spot_imgspot_img
spot_img

Egy szokatlan kiállítás – a WC története

-

Article Top Ad (AdSense)

A higiénia, a WC kultúrtörténete rengeteg érdekességet és megdöbbentő részletet rejt. A Kiscelli Múzeum egy egész kiállítást épített a téma köré. A Budapest csatornázásának történetét bemutató Kloáka, kanális, klozet – kis dolgok és nagy változások című tárlaton jártunk. Itt kiderült többek közt az is, hogy mi köze van Széchenyi Istvánnak az angolvécéhez.  

 

Egy bizarr világnap

Kissé feszengve ír az ember egy olyan kiállításról, ahol bilik, árnyékszékek, bidék és ágytálak vannak kiállítva. Valahogy olyan, mintha illetlenséget követnénk el azzal, hogy betekintünk a múlt mosdóiba, fürdőszobáiba. Apropó, mosdó és fürdőszoba! Nem voltak ám mindig ilyen helyiségek! Ahogyan toalettpapír sem volt. Higiéniai kérdésekben is van mire rácsodálkoznunk. Ám előtte egy világnapon is meglepődhetünk.

Egészen bizarr, hogy a WC-nek is van világnapja. A WC világnapját 2013 óta tartja számon az ENSZ. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a higiéniára és a szennyvízkezelés fontosságára.  A Kiscelli Múzeum is hasonló célokkal nyitotta a Kloáka, kanális, klozet. Kis dolgok és nagy változások – Budapest csatornázásának kultúrtörténete című kiállítását. A kiállításon láthatóak archív fényképek, dokumentumok és a csatornázás- és higiéniatörténethez kapcsolódó tárgyak: mosdó- és ágytálak, bidék, fertőtlenítő eszközök és csatornadarabok is. A múzeum egyébként Klozetfesztivál néven két napig tartó (november 19-20.) rendezvényt is szervezett a tárlat anyaga köré.

WC világnap
A WC világnapját 2013 óta tartja számon az ENSZ kép: Kiscelli Múzeum

 

Az antikvitásban külön istenség képviselte a higiéniát

Mind a görögök, mind a rómaiak hitvilágában külön istene volt a higiéniának. A görögöknél a kezében kígyót tartó fiatal nőként ábrázolt Hügeia. (A gyógyítás istenének lánya) A rómaiaknál az etruszk eredetű Venus Cloacina kapta ezt a szerepet.

 

Mutatunk néhány érdekességet a kiállításról

toalettek kiállítás
A WC evolúciója. kép a tárlatról, bcoolmagazin – R.Szabó Zsuzsa

 

wc kiállítás
Faszerkezetes bidé porcelánedénnyel. 19. század második feléből. kép: bcoolmagazin – R.Szabó Zsuzsa

 

wc dizájn
Mint egy díszes műalkotás…kép: a kiállításon készült, bcoolmagazin – R.Szabó Zsuzsa

 

Mosdó -wc kiállítás
Mosdóállvány rézműves kiegészítőkkel, 1880-as évekből, Jungfer Gyula munkája kép: bcoolmagazin – R.Szabó Zsuzsa

Hordozható ürszék

A hordozható vízöblítéses ürszéket feltehetően Kutschera György, bádogos készített az 1860-as években. Kutschera az elsők között készített fürdőszobai berendezéseket, üzlete a belvárosi Aranykéz utcában volt.

 

Szobai árnyékszék-berendezés

1890 körülről van ez a tákolmány, ami a csatornázatlan területeken lévő otthonokba kínált megoldást a kellemetlen szagok elkerülésére. A beépített fajansz bili fedele állítólag bírta a strapát. Ezek a bútornak álcázott árnyékszékek vízöblítéses verzióban is készültek.

wc kiállítás
a csatornázatlan területeken lévő otthonokba kínált megoldást a kellemetlen szagok elkerülésére. kép: bcoolmagazin – R.Szabó Zsuzsa

 

Szószos tálhoz hasonlító eszköz

A bourdaloue története a francia uralkodó, XIV. Lajos idejére nyúlik vissza. Érdekes, hogy az eleganciát, a luxust képviselő Villeroy & Boch is készített ilyen szószos tálhoz hasonlatos eszközt, mely a templomokban segített a hölgyeknek könnyíteni magukon. A porcelángyártók láttak fantáziát a dologban, egészen stílusos darabok is készültek.

higiénia kultúrtörténete
A bourdaloue története a francia uralkodó, XIV. Lajos idejére nyúlik vissza. kép: bcoolmagazin – R.Szabó Zsuzsa

A toalettpapír elődjei

Régészeti leletek bizonyítják, hogy például egyes kultúrákban az ürítést követően lapulevelet használtak. A rómaiak egy botra erősített szivacsot használtak, a középkorban pedig vászonrongyokat alkalmaztak. A 17-18. századi Oroszországban pedig csiszolt fenyőfalapátokat. A 18. század francia előkelőségei gyapjúdarabokkal, csipkés szélű kendőkkel tisztították nemes részeiket.

Az első papíralapú törlők a papír őshazájának számító Kínában jelentek meg a középkorban. A 14. századtól már nagy mennyiségben készítettek toalettpapír, leginkább a császári udvar tagjainak. A papír csak évszázadok múltán terjedt el világszerte. Diadalmenete a 19. században kezdődött.

 

Zsolnay termékek

Bepillantást nyerhetünk a szocializmus szaniteriparába is. Jelentős háborús károkkal ugyan, de átvészelte a második világháborút a Budapest Zsolnay Gyár. 1945 októberében már újra is indult a termelés. Finomkerámia Ipari Művek Budapesti Porcelángyár néven a szocialista korszak meghatározó kerámiagyára lett. A gyár hozzájárult a munkásréteg életminőségének javulásához fajanszaival, falicsempéivel, szaniteráruival.

mosdó fürdőszoba
Micsoda színek! kép: bcoolmagazin

 

Toalett és egyéb hasonló kínos témák a művészetekben

Vicces filmes betétekkel, arcpirító, zavarba ejtő versekkel, is találkozhatunk a Kiscelli Múzeumban.  Fentebb említettük Gróf Széchenyi Istvánt, akiről szintén egy kis filmes betét látható, kapcsolódva a témához.

Csorba Győző több rövidke verse is helyet kapott a falon, melyek mindegyike kissé szalonképtelen ahhoz, hogy itt közöljük…

A szokatlan témájú anyag a higiénia felszín felett zajló átalakulása mellett a felszín alatt zajló változásokat, a városi csatornahálózat történetét is körbejárja, bemutatja. A klozet-történelem tárlata egészen 2022 januárjáig megtekinthető.

 

Érdekes programokról még ezekben a cikkeinkben is olvashatsz:

Négylábú társak, segítők, életmentők – Kutyák az első világháborúban

5 különleges hangulatú budapesti kávézó

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!