Négylábú társak, segítők, életmentők – Kutyák az első világháborúban

-

A kutyák hihetetlen hűséggel és elszántsággal tudják szeretni és szolgálni az embert. Az első világháborúban is jelen voltak a katonák mellett. A katonák lelki társai voltak, segítettek a kommunikációban, kötszereket szállítottak, lesben álltak, emberek megkeresésére és mentőszolgálatra is kiképezték őket. Sok esetben kabalaként vitték a hadszíntérre az ebeket.

 

Önzetlen segítők

A háborúk borzalmait ép ésszel nem lehet felfogni, és a rengeteg pusztítást, kegyetlenséget sem. Ahogyan azt is nehéz megemészteni, hogy mennyi ember vesztette el életét, méltóságát, otthonát, családját. A pokoli körülményekről, a harcokról, az embertelen küzdelmekről már az iskolában is tanulunk, de arról talán kevesebbet hallani, hogy az első világháborúban az emberek mellett az állatoknak is rendkívül fontos szerepük volt.  Az Antant és a Központi Hatalmak oldalán is voltak állatok, a lovak és jelzőgalambok mellett a kutyák kapták a legfontosabb és legsokszínűbb feladatokat.

Az ebek intelligenciájuk, gyorsaságuk, emberhez szokottságuk miatt is bevethetőek voltak a fronton.

Mi a Várkert Bazárban látható Új világ született kiállításon járva döbbentünk meg azon, hogy a kutyáknak mennyi szerepe volt az első világháborúban, és elképedtünk, hogy miként mentettek életet. A hihetetlen látványos, interaktív, szagokkal és hangokkal is fojtogató légkört teremtő szívszorító tárlaton láttuk ezt a ló-kutya-galamb-madár installációt is.

Kutyák az első világháborúban
Kutyák az első világháborúbán, a kép az Új világ született kiállításon készült bcoolmagazin/R.Sz.Zs.

Kutyák kiképzése

A kutyák az első világháború alatt az Osztrák–Magyar Monarchia összes arcvonalán sokoldalú szolgálatot teljesítettek.  A háborús bevetésben részt vevő kutyákat kiképezték,  személyiségüket, vérmérsékletüket, termetüket, viselkedésüket figyelembe véve. Az oktatásuk mai szemmel nézve is roppant érdekes volt.

A “szobaoktatás” alatt tanították meg a követést, az alapvető vezényszavakat (ül, fekszik, felkel), a nyugalmi helyzetben maradást, az ugrást is. Arra is trenírozták a négylábú segítőket, hogy az élelemet csakis a gazdától fogadják el.

A “terepkiképzés” a hadi tevékenységre való betanítást jelentette. Az első periódusban tanulták meg a kutyák a póráz használatát, az idegenek jelenlétének jelzését, a víz átúszását és mindezzel együtt megszokták a lövések zaját. A második periódusban készítették fel őket az őrszolgálatra, jelentések továbbítására és a sebesültek felkutatására.

Kutyák az első világháborúban
A négylábú segítőket gondozni is kellett kép: http://real.mtak.hu/17006/1/Suli.pdf

Nyomkövető kutyák

A nyomkövetésre trenírozott jószágok a hadikutyák voltak. Járőrök kísérésére, tábori és figyelő őrsök megerősítésére szolgáltak. Feladatuk a gyanús elemek közeledésének jelzése, orvtámadások meggátolása, szökevények nyomainak felkutatása volt. A rájuk bízott jelentést a nyom után haladva, minden körülmények között megbízhatóan el kellett juttatniuk oda, ahová küldték őket. A hadikutya feladataira elsősorban a német juhászkutyák, farkaskutyák, airedale terrierek és dobermannok voltak alkalmasak.

Életmentő kutyák

Az egészségügyi kutyák feladata az volt, hogy az elrejtett helyen (erdőben, házban stb.) fekvő sebesülteket felkutassák, és az egészségügyi személyzetet a megtalált személyhez vezessék. Sokak életét tudták így megmenteni. Erre a szolgálatra a bernáthegyin kívül a többi hadikutyafajta is alkalmas volt.

Kutyák az első világháborúban
A négylábú segítők az első világháborúban is az ember mellett voltak. kép: http://real.mtak.hu/17006/1/Suli.pdf

Rendőrkutyák

Rendőrkutyáknak nevezték azokat az ebeket, akik a tábori csendőr- és rendőrszolgálatot támogatták. Ők voltak azok, akik az ellenségtől elfoglalt területen a gyanús elemeket elfogták, a foglyok őrzését és a szökési kísérletek megakadályozását segítették. Erre a szolgálatra a farkaskutyák és a dobermannok bizonyultak a legalkalmasabbnak.

Patkányirtó kutyák

Az állóharcok elképesztő pszichés és fizikai kihívások elé állították az embereket. A csapatok árkokban, tüzérségi állásokban és fedezékekben éltek hosszú ideig, gyakorlatilag ide rendezkedtek be. Az ember szinte émelyeg, amikor az Új világ született tárlaton ezt a részt járja be. A patkányok és egerek a rettenetes körülmények miatt elszaporodtak. Ezek irtására is kutyákat vetettek be. Ebben a feladatban a terrier fajták (fox, bull) váltak be leginkább.

Kutyavonatok, vontató kutyák

A lovak hihetetlen nagy segítségei, „eszközei” voltak a katonáknak. Ám a lovak számának csökkenése, a lovak halál amiatt, kutyákat is igavonó szolgálatra kellett beállítani. A kutyavonatokat az ebek teljesítőképességéhez hangolták. Az osztrák–magyar hadseregnél 1917-ig közel 5000 vontatókutyát vetettek be.

Kutyák gondozása

A kutyusokról még az embertelen körülmények ellenére is igyekeztek gondoskodni, amennyire tudták, tisztán tartották őket, kikefélték a szőrüket. Takarót, alomszalmát és még gázálarcot is biztosítottak számukra.

Mi Süli Attila muzeológus írásai alapján tájékozódtunk a témában.

Ám lehetőség van a négylábú segítőkről, és a postagalambokról is még többet megtudni, hiszen egy 90 perces tárlatvezetés is elérhető az Új világ született kiállításon.  A tárlatvezetésen mesélnek az első világháborúban harcoló négy- és kétlábúak áldozatvállalásáról. 

Tárlatvezetés a Várkert Bazár kiállításán

Kutyák az első világháborúban
A kép az Új világ született kiállításon készült bcoolmagazin/R.S.Zs.

Ezeket a cikkeinket is Neked ajánljuk:

A macska, aki a világ leghíresebb csókjánál is jelen volt

Cuki, picurka állatok, akik elrabolják a szívedet

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!