spot_imgspot_img
spot_img

Drogok, függőségek és depresszió – Gyereksztárok, akiknek a hírnév tönkretette az életét

-

Article Top Ad (AdSense)

Mindannyian ártatlan és tehetséges fiatalként kezdték a pályafutásukat, de a folytatás aggodalomra ad okot. Nem titok, hogy a hollywoodi gyereksztárok hajlamosak a mentális betegségekre és a különböző függőségekre is. Bár a sztárléttel járó hírnév és jólét irigylésre méltónak tűnik, mégis rendkívül megterhelő egy fejlődésben lévő személyiség számára, akinek hirtelen fel kell adnia gyermekkorát, hogy teljes munkaidőben dolgozzon a showbizniszben.

Gyereksztárok – Miért veszélyes nekik a világhírnév?

A pszichológusok szerint az a legfőbb oka a gyermeksztárok hanyatlásának, hogy megszokják a hírnévvel járó összes figyelmet, majd felnőve ezt hirtelen elveszítik. Híresnek lenni gyakran felfújja az egót, és ez alól a gyerekek sem kivételek. Folyamatosan bókolnak nekik, ajándékokat kapnak, rajongók hada követi az életüket. A gyereksztárok egy fantáziavilágban élnek, ahol minden körülöttük forog, de ha egyszer elérik a pubertást, akkor csak nagy szerencsével tudnak továbbra is a pályán maradni.

Ennek oka, hogy a gyermekcsillagokat azért szeretik, mert fiatalok és aranyosak, de ahogy nőnek és testük megváltozik, elveszítik azt az imádnivaló varázst, amely egykor elbűvölte a világot, és gyorsan kicserélődnek és elfelejtődtek. Ilyenkor elveszítik az addig megszokott hírnevet és előfordulhat, hogy nem tudják majd kezelni a figyelem hiányát, ezért más módon próbálják felhívni magukra a figyelmet – például alkohol- vagy kábítószer problémáikkal. A szakemberek szerint ez nem tudatosan történik, viszont minden ilyen botrányt egy segélykiáltásnak tekinthetünk, melynek üzenete: „Miért nem figyeltek már rám?”

Lindsay Lohan és Miley Cyrus
Mindketten gyerekként kerültek a reflektorfénybe | Fotó: E Online

A gyereksztárok és a lázadókor

A másik fontos aspektus, hogy kimarad életükből a lázadás korszaka – túl hamar kell felnőniük, felelősséget vállalniuk, milliárdos produkciók bevétele függ a teljesítményüktől. Amikor elérkezik a felnőtté válás előtti lázadókorszak, az itt elkövetett hibáikért súlyos árat fizetnek. Amikor az átlagos gyerekek lázadnak, csak szüleiknek vagy tanáraiknak kell elszámolniuk ezekkel, viszont ha egy híresség teszi ezt, rajongók milliói ítélkezik felettük, a nyilvánosság végső soron folyamatos ellenőrzés alatt tartja az életüket.

A közvélemény elfogadása miatt ezek a gyereksztárok nem mernek már hibázni, és ez sok stresszt hoz az életükbe. Ez a nagy nyomás végül végül dühöt és kétségbeesést szül és általában úgy csapódik le, hogy lázadásaik sokkal nagyobb léptékűek lesznek, szélsőséges és botrányos viselkedést is produkálhatnak, mint egy átlagos életet élő gyermek/tinédzser a felnőtté válása során.

Gyereksztárok főállású munkahellyel

Végül nem mehetünk el amellett sem, hogy ők kiskorú gyerekek, akik gyakorlatilag dolgoznak, ráadásul egy nagyon nehéz munkát végeznek, ami hatalmas felelősséggel jár. A körülöttük lévő emberek mind pénzt keresnek „belőlük”, sokan pedig még a megszerzett fizetésükkel sem gazdálkodhatnak bizonyos korig. A színészek általános munkanapja 12 óra, ezzel elveszítik azt az időt, amelyet játékkal és gyerekként kellene eltölteni. Elmaradt osztálykirándulások, kihagyott szalagavatók, sok-sok elszalasztott élmény… a showbiznisz megfosztja őket a gyerekkoruktól.

A gyermekkor alapvető szükségleteinek semmi köze sem a munkához, sem a szórakoztatóiparhoz. Egy kisgyerek még azt sem érti, mi az a szórakoztatóipar. Annyira kiteszik őket a világnak. Minden nevetséges gondolatuk vagy tettük, életük végéig kísérteni fogja őket.” – mondja Eileen Kennedy-Moore, klinikai pszichológus.

Drew Barrymore

Drew Barrymore régen és most
Elképesztő, hogy ez a tündéri kislány 12 évesen már kokainozott | Fotó: Funtality

Drew Barrymore minden felmenője nagy színész volt, ráadásul a híres rendező, Steven Spielberg a keresztapja, tehát elég korán kijelölt volt számára a jövő. Már 4 éves korában belekóstolt a gyereksztárok életébe, de az igazi áttörést Gertie szerepe hozta meg neki az E.T. : A földönkívüli (1982) című filmben. Barrymore ekkor még mindössze 7 éves volt.

„Attól kezdve, hogy híres lettem az ET-ben, az életem nagyon furcsa lett. Egyik nap csak egy kislány voltam, másnap pedig már ismeretlen emberek akarták az aláírásomat, vagy egy közös fotót, vagy csak meg akartak érinteni. Félelmetes volt.” – mondta 1989-ben a People Magazinnak.

Sajnos a hirtelen jött sikerért nagy árat fizetett a színésznő. 9 évesen kezdte el a dohányzást és ekkor már az italt is kipróbálta. 10 évesen jött a marihuána, két évvel később pedig már kokaint szippantott a szórakozóhelyek vécéjében. Mivel a környezete is érezte, hogy kezd nagyon kisiklani az élete, 13 évesen áthelyeztették egy rehabilitációs központba, ahol elkezdte feldolgozni a lelki traumákat. Egy évvel később megpróbált öngyilkos lenni, és újra be kell jelentkeznie egy ilyen létesítménybe.

Szerencsére Barrymore életútja 1995-ben más irányt vett, amikor is megalapította saját produkciós cégét, a Flower Films-t. Rehabok és terápiák sora után végül vad hírneve fölé emelkedett, és ma is Hollywood egyik keresett színésznői között tartják számon.

Macaulay Culkin

A Reszkessetek betörők tette világhírűvé
A Reszkessetek betörők tette világhírűvé | Fotó: US Magazine

Macaulay Culkint a Reszkessetek betörők tette világhírűvé. Mindannyian emlékszünk az imádnivaló szöszi kisfiúra, Kevin McAllisterre, aki nélkül nincs karácsony. Karrierje ezután is felfelé ívelt, ami állítólag édesapja számára rendkívül fontos volt. Culkin később azt nyilatkozta, hogy úgy tűnt, mintha az apja féltékeny lenne az elért eredményeire, ezért verbálisan és fizikailag is bántalmazta gyerekkorában. Végül 15 évesen kérvényezte, hogy saját maga gyámja legyen, ezzel elszakítva magát a szüleitől, akik így elvesztették az irányítást a fiuk 17 millió dolláros vagyona felett is.

A viharos családi háttér és a hírnév kettőse nála is számos mentális problémát eredményezett. 2004-ben tartóztatták le először marihuána-birtoklás vádjával. Miután a következő évben megjelent a bíróságon, a színész bevallotta, hogy recept nélkül szerzett be erős gyógyszereket és rendszeresen fogyasztotta is őket. Korai felnőttkorában számos más szerrel is kísérletezett, a lapok pedig előszeretettel írtak drog és alkoholproblémáiról. 2016-ban a The Guardiannak elmondta, hogy frusztrálónak találta, ahogy a média ábrázolta őt, amikor fiatal és kiszolgáltatott volt.

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan tehetséges kislányból problémás felnőtté cseperedett
Lindsay Lohan tehetséges kislányból problémás felnőtté cseperedett | Fotó: US Magazine

Lindsay Lohan az 1998-as Apád-anyád idejöjjön c. filmben játszott el egy bájos ikerpárt egyszemélyben. Akkor még senki nem gondolta volna, hogy később milyen élet vár majd a világsztárra… 2007-ben kétszer tartóztatták le kokain birtoklása miatt, és innen már csak lefelé ment a lejtőn. 2012-ig öt rehabilitációs intézménybe küldték, 20 alkalommal jelent meg a bíróságon – lopás, kábítószer-birtoklás és ittas vezetés vádjával.

„Problémáimat alkohollal, kokainnal és tudatmódosító szerekkel próbáltam elfedni” – nyilatkozta Lohan, aki 18 éves korára már nagy partilány hírében állt.

Miután rövid ideig börtönben ült, mert nem tartotta be próbaidejét, 2013-ban visszatért rehabilitációra, és azóta próbálja visszaszerezni jó nevét. A klinikai szakpszichológus, Lucia Scarano Forte felhívja a figyelmet, hogy a drogproblémák egyébként is burjánzóak a tinédzserek körében – tehát nem csak a fiatal színészekre jellemzőek, csak a hírnevük miatt jobban szem előtt van az életük minden részlete – így a problémáik is.

Edward Furlong

Edward Furlong akkor és most
Furlong a Terminátor második részben tűnt fel | Fotó: Pinterest

Edward Furlong pályafutását tinédzserként kezdte a Terminátor második részében Arnold Schwarzenegger oldalán. Már 13 évesen is elég komoly problémák voltak vele: viszonyt kezdtek a felügyeletével megbízott 26 éves nővel, de a pályája egy ideig még így is felfelé ívelt az olyan filmek révén, mint az Amerikai história X. Élete hanyatlását a karrierje sem élte túl, napjainkban már alig látni a képernyőkön.

Rajta is felülkerekedett a feldolgozhatatlan siker, 22 éves korára súlyos alkohol-, kokain- és heroinfüggővé vált.  2000-ben rehabilitációra került, bár ez akkor még nem volt sikeres. 2009 és 2013 között többször letartóztatták családon belüli erőszakért. Börtönbüntetése után a bíróság újra rehabra küldte, ami az előző kísérlettel ellentétben sikeresnek tűnt, de a teljes gyógyulás azóta sem következett be, kábítószerügyeit még most is emlegetik, és azóta is rendszeresen jár a bíróságra erőszakos bűncselekmények miatt.

Amanda Bynes

Amanda Bynes régen és most
Amanda Bynes a Nickelodeon gyermeksztárjaként kezdte pályafutását | Fotó: TWN

Amanda Bynes volt az egyik legnagyobb amerikai sztárcsillag az ezredforduló körül, a Nickelodeon-on futó The Amanda Show főszereplőjeként. A műsort számos filmszerep követte, például a Micsoda srác ez a lányban, ahol Amanda egyszerre alakított egy lány és egy fiú karaktert is. 2018-ban a Paper magazinnak arról beszélt, hogy ez a film hozzájárult a depressziós periódusokhoz, amikor is visszanézte magát „fiúként” a filmben.

„Ekkor nagyon belementem a kábítószer-használatba, és világ egy nagyon sötét, szomorú hellyé vált számomra” – nyilatkozta Bynes.

Később neki is meggyűlt a baja a hatóságokkal, felelősségre vonták ittas vezetés és marihuána birtoklása miatt is. Első letartóztatásánál azt állította, hogy tisztán vezet, ugyanakkor nem volt hajlandó alkoholszondát vagy drogtesztet végezni a helyszínen. A botrány után drámai módon megváltoztatta külsejét, elmeosztályra került, ahol skizofréniát diagnosztizáltak nála. Itt hat hónapot töltött gyógykezelés alatt, majd kiengedték, de 2014-ben újra ittas vezetésen kapták, a sajtó pedig azóta is hangos a botrányaitól. Legutóbb például apját szexuális bántalmazással vádolta a Twitteren.

Miley Cyrus

Miley Cyrus akkor és most
Miley Cyrus hatalmas átalakuláson ment keresztül | Fotó: Insider

Miley Cyrus 8 évesen kapta meg első filmszerepét, de a világ Hanna Montanaként ismerte meg a nevét 2006-ban. A Disney Channel műsora után pophercegnővé vált, az ismertséget azonban nehezen dolgozta fel. A szülei hároméves korában elváltak, édesapja egyedül nevelte fel. Cyrus családjában sok függőségi és mentális egészséget érintő problémával találkozhatunk, ezért ő maga is évek óta terápiára jár. Édesapja szerint a hatalmas vagyon is megnehezítheti a családi kapcsolatokat a gyereksztárok esetében.

„Néha, amikor a gyerekek több pénzt keresnek, mint szüleik, szülőként úgy érezhetjük, hogy kicsúszik az irányítás a kezünk közül. A Hanna Montana időszakban nagyon kevés kontrollom volt a saját lányom felett, a Disney környezete már régen átvette az irányítást, ami sok nehézséget okozott.” – Nyilatkozta Billy Ray Cyrus, Miley édesapja.

Miley Cyrus azóta inkább énekesi karrierjére koncentrál, és nyíltan beszélt már alkoholproblémáiról és mentális zavarairól is. A lázadó időszak nála kitolódott, külsejét ekkor drasztikusan megváltoztatta és hangsúlyozta, hogy éveken át mások irányítása alatt állt: végre önmaga akar lenni. Nemrég azt nyilatkozta, a járványhelyzet súlya megtörte az ő józanságát is és évek óta először alkoholt fogyasztott, de jelenleg két hete tiszta és ezen az úton is szeretne maradni a jövőben.

Mara Wilson

Mara Wilson akkor és most
Az imádnivaló kislányt a Matilda c. film tette ismertté | Fotó: Mirror

A bájos kislány korai hírnevet szerzett, amikor 5 évesen szerepet kapott az 1993-as filmben, a Mrs. Doubtfire-ben. Később a Csoda a 34. utcában, és a Matilda gyereksztárjaként láthattuk, de Wilson végül 13 évesen úgy döntött, hogy maga mögött hagyja Hollywoodot, és színészet helyett az írói karrierre koncentrál. Bennfentesként sok cikke született a gyermeksztárok mentális állapotáról és megőrülésének okairól.

„Sok esetben a szülők pénzügyi haszonszerzés céljából kényszerítik a gyereküket színészi pályára. Később pedig ezek a gyerekek nagyon neheztelni fognak rájuk, amikor rájönnek: csak használták őket, hogy csak eszközök voltak a saját szüleik kezében.”

A gyermekkori színészet során Watson számtalan igazságtalan helyzettel találkozott. 13 éves korában, a születésnapján egy szállodai szobába zárták, miután szabadnapot ígértek neki. 50 éves férfiak zaklatták szerelmes leveleikkel az ártatlan kislányt, aki rendkívül szégyellte magát emiatt. A szexuális zaklatási hírek pedig mindig a média és a nyilvánosság kezébe kerültek. Wilson szerint 13 éves korára ezek miatt teljesen tönkrement és ekkor döntött úgy, hogy maga mögött hagyja a gyereksztárok és a showbiznisz világát.

Daniel Radcliffe

Harry Potterként és most
Harry Potterként és most | Fotó DNA India

Daniel Radcliffe-t az egész világ csak Harry Potterként ismeri. A szemünk előtt vált az aranyos kisfiúból felnőtt férfivá, ám ez az út számára is rögösnek bizonyult. Nemrégiben beszélt arról, hogy a Harry Potter skatulya mennyire megnehezítette a karrierjét és hogy a hirtelen jött ismeretség miatt az alkoholfüggőség kapujában találta magát már 16 évesen.

„Szinte minden nap ittam, volt, hogy részegen mentem a forgatási helyszínre. A hírnév akkora nyomást és annyi elvárást hozott magával, hogy az alkohollal próbáltam enyhíteni az ettől való szorongást. Elismerem, a filmek bizonyos jeleneteiben látom magamon, hogy nem vagyok tiszta.” – vallotta be Radcliffe

Miután a híres színész rájött, hogy a függőségek útján halad, megváltoztatta az életmódját. Most rendkívül óvatos, hogy ne váljon alkoholistává, ezért saját maga döntött úgy, hogy egy ideig elkerüli a nyilvánosságot. A józansághoz vezető útja nehéz volt, de barátok segítségével legyőzte a gyereksztárok vad életét, és elmondása szerint most boldogabb, mint valaha.

Forrás: Medicalbag, USA Today, Forty, US Magazine, Mirror, NLC

Mi lett vele? Kovács Krisztián gyerekszínész, a Hahó, öcsi! sztárja

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!