősebb páciens adatait vizsgálta, amelyből kimutatták, hogy az első dózis beadása után két héttel nem csak az oltottak körében csökkent a megbetegedések száma, hanem az idősek körében is harmadával kevesebben voltak új fertőzöttek.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a gyártói ajánlást mindenképpen be kell tartani, hogy még magasabb védettség alakuljon ki.

Olvasd el ezt is:

Covid: Húsvétra nem változnak a szabályok, de utána igen

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!