spot_imgspot_img
spot_img

Krausz Gábor – Családom és egyéb receptfajták

-

Article Top Ad (AdSense)

Krausz Gábor:„Miközben írtuk a könyvet, én akkor jöttem rá, hogy a legkisebb eseménynek is komoly fordulópontja lehet az életünkre”

Mikor egy könyv elkészül és elsőnek kerül a nagyközönség kezébe, kicsit olyan, mint egy születésnap. Az ötlettől hosszú út vezet addig, míg kézzelfoghatóvá válik, de ennek az útnak az eredményeképpen egy olyan alkotás lát napvilágot, mely sok embert tehet boldoggá. Krausz Gábor- Családom és egyéb receptfajták című könyve, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg, egy speciális szakácskönyv. Ez márt csak azért is így van, mert a séf kedvenc receptúráin kívül- őszintén vall benne saját életéről. Azokról a fontos fordulópontokról, melyek meghatározták pályáját és magánéletét is egyben.

A könyv létrejötte

Mikor a kiadó Krausz Gábort megkereste a könyv ötletével, gyorsan kiderült, hogy a séf is régóta gondolkodik azon, hogy létrehozzon egy szakácskönyvet. A kiadó és Gábor gondolatai összecsengtek, így könnyedén elkezdődhetett a munka.

Krausz Gábor:

„Nekem a legnagyobb motiváció, a könyv létrejöttéhez a barátom, Vomberg Frigyes volt. Mikor az ő könyvét olvastam nagyon tetszett az a koncepció, amit képviselt. Összegyűjtötte a kedvenc receptjeit és ezekhez elmeséli az élettörténetét. Úgy gondoltam én is rengeteg helyen jártam már a világban, számos helyen dolgoztam, és rendkívül sok minden történt velem a pályán töltött évek alatt. Úgy gondoltam, a tapasztalataimat, gondolataimat közzétéve, én is motiválhatok másokat is, egyszerűen azzal, hogy őszintén elmesélem az életemet. Azt a történetet, ami én vagyok, sőt azt a részét is, amit valószínűleg a szűk családon kívül még senki nem tudott rólam.

Mikor a kiadóval elkezdtünk beszélgetni, nekem egy kérésem volt csak, hogy olyan könyvet készítsünk, ami eddig még nem volt. Természetesen a kiadónak megvoltak a munkatársai, de nekem is össze kellett szednem egy olyan csapatot, akikkel hitelesen tudjuk átadni azt, ami bennem van. Ahogy a mi szakmánkban egy konyhafőnök nem tud jól működni egy jó csapat nélkül, így ez a könyvkiadásban is pontosan így működik.”

Fotó: Airchef Vomberg Frigyes, Krausz Gábor, Boldog Ati

 

 

A Csapat

Vomberg Frigyes séf, gasztro szakember, aki a könyv food style-ja és szakmai lektora. Az ételek megkomponálásában segédkezett, illetve, hogy azok a képi megjelenéskor a lehető legjobb formájukat adják át.

Vomberg Frigyes:

„A szakácskönyvben lévő ételek prezentációja rendkívül fontos. Úgy kell elképzelni, mint egy divatbemutatót. Mivel a könyv „örök darab” ,az abban szereplő ételeknek 20 év múlva is szépnek kell lenni. Aztán ha elkészítjük és megkóstoljuk, kapunk egy másik benyomást ízekről és textúrákról is.” 

 

Boldog Ati, a könyv fotósa, már régóta dolgozik a szakmában. Sajátos látásmódjával, fantasztikus képekkel mutatja be a világ történéseit. Mivel nem kifejezetten ételfotózás a szakterülete- bár rengeteg étterem köszönheti neki a portfólióját- varázslatosan adja vissza Gábor ételeinek lényegét. Nem véletlen, hogy a könyv szerkesztésének metódusai megfordultak, mivel annyira lélegzetelállítóan erős képek születtek keze nyomán, hogy azokhoz lett maga a könyv is kitalálva. Az ételek mellett készültek hangulatfotók és családi fotók is, aminek bensőséges hangulatát teljes mértékig visszatükrözik a képei.

Boldog Ati:

„Rám volt bízva a képi világ és leginkább attól vert le a víz mikor Gábor felkért, hogy szeretni fogja-e a munkáimat. Én legfőképpen embereket fotózok és sokat beszélgetek velük, de amikor eljön az az öt kattintás- minden megszűnik. Ekkor az összes benyomásom és azt amit a gépen keresztül látok, összesűrűsödik egy pillanatban, amiből megszületik a kép. Ez az étel fotózásnál is fontos, hiszen az adott étel, mikor ki van tálalva, maximum 10-15 másodpercig mutatja meg igazán magát”

 

Receptek és történetek #krausztronómia

Stahl Judit ajánlása: „Az egész szakácskönyv szeretetből született, amelyben az alkotótársak is osztoztak, ez nyilvánvaló, mert nemcsak jó, hanem szép is a kötet”

 

A könyvben lévő receptúrák kiválasztásának fontos kritériuma volt, hogy- legyen az szakács, legyen az magánember- el tudja készíteni azokat. Krausz Gábor mostanra olyan kiforrott stílussal főz, amelynek jegyei felismerhetőek receptjeiben, munkáiban. Jellemzően egy laza, de mégis rusztikusnak mondható konyhát mutat be a könyve által, amiben nem a szigorú szabályok dominálnak. Fontos, hogy olyan alapanyagokat mutat be és használ, amik mindenki számára elérhetőek- és akár otthoni körülmények között is elkészíthetőek belőlük az ételek. A könyvben szereplő receptek között megtalálhatóak könnyen elkészíthető levesek, magyaros hangvételű ételek és a hozzájuk egyszerűen passzintható édességek. Krausz Gábor szakmai pályafutásának fontos részét tették ki a külföldön töltött évei, ezért receptjei között megtalálhatóak a külföldi konyhák ízletes fogásai is.

Krausz Gábor: Az én stílusom az úgynevezett comfort food. Tehát házi stílusú ételek, kicsit újragondolva, de nem túl misztifikálva.

 

Krausz Gábor történetei

A könyvben szereplő receptek mellett kiemelt szerepe van a séf élettörténetének is. Olyan eseményekről, útkeresésekről beszél benne, amire boldogan gondol vissza és megtalálhatóak benne őszinte vallomások azokról a dolgokról is, amire nem annyira büszke. Egészen a gyerekkorától kezdve végig kísérhetjük életét és szakmai pályafutásának legfontosabb állomásait. Gábor felesége- Tóth Gabi énekes és művész- támogatta őt abban, hogy szókimondóan valljon akár arról is, hogy köze volt a kábítószer fogyasztáshoz is.

Krausz Gábor: „Úgy gondoltam, ha már írunk egy szakácskönyvet, ami az én történetem is egyben és őszintén szeretnék benne beszélni, nem hagyhatjuk ki a sötétebb eseményeket sem. Egy saját könyvben szívesen beszélek arról, hogy milyen mélységekben voltam és abból hogyan tudtam felemelkedni. Nagyon örülök, hogy a feleségem teljes mértékig mellettem állt ebben.”

 

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Airchef, athenaeumkiado, Ati Boldog

Liba a liblingem… Márton nap

Világhírű magyar séf tér haza

Így sütizünk mi – Ezek az édességek a szerkesztőség kedvencei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!