spot_imgspot_img
spot_img

Gasztronómiai tradíció született Székesfehérváron

-

Article Top Ad (AdSense)

Néha történnek csodák. A nemrégiben megtartott Első Székesfehérvári Gasztromajális ezek közé tartozik. Egy olyan lokális rendezvény születésének lehettünk ezzel tanúi, ami meghatározóvá válhat a gasztronómiában, és a regionális rendezvények között.

Gasztromajális – by Böllér Boutique

2022.05.01-én megrendezésre került az első Gasztromajális by Böllér Boutique. A rendezvény helyszíne Székesfehérvár, Balatoni u. 10/A, illetve a mellette található terület volt. A rendezvény a régió egyetlen olyan fesztiválját keltette életre, amely a minőségi vendéglátás mellett tette le a voksát. Mértékadó, mérvadó és a régió egyetlen gasztronómiai majálisa. Nem csak egy szórakoztató, gasztronómiai rendezvény, nem csak egy program, a régió számára, hanem egy tradíció lett!

Ez immáron a harmadik rendezvény, amit a Böllér Boutique: Tőkés Dániel, Tőkés-Békési Betty rendezett, viszont sokkal nagyszabásúbb, mint az eddigiek.

Tőkés Dániel séf: „Számunkra a gasztronómia nem csak egy szakma, hanem maga az élet. Feltett szándékom létrehozni Székesfehérvár és talán a régió legjobb, és legmenőbb gasztronómiáról szóló rendezvényét. Hiszem, hogy amit mi teszünk, annak eredménye van”

Budapest és a Balaton között számos olyan cég, vállalkozás működik, melynek kevés lehetősége volt megmutatnia magát, vagy csak más régiókban tudott csatlakozni a különféle gasztronómiai eseményekhez. A Gasztromajális by Böllér Boutique ezt a hiányt hivatott pótolni, és lehetőséget adni termékeik, produktumaik bemutatására. A vendéglátásnak mára már komoly hagyományai vannak hazánkban és – az eddig bejárt út alatt- kétségtelenül rengeteg eredménye van. A minőség iránti igény már nem csak a csúcsgasztronómia privilégiuma, hanem szépen lassan beszivárog a hétköznapi életbe, akár a háztartásokba is. Ennek okán az ilyen fesztiválokra komoly igény lépett fel, amely megismerteti az embereket különleges gasztronómiai élményekkel, ízekkel.

A Gasztromajális immáron Fehérvár gyermeke lett

Bár sokan kevésbé vették komolyan ezt a rendezvényt, bebizonyosodott a létjogosultsága. Mindazok a kiállítók, résztvevők, zenészek, akik lehetővé tették ennek a fergetegesen sikerült napnak a létrejöttét, óriási népszerűséget szerezhettek általa. A rendezvény fővédnöke, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Polgármestere is tiszteletét tette az eseményen.

Dr. Cser-Palkovics András: „Szeretném megköszönni a szervezőknek ezt az eseményt. Leszögezném, hogy az eseményre egyértelműen megkérdőjelezhetetlenül van igény. Bízom benne, hogy mindenkinek nagy élményt jelentett ez a nap, és egy új gasztrofesztivál született Székesfehérváron. Az én részemről mindenképp kijelenthetem, hogy a folytatáshoz minden segítséget igyekezni fogunk megadni.”

 

A rendezvény gasztronómiája

A rendezvény egyedülálló élményt biztosított mindazok számára akik szeretik a minőségi gasztronómiát. Ez nem is véletlen, hiszen a rendezők alapvető célja is ez volt. A gasztroudvarban fellelhető finomságok tényleg a kulináriát méltatták.

A Parázsló szabad tüzes grilljeiken, és az általuk készített szmokerekben készítették a parádés fogásokat. Bisztró jellegű fogásaikból mindenki megtalálhatta a magának legszimpatikusabbat. Ők voltak azok, akik a résztvevők számára vegetáriánus, illetve vegán ételekkel is készültek, így ténylegesen széles skálán lehetett fogyasztani. Helyi termelőktől beszerzett húsok, zöldségkrémek, és saláták várták az éhes szájakat. Az általuk képviselt gasztronómiát karakteres ízek jellemzik.

A Neked Sütök stábja szinte már tradicionálisan megtalálható a rendezvényeken. Kézműves és kovászolt termékeikkel- pékárukkal, süteményekkel, már régóta örvendeztetik meg Fehérvárt és annak régióját. Fontos tudni róluk, hogy minden termékük csakis kíváló alapanyagokból, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készül. A húsokra kihegyezett rendezvénynek nem is lehetett volna jobb partnere mint ők.

Böllér Boutique BBQ – A Farm közös koprodukciójában ugyancsak elkalandozhattak az emberek a fantasztikus húsok, az ízletes burgerek világába. Sőt az elmaradhatatlan gulyás is szerepelt a repertoárban.

Légrádi Kolbászműhely nem is kérdéses, hogy az egyik főszereplője volt a csodálatos ételeknek. Hiszen milyen is egy majális, pláne egy gasztronómiai rendezvény- kolbászok nélkül. A közönség előszeretettel fogyasztotta, mi több, habzsolta az általuk kínált harapnivalókat.

A fesztiválozás szerves része az ital

Az Első Fehérvári Gasztromajális bővelkedett kiemelkedő italok terén is. Itt kell megemlíteni a Csalló Pálinka manufaktúrát. Olyan választékkal érkeztek ami nem csak hogy szemet gyönyörködtető látvánnyal, hanem a legminőségibb gyümölcsökből, több éves tapasztalattal készített magyar italokkal ajándékozták meg a résztvevőket.

 

Hübris a kolbászok és húsok mellé azért dukál a sör. A Hübris egy magyar tulajdonú kisüzemi sörfőzde. Fehérváron a Váralja soron található üzemükből, most a legjobb és legízletesebb tételekkel készültek, nem is csoda, hogy a standjuk mellett szinte egyfolytában állt a sor.

Jelen volt a Miklós Csabi Pincészet, és a Sáfrán Pincészet széles skálán lehetett megkóstolni olyan fantasztikus borokat, amik párjukat ritkítják.

Coffee X-Presso nem is lehet egy egész napos rendezvényt szervírozni kávé nélkül. Az általuk készített kávékat saját pörkölőműhelyükből szervírozták. A tradicionális, olasz pörköléssel készült kávéik, felüdülést, és egy kis plusz energiát tudtak szolgáltatni. Erre szükség is volt, hiszen az egész napos rendezvény folyamatosan bővelkedett programokban.

A majális egy egész napos buli

A zenei aláfestést a Dynamit Dudes parádés előadása és rock and roll stílusú játéka emelte, mely számos vidám pillanatot okozott a résztvevőknek. Nemkülönben, Dj. Ernő Piaf aki nélkül nem is jöhetett volna létre a majális hangulat. Egészen 11 órától estig szolgáltatta a hangulatot fergetegesen válogatott zenéivel.

 

A BBQ verseny nyertesei

– 1. Helyezés Polgár András (A fődíjat Tafferner Ákos METRO országos marketing Igazgatója adta át)

 

– 2. Helyezés Ács Márton (Cser-Palkovics András Polgármester adta át)

– 3. Helyezés Vomi Balázs (Tőkés Dániel a rendezvény főszervezője adta át)

– Különdíj Katona Richárd (Miklós Csaba pincészet, szakmai borászati díj)

Ugyan a rendezvény lezajlott, de biztosak lehetünk abban, hogy lesz folytatása. Az Első Székesfehérvári Gasztromajálist remélhetőleg sok fogja még követni, hiszen fantasztikus élményt biztosított, mely ismétlés után kiált!

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: (forrás: Botos Róbert Instagram @botosrob) : https://1drv.ms/f/s!Anu6gCZAL_2Tohr0dv3SOeZjIXZU

Fantasztikus hazai eredmény a pizza világbajnokságon

Bemutatták a májusi Szelaví! Fesztivál programját

 

Budafoki Tamás: Egy újságírónak ma sokkal több kvalitással kell rendelkeznie

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!