Az űrhotel belátható időn belül valóság lesz

-

Megdöbbentő és egyben izgalmas is, hogy egyre közeledik az az idő, amikor már nemcsak a sci-fikben lehetséges az űrben nyaralás, hanem a valóságban is. Az űrutazás aranykorának küszöbén állunk. 2027-ben megnyílhat a világ első űrszállodája, a Voyager Station.

 

Gyűrű formájú űrhotel

Az Orbital Assembly Corporation által megálmodott Voyager Station egy összesen 24 modulból álló, gyűrű formájú űrhotel. A tervek alapján a hotelt 2026-ban kezdik el megépíteni, a következő évben pedig már ki is lehetne bérelni az első szobákat.

A történelem első űrhotelje elméletileg 280 vendég fogadására lesz alkalmas, körülbelül 100 tagú személyzettel működik majd. A Voyager Station egy Föld körüli pályán keringő űrhotel lenne, amelynek egyik nagy újítása, hogy lassú forgással a Hold gravitációjához hasonló mesterséges gravitációt hoznának létre rajta.

Az űrhotel fizikáját az óriáskerékéhez hasonlítják. Így tehát ahogy egy pohár víz mindig bent marad a körpályán forgó fülkében, ugyanúgy hat a (mikro)gravitáció az űrhotel kabinjaiban. Ez pedig lehetővé teszi a kényelmes szobák és egy stílusos bár kialakítását.

Űrhotel
kép.https://orbitalassembly.com/

Luxus és kényelem a világűrben

Az űrhajószálloda edzőteremmel, mozival, étteremmel és fürdővel, valamint Földre nyíló panorámával várja majd a meglehetősen gazdag és elképesztő élményekre vágyó vendégeit. Tom Spilker, aki a NASA JPL-nél többek között a Cassini- és a Voyager-programban is részt vett, most pedig az Orbital Assembly technológiai vezetőjeként segíti a munkát. Spilker elmondta, hogy nem szeretnék, ha a vendégek egy katonai tengeralattjárón éreznék magukat, így a komfortosság kifejezetten fontos szempont volt az űrállomás tervezésekor. A Voyageren többek között étterem és tornaterem várná a vendégeket, akik akár űrsétákon is részt vehetnének, a gravitációnak köszönhetően pedig hagyományos vécé és fürdőszoba is a rendelkezésükre állna.

Űrhotel
kép: Voyager Station, orbitalassembly.com/invest

A 200 méter átmérőjű gravitációs gyűrűn 24 kisebb, 40×20 méteres modult helyeznek el, és az egész űrállomást robotokkal építik majd meg. A terveket a Gateway Foundation korábban bemutatott Von Braun űrhoteljéből dolgozták át. Ám amíg előbbi inkább csak egy látványos koncepció volt, a Voyager Station esetében már az is látszik, hogy hogyan lehetne kivitelezni ezt a nem mindennapi tervet.

A sci-fi valósággá lesz

Ha láttad Jennifer Lawrence és Chris Patt főszereplésével az Utazók című sci-fit, akkor a filmbeli űrhajó luxusa biztosan eszedbe jut ezeket olvasva.  Azért valljuk be, kissé nyomasztó ennyire eltávolodni a Földtől, és laikusként ijesztő is a Végtelenben lebegni.

Forrás: National Geographic, raketa.hu

Cikkünk hasonló témában:

Így néznek ki a sofőr nélküli önvezető áruszállítók

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!