spot_imgspot_img
spot_img

Covid: Húsvétra nem változnak a szabályok, de utána igen

-

Article Top Ad (AdSense)

Napról napra  nő a Covid megbetegedések és a halálozások száma. Naponta 10 ezer új beteget regisztrálnak, és  250  körül halnak  bele,  többségében idős, krónikus betegek.

A kormány új védelmi intézkedéseket hozott, a lazítást pedig a  beoltottak számához kötik. Amint beadják a 2,5 milliomodik oltást, fokozatosan lehet lazítani, ezt április közepére jósolják. Kormányrendeletet adtak már ki arról, hogy április 19-én nyitnak az iskolák, ugyanis április első napjaiban elkezdik a pedagógusokat oltani. A nyitásra a vakcina első adagját tudják megkapni.

Húsvét után változik a kijárási tilalom időszaka, este 10 óra és reggel 5 óra között  lesz tilos utcára menni indok nélkül. Az üzleteknek este 9.30 óra és reggel 5 óra között kell zárva tartaniuk. Korlátozzák a vásárlók számát, tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat az üzletben. A vendéglátásban viszont egyelőre semmi sem változik, elvitelre lehet rendelni.

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla az RTL híradójának azt mondta a nyitásról:

 „Úgy tudom, hogy a nyitás elsősorban ott képzelhető el, ahol a védettség már kialakult. Tehát azok a személyek lehetnek majd szabadon, illetve ülhetnek ki egy viszonylag lazán kialakított kávézó teraszára, akiket már beoltottak, vagy akik már átestek a fertőzésen.

Merkely  biztos abban, hogy a nem oltottak még akkor sem mozoghatnak majd kedvükre, ha a lakosság nagy része már védett lesz a vírussal szemben.

Az egyik leghitelesebb orvos, a hatvani kórház covid osztályán dolgozó toxikológus, Dr. Zacher  Gábor  a Klubrádióban  szívhez szóló mondatokkal próbálta kifejezni a helyzet súlyosságát.

„Drámai, amikor úgy megyek be vizitelni egy kórterembe, hogy az ott fekvők szinte mindegyike a gyerekem lehetne”.

A szombati jó időben a tömegesen maszk nélkül sétálgatók láttán pedig félelmét fejezte ki, és véleménye szerint ennek meglesz a böjtje.

„Iszonyú felelőtlen hozzáállás, az emberek még mindig nem érzik át, hogy mekkora a baj.”

OLTANAK

Szombaton elkezdődött a kismamák beoltása, a nők beutaló és előzetes foglalás nélkül megrohamozták az oltópontokat, hosszú sorokban, órákat kellett várniuk, hogy megkapják a vakcinát. Szombaton közel ezer oltást tudtak beadni a Semmelweis Egyetem munkatársai. Vasárnapra új szabályokat hoztak, már csak megfelelő beutalóval vagy várandós könyvvel lehet jelentkezni.

Fotó:MTI

GYÓGYSZEREK

Már a hétvégén is hozzájuthatnak a gyógyszerhez. A favipiravir hatóanyagú, ingyen kiváltható gyógyszert felírhatják az alapellátási ügyeletben, a COVID ambulanciákon dolgozó orvosok, vagy a háziorvosok a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára.

Az Európai Gyógyszerügynökség az AstraZenecát biztonságosnak nyilvánította, viszont kiadtak egy tájékoztatót, mire kell ügyelnie orvosnak és beoltottnak, hogy a trombózis veszélyt elhárítsák.

Astrazeneca oltás
Az AstraZeneca vakcinája | Fotó: Portfolio

Közben az Oxfordi Egyetemen koronavírus elleni olyan orrsprayt vizsgálnak. Az Oxfordi Egyetem az AstraZeneca gyógyszergyárral közösen dolgozta ki a ChAdOx1 nCoV-19 oltóanyagot.

Izraelben pedig szájon át bevehető gyógyszert tesztelnek, ami egy új oltóanyag egyadagos, szájon át szedhető változata lesz, ezátal gyorsabban lehet beadni, mint a hagyományos oltást. A kutatásban pedig a magyar származású, Nobel -díjas  biokémikus, Avram Hersko (Herskó Ferenc) is részt vesz.

KÜLFÖLD

Közben Szerbia ezen a hétvégén ingyen oltja a külföldieket az AstraZenecával, előzetes regisztráció nélkül. Hatalmas sorok alakultak ki a határokon a közeli országok felől.

Bécsben minden városi lakosnak heti négy darab ingyenes „gargalizálós” PCR-tesztet adnak, amivel idővel szeretnék kiváltani az orrból vett, mintán alapuló gyorstesztet.

Ukrajnában továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése.

Csehországban fokozatosan javul a helyzet.

Horvátországban májusban megkezdik a turisztikai dolgozók koronavírus elleni oltását.

ITTHON

A BKV járatai hétfőtől átmenetileg nem nyitják ki az első ajtót az autóbuszokon és a trolibuszokon, és a járművek első részét kordonnal zárják le. A vállalatnál dolgozók között tombol a járvány, 1200-an betegek.

Az egyik  kínai FF2-es maszkra pedig figyelmeztetést adott ki az Európai Unió  termékriasztási rendszere, ugyanis nem nyújt elég védelmet.

Ki az a Nobel-díjas magyar, aki ismét valami nagyra készül, arról itt olvashatsz.

Tizenhét Nobel – díjasra lehetünk büszkék, akiknek magyar kötődésük van – egyikük még él

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!