spot_imgspot_img
spot_img

5 emlékezetes film Russell Crowe főszereplésével

-

Article Top Ad (AdSense)

Russell Crowe kiemelkedő színészi tehetségét számos neves díj és kritikusi elismerés is bizonyítja. A nemzetközi hírnevet Ridley Scott Gladiátor című történelmi filmjének főhőse hozta meg neki 2000-ben, elnyerte vele a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. További elismert szerepei közé tartozik Jeffrey Wigand A bennfentes (1999) és John Forbes Nash az Egy csodálatos elme (2001) című filmekben.

Mi most az Új-Zélandon született színész alakításai közül 5 emlékezetest villantunk fel, noha jóval többet is lehetne. Egy bónuszt, egy friss filmet is megemlítünk cikkünkben.

 

Gladiátor

Vétek lenne nem a Gladiátorral kezdeni a sort, ami több, mint 20 éve robbant a mozikban, itthon is, smár születése pillanatában klasszikussá vált. Crowe-tól sokan még ma is elvárnák azt a testet, kondíciót, amivel ebben a monumentális Ridley Scott produkcióban az elszánt hőst alakította. A Commodusként zsarnokoskodó Joaquin Phoenix alakítása is megelőlegezett ekkor már egy elismerésre méltó színészi pályát.

A 2001-es Oscar-gálán a Gladiátor a következő díjakat vihette haza: a legjobb film, a legjobb főszereplő díja Russell Crowe-nak, a legjobb hangkeverés, a legjobb vizuális effektusok, valamint a legjobb jelmeztervezés.

Maximus, a hatalmas római generális (Russell Crowe) a nép kedvence, és az idős uralkodó, Marcus Aurelius (Richard Harris) bizalmát is élvezi. Az összeesküvés áldozataként haldokló Marcus Aurelius őt teszi meg örökösévé hataloméhes fia, Commodus (Joaquin Phoenix) ellenében. Commodus átveszi mégis a hatalmat, és halálra ítéli Maximust: ő megmenekül, a Hispániában élő családjára mért csapást azonban nem tudja megakadályozni. Összetörten a rabszolgakereskedők kezére jut, akik eladják gladiátornak. Az életéért küzdő Maximust Rómába viszik, ahol felhasználja régi hírnevét, hogy lázadást szítson az eltunyult rómaiak között az elnyomó hatalom megdöntésére.

Russell Crowe Gladiátor
kép: Jelenet a filmből, free wallpaper

 

A következő három nap

A felesége ártatlanságában megtörhetetlenül bízó, a börtönből elszöktetésére készülő elszánt családapa és szerető férj figurája nekünk az egyik legemlékezetesebb a Crowe alakításai közt.  A gyilkossággal vádolt feleséget Elizabeth Banks játszotta.

A feszültségekkel teli filmben a házaspár élete váratlanul összeomlik, amikor az asszonyt a rendőrség letartóztatja egy gyilkosság gyanúsítottjaként. John (Crowe) minden törvényes eszközt bevet, hogy bebizonyítsa felesége ártatlanságát, de hiába, a bíróság húsz évre ítéli a nőt. Az ítélethirdetés után a nő öngyilkosságot kísérel meg a börtönben, ezért John úgy dönt, hogy kiszabadítja feleségét. Az aprólékos munkával kidolgozott szökés kivitelezése szinte lehetetlennek tűnik. Elég egyetlen hiba, és mindannyian a börtönben végzik. De az elszántság erősebb, mint a félelem

 

Egy csodálatos elme

Ettől a filmtől nehéz szabadulni, mert miután megnézted, biztos kattogsz rajta még hosszú ideig. Ez a film is díjesőt könyvelhet el magának. Ron Howard rendezőnek is Oscart hozott a produkció 2002-ben.

1947-et írunk: John Forbes Nash Jr. megérkezik a Princeton egyetemre, hogy matematikát tanuljon.  A különc Nash csöppet sem társasági ember, inkább elmélyülten számol, agyal. Megírja dolgozatát a játékelméletről, azaz a versengés matematikájáról, sezzel bátran szembeszegül Adam Smithnek, a modern közgazdaságtan atyjának, doktrínáival. Nash élete ezzel örökre megváltozik. Megnyer egy rangos ösztöndíjat és tanári állást kap, de nem elégedett. A tudomány jelentős szerepet játszott Amerika második világháborús győzelmében, és most, a hidegháború csúcsán Nash feladatot akar az új konfliktusban. Felbukkan a rejtélyes William Parcher, és szigorúan titkos megbízatást ad neki: ellenséges kódokat kell megfejtenie. Ám a lángelme közben szerelembe is esik, családot alapít, de nem avathatja be hitvesét kettős életébe. Ám ennek a munkának, titkolódzásnak súlyos ára van… Hol a határ a zseni és az őrült közt? Van egyáltalán?

Russell Crowe filmek
kép:port.hu

 

Robin Hood

Szintén Ridley Scott jegyzi a 2010-es kalandfilmet, amiben Crowe megint nagyon kemény és véres. A legendás figurát alakítja, akit hosszú nemzedékek óta Robin Hoodként ismer a világ. Hőstettei beépültek a hétköznapi mitológiánkba, és megihlették mindazok képzeletét, akikben ott lakozik a kalandvágy és az igazságosság szelleme. A XIII. századi Angliában Robin és martalócainak csapata szembeszáll a kisváros korrupt vezetőjével, és felkelést szítanak a korona ellen, ami örökre megváltoztatja a hatalmi egyensúlyt a világban. Akár tolvaj ő, akár hős, ez a szegénysorból jött férfi lesz a szabadság örök szimbóluma népe számára…

Russell-Crowe-filmek
kép. port.hu

Az „örökzöld” azért sokaknak a 1991-es Kevin Costner főszereplésével készült Robin Hood- film. Mi Kevin Costner filmjeiből is válogattunk egy korábbi cikkünkben,ide kattintva megnézheted a cikket:

https://bcoolmagazin.hu/4-izgalmas-kevin-costner-film/

 

Bor, mámor, Provance

Hogy legyen egy kis romantika is a sok vérengzés és nyomasztó téma mellett, ezt a festői környezetben játszódó filmet is betettük válogatásunkba.

Russell Crowe gy menő tőzsdecápa, aki  lecseréli a whiskey-s üveget borospohárra, a kötvénykereskedelem nyomulásából és a hipermodern épületekből egyszer csak egy szőlőföldön találja magát. Nem önszántából, hanem egyetlen rokonának, Henry bácsinak a halálával megörökli a provance-i birtokot, a megviselt kastélyt és a misztikus szőlőst. Észrevétlenül lekötik emlékei és Fanny (Marion Cotillard), a közeli étterem elbűvölő tulajdonosnője. Azonban az álmodozásnak vége szakad, amikor felbukkan Christie (Abbie Cornish), a nagybácsi törvénytelen lánya.

Bor, mámor, provance
kép: port.hu

+1 Bónusz – Téboly

Ebben a friss filmben egy zaklatott anya (Caren Pistorius) a reggeli rohanásban, a dugóban ülve ledudál egy idegent (Russell Crowe), és elhajt mellette. A férfi ettől hirtelen bekattan, és egy halálos országúti bosszúhadjáratba kezd. Üldözőbe veszi a nőt, akit próbál teljesen kikészíteni. A tébolyult ámokfutó nem kímél senkit, aki az útjába kerül Russell Crowe őrült figurájától kiráz majd a hideg.

Cikkeink még filmes témában:

5 jó film Jennifer Lopez főszereplésével

4 izgalmas Bradley Cooper-film, amit látnod kell

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!