A Pfizer elkezdte tesztelni a koronavírus-tablettát

-

 A Pfizer elkezdte a Covid-19 elleni, szájon át szedhető gyógyszer klinikai tesztelésének korai szakaszát, a szert a fertőzés első tüneteinek megjelenésekor lehetne adni a betegeknek. Itthon egyelőre a favipiravir nevű gyógyszerrel igyekszenek segíteni a háziorvosok az enyhe tüneteket mutató fertőzötteknek.

Az antivirális gyógyszerjelölt laboratóriumi kísérletekben meggyőző hatékonyságot mutatott a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 új típusú koronavírus ellen.    A PF-07321332 nevű gyógyszerjelölt egy fehérjebontó enzimgátló, amely megakadályozza a vírus szaporodását a sejtekben.  Az ilyen fehérjebontó enzimgátlók hatékonyak más vírusok, mint a HIV vagy a hepatitisz C ellen, önmagukban is és más antivirális szerekkel kombinálva – közölte a vállalat.    A Pfizer szerint ez a molekulafajta jól tűrt kezelés lehet a Covid-19 ellen, mivel a jelenleg piacon lévő, hasonló elven működő terápiák esetében nem jeleztek biztonsági kockázatokat.    A vállalat tanulmányoz egy intravénásan adható vírusellenes gyógyszerjelöltet is a klinikai próbák korai szakaszában kórházban kezelteken is.    “Együtt a két (szájon át szedhető és intravénás) jelöltnek megvan a potenciálja arra, hogy egymáshoz illesztett kezelést eredményezzen, amely kiegészíti az oltást, ha a betegség felüti a fejét” – mondta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője.

Amíg ez, vagy valami más hatásos tabletta nem elérhető, addig itthon a háziorvosok  favipiravirt nevű gyógyszerrel igyekszenek csökkenteni a tüneteket.

Eddig csaknem 37 ezer dobozt írtak fel a háziorvosok, amelyből 33 ezret már ki is adtak a gyógyszertárakban – közölte a koronavirus.gov.hu. A házorvosok is felírhatják a koronavírus-fertőzés kórházi kezelésében hatásosnak bizonyult favipiravir tablettát az otthonukban gyógyuló enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek kezelésére. Ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelést igénylő betegek számát – tették hozzá. A gyógyszer ingyenesen kiváltható. Két hazai gyártó is gyárt favipiravir tartalmú gyógyszert: az Egis és a Meditop.

MTI

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!