spot_imgspot_img
spot_img

Az ember, aki megosztja a világot: Elon Musk

-

Article Top Ad (AdSense)

Elon Musk egy igen furcsa vizionárus, a Vasember valóra vált Tony Starkja, korunk egyik meghatározó jövőformálója. Egyszerre híres üzletember és űrbéli vállalkozó, akinek jelenleg egyik legfőbb célja, hogy az emberiség számára gyarmatosítsa a vörös bolygót.

Lehet rá sok mindent mondani, lehet szeretni és utálni, de kétségtelen, hogy Elon Musk korunk egyik legzseniálisabb alakja, akinek története ugyanolyan kiszámíthatatlan, mint a karaktere.

A kirekesztett álmodozó

A már gyerekként is különcnek számító férfi 1971. június 28-án született Pretoriában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, és már kiskorától kezdve lenyűgőzte a science fiction. Krónikus álmodozó volt, akinek az ötletei és fantáziái rendszeresen elhomályosították a valóságot. Olyannyira álomvilágban élt, hogy egy idő után már nem válaszolt a szüleinek, akik azt hitték, hogy süket lett. Orvoshoz vitték, eltávolították az adenoid mirigyét, amelyről azt hitték, hogy javítja a gyermekek hallását. Mivel mindig a könyvekben élt, nem volt túl népszerű kortársai körében, folyamatosan zaklatták és bántották. Egyik ilyen alkalommal egy iskolai banda felismerhetetlenre verte, és egy hétre kórházba került… ez így ment évekig.

A találékonyság utat tör magának

Az ifjú Elon életét nehezítette, hogy szülei tízéves korában elváltak. Testvérével apjukhoz költöztek, aki nem győzte elégszer az orruk alá dörgölni, hogy mennyire megnehezítették az életét. A kamasz fiú csapdába esve az iskolai banda és a bántalmazó apa között,  a könyvekbe, a szoftverfejlesztésbe és a kódolásba menekült. Tizenkét éves korában megszerezte első számítógépét, és a szoftver és a rakéták iránti szeretetét kihasználva  videojáték-fejlesztésébe fogott. Fő célja nem csak az volt, hogy egy jobb játékkal játszhasson, hanem az is, hogy minél több pénzt keressen és egy jobb számítógépet vásárolhasson magának. 1984-ben végül elérte, amit akart: játékát egy dél-afrikai PC magazinbanban megismerhette az ország, amely nem csak 500 dollárt hozott a konyhára, de hírnevet is.

Elon Musk
A tinédzser Elon, Fotó: flickr.com

A nagy fordulópont

A tinédzserekre nem jellemző módon Elon 14 évesen egzisztenciális válságba került. Folyamatosan az élet értelmét kereste, amely arra késztette, hogy vallási és filozófiai könyveket bújjon, de egyik sem adott választ a kérdéseire. A sorozatos válaszkeresés során végül belebotlott Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvébe, amely óriási hatással volt rá. Később mindig ezt nevezte a „nagy fordulópontnak”, amely megváltoztatta az egész szemléletét. Ugyan a tizenéves fiú még nem állt készen arra, hogy végrehajtsa körvonalazódni látszó terveit, de azt biztosan tudta, hogy nem Dél-Afrika az a hely, ahol valóra válthatja álmait. Innentől kezdve már csak az Egyesült Állmokat és a Szilícium-völgyet látta maga előtt.

Kanadai kitérő

Ashlee Vance: Elon Musk és a Fantasztikus jövő feltalálása című könyvben olvashatjuk, hogy az „ígéret földje” és saját maga között tátongó szakadék áthidalásához édesanyja kanadai rokoni szálai nyújtottak segítséget, így 17 évesen Kanadába költözött. Eleinte egy ifjúsági szálláson lakott, alkalmi munkákat vállalt, egy távoli rokon zöldségfarmján dolgozott, majd egy fűrészmalom kazánházában. Egyre távolabb került a szoftverek és az űrrel kapcsolatos álmaitól. Egy idő után annyira kimerült az erős fizikai munkától, hogy fogta magát és kilépett, hogy újra rátaláljon az álmaihoz vezető útra. Még ugyanebben az évben, 1990-ben beiratkozott a Queens Egyetemre, ahol üzleti tudományokat és fizikát kezdett tanulni, és az intellektuálisabb tömeg körében felértékelődtek az energiával és a térrel kapcsolatos rögeszméi. Itt ismerkedett meg Justine-nal, aki később a felesége és öt gyermekének édesanyja lett. Két évvel később egyre szilárdabban vonzódik az elektromos autókhoz, és átkerült a pennsylvaniai egyetemre, ahol párhuzamosan két szakon tanult, miközben videójátékokat fejlesztett, hogy pénzt is tudjon keresni.

Elon Musk
Fotó: flickr.com

Találkozás a sikerrel

Az űrrel és a megújuló energiával kapcsolatos figyelemre méltó ötletei a Pennsylvania Egyetemen kivirágzottak, ahol közgazgadaságtanból és fizikából diplomázott. A mindig nagyon udvarias, ugyanakkor meglepően félénk 24 éves fiatalember ezután Kaliforniába költözött, majd 2 nappal később testvérével, Kimballal megalapította első vállalkozását, a Zip2-t. Az út eleje göröngyös volt és a költségvetést is meglehetősen szűkre szabták: a testvérek a Silicon Valley-ben bérelt kis irodájukban aludtak és volt, hogy a költségek csökkentése érdekben naponta mindössze egy dollárt költöttek ételre. De fejlődtek, és 1999-ben a Compaq nevű cég 300 millió dolláréért felvásárolta a Zip2-t. Elon Musk egycsapásra az internet világának sztárja lett. Megújult önbizalommal új vállalkozásba fogott, így jött létre az X.com, ami egy forradalmian új online bankolási cég volt, amelyen elmondása szerint napi 23 órát dolgozott. Fáradhatatlan elkötelezettségével és hűséges csapatával együtt sikerült kifejleszteni azt, amit ma úgy ismerünk, hogy PayPal. De míg szakmailag a csúcson volt, munkakapcsolatai nem mindig remekeltek, és míg nászúton volt a PayPal igazgatótanácsa titokban eltávolította a vezetői székből. Nem könnyítette meg a helyzetét, hogy 2000-ben egy trópusi vakáció során a malária majdnem végzett vele, és hat hónapba telt, mire teljesen fel tudott épülni.

Sikerek és tragédiák sorozata

De ez a történet nem Elon Musk-ról szólna, ha létezne bármi, ami tönkretehetné. Amikor az Ebay 2002-ben 1,5 milliárd dollárért megvette a PayPalt, végre lehetővé vált számára az a gazdagság, amelyre szüksége volt ahhoz, hogy gyermekkori rakéták iránti szenvedélyét egy működő üzleti tervvé alakítsa. Los Angelesbe költözött és megalapította a SpaceX-et egy olyan szűkös költségvetéssel, amely messze túl alacsony volt egy ilyen ambíciózus projekthez. De az üzletben mindig is könyörtelen volt, és annak ellenére, hogy 10 napos kisbabájuk váratlanul meghalt, csapatával elindult, hogy olyan rakétákat építsen, amelyek gyorsabbak és olcsóbbak voltak, mint a versenytársaké. A rakétaprojekttel párhuzamosan 2004-ben csatlakozott a Teslához, és befektetett a megfizethető elektromos járművek létrehozásának álmába. Rendkívül nagy kockázatot vállalt a két egymás mellett futó vállalkozás működtetésével; még saját bevallása szerint is, mindössze 10% esélye volt a sikerre. Három sikertelen rakétaindítása miatt 2007 végén majdnem el is bukott. Több értékes holmijától is meg kellett válnia és barátaitól kért kölcsönt, hogy a Teslát megmentse. 2008-ra teljesen szétesett az élete: házassága megromlott, mindkét cége csődöt mondott, és a sajtó könyörtelenül széttépte. De az összeomlás nem az ő műfaja, rendületlenül dolgozott tovább, és soha nem kételkedett abban, hogy mire képes.

Elon Musk-space-x-jövő
Fotó: flickr.com

A csúcson

Hónapokat töltött azzal, hogy vállalkozásait kirántsa a gödörből. Kitartásának és zsenialitásának hála projektjei 2009-ben már ismét jó úton haladtak. A Tesla Roadsterből ekkor már 31 országban 2500 járművet adott el. Vállalkozása 2016-ban egyesült a SolarCity-vel, hogy a napenergiát az emberiség szolgálatába állítsa. Közben a Falcon 1 rakétával történelmet írt: ez lett az első magántulajdonban lévő rakéta, amely egy műholdat Föld körüli pályára állított. Vállallkozásai újra szárnyalni kezdtek, tervei és elképesztő víziói azóta is milliók csodálatát keltik fel világszerte. A furcsa diákból lett zseniális üzletember csak a jövőbe fektet és grandiózus tervei most a Mars felé irányulnak. Úgy tervezi, hogy 2024-re az első legénység eljut a vörös bolygóra…

Elon Musk története nem egy tündérmese. A sikerhez vezető útja lemondással, rengeteg munkával és kudarccal van tele, de mindez azt bizonyítja, hogy a nehézségek és problémák nem törhetik le a szárnyainkat. A hibákból tanulva, rendíthetetlenül előre tekintve és megingathatatlan hittel bármire képesek lehetünk. Talán olyan messzire is eljuthatunk, mint Elon Musk…

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

A hét COOL embere: Tomán Szabina

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!