Csokoládé Világnapja

-

Élvezzük az életet, végig amíg lehet, majszolásunk árnyékában. Édes élményekkel ne fukarkodjunk ezen a napon, és ha kedvünk szottyan együnk csokit, de nagyon! Eljött végre teljes 24 óra, mikor nem kell indokot keresni, sütire, tortára, lehet enni, falni mindent- mi csokoládé. Tömhetjük számolatlanul magunkba a boldogsághormonokat, és nem kell keresni rá feltétlenül okokat. Ha van klassz világnap, akkor ez azok közé tartozik, hiszen lehet gyermek, felnőtt vagy idős, a csoki élményének befogadása kortalan.

Csoki Világnap

Ennek a világnapnak mindenki örül, de leginkább Gombóc Artúr, a mesebeli figura, akit Csukás Istvánnak köszönhetünk. Mivel is lehetne leginkább feldobni ezt a napot, mint az ő örökké aktuális szövegével. Melyik csokit szeretjük?

„A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű és lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”  (Csukás István: Pom Pom- részlet)

A csokoládé világnapját (Nemzetközi Csokoládénap) minden évben július 7-én ünnepeljük. A történetek szerint a világnap azért került erre a napra, mert Európában 1550. június 7-én kezdtek el csokoládét forgalmazni. Ettől függetlenül a csoki olyan általánosan imádott, hogy a világon ezen kívül még elég sok ünnep kapcsolódik hozzá. Például Az Egyesült Államokban október 28.-án tartják a Nemzeti Csokoládé Napot, viszont az amerikai Nemzeti Cukrászok Egyesülete szeptember 13-án tarja. Az étcsokoládé napja január 10-ére esik, a tejcsokoládé napja pedig július 28., a fehér csokoládét szeptember 22-én ünnepeljük, a csokoládéval bevont termékek napja pedig december 16-án van.

Miből van a csoki

A csokit mindenki szereti. Mivel a csokoládé fő összetevői a kakaópor, a kakaóvaj és a cukor, ezért a kakaót szeretjük!

A kakaóvaj halványsárga árnyalatú zsiradék, aminek csoki íze és illata van. Magas mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat és E-vitamint. A csokoládén kívül rengeteg kozmetikai termékben található meg, és nagyon fontos gyógyszeripari alapanyag is.

Kakaópor. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint kétféle kakaópor van. A zsírszegény- minek körülbelül 20 százalék kakaóvaj-, illetve a normál kakaópor.

Érdekességek a csokiról

  • Magyar Királyi Szabadalmi Hivatal két londoni díjat is bezsebelt a tökmagos-áfonyás finomsággal
  • 1896-ban egy beadványban létrehozták az úgynevezett „orvoscsemegét” melynek a gyógyszerek ízét elfedő csokoládé volt a lényege.
  • Első csokoládégyárunkat Stühmer Frigyes alapította, 1868-ban. A Stühmer márka az 1930-as években jelentette be az ikonikus termékei, a Frutty és a Balaton védjegyeit. Leginkább ismert termékük a „Tibi csoki”- mely 1941-ben került először az üzletekbe.
  • Egy kutatás szerint, Magyarországon a tejcsokoládét szeretjük a legjobban.
  • A fehér csokoládéban nincs kakaópor, ezért nem minősíthető igazi csokoládénak.

A világ kakaói

A kakaófán terem a kakaóbab, és ebből készül a csokoládé. A kakaófa (Theobronma cacao) Amerikából származtatható növény. A kakaóbab termesztését manapság leginkább az egyenlítő tájékán végzik, mivel ott vannak a legjobb körülmények, éghajlat. A három legnagyobb kakaóbab termelő ország Elefántcsontpart- mely az világ kakaótermelésének 30 százalékát viszi-, Ghána, és Indonézia.

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!