spot_imgspot_img
spot_img

4 tipp a nyári idegösszeomlás ellen – mielőtt végleg megháborodnál

-

Article Top Ad (AdSense)

Tombol a nyár és talán vele együtt a vérnyomásod is. Talán észrevetted: mintha ilyenkor egy kicsit stresszesebb lennél. Néha már-már Bridget Jonesosan a hajadhoz kapva elmormolsz egy „mindjárt megőrülököt”. Szóval mielőtt lekapnád a hajadat, száguldj végig a nyári idegösszeomlás elleni tippeken, és előzd meg a bajt.

Télen a nyárért panaszkodtunk, nyáron a télért. Pedig nemrég mindenki annyira örült a melegnek, igaz, arra senki sem gondolt, hogy a kellemes nyári meleg helyett rekordokat döntő forróság lesz. Minden nyárra igaz, egy kicsit – vagy nagyon –, meg lehet halni a melegtől, ennek okán pedig: egy icurka picurkát feszültek lehetnek az emberek. De ahelyett, hogy hősi harcokat vívnánk az idegösszeomlással, inkább élvezzük ki a nyarat, és remélhetőleg a segítségedre lesz ebben a következő 4 tipp is:

Spirituális tipp: Engedd el!

Érthető, ha 110-ről, 190-re gyorsul a vérnyomásod, amikor fel kell szállnod a 6-os villamosra heringpartizni, és egy csomó hónalj vesz körbe. Igen, hónalj. Szőrös, szőrtelen, izzadt, illatos, enyhén nemes penészes aromával. Az is elfogadható, ha ilyenkor cserbenhagy az embertársaid iránti szeretet, amikor egy nyári programon veszel részt, és nem tudsz lépni, csak áramlani a tömeggel. De nem véletlenül kerültél ilyen szituációba. Valószínűleg muszáj volt felszállnod a villamosra, és szerettél volna elmenni a programra.

Ennek eredményeként kérdezd meg magadtól: van más lehetőségem? Tehetek bármit a kialakult a helyzet ellen? Ha igen, akkor csak tessék, változtass a sorsodon! Ám ha nincs, akkor egész egyszerűen, tedd azt, amit minden spirituális bölcs megmondott már: engedd el! Hiszen semmivel sem lesz jobb attól, ha a kitörni vágyó, forró dühöd láváján szörfözöl. Hunyd le a szemed, tedd be a füldugót, menj odébb, kapcsolj ki, sóhajts el nagyot, de engedd el az egészet, és ne pörögj rajta! Képzeld magad máshova, vagy minimum egy burokba, a lényeg: ne görcsölj azon, amire nincs befolyásod!

Pszichológiai tipp: Tartsd szem előtt a pozitívumokat!

Válts nézőpontot, és gyakorold kicsit a pozitivitást: jó idő van, süt a nap, nemsokára mehetsz nyaralni vagy a szeretteiddel, barátaiddal lehetsz. Ezért elég sok okod lehet ilyenkor az örömre. Csak ne vedd őket természetesnek, mivel akkor persze, hogy nem fog el a hála érzése. Márpedig igenis meg kellene tudni becsülni azt, ami(d) van.

Szóval igyekezz minden helyzetben meglátni a jót, ahelyett, hogy görcsösen kapaszkodnál a negatív tényezőkbe. Egész nap folyt rólad a víz, és a hőguta kerülgetett? Legalább este ideális lesz a medence vagy a Balaton vize a fürdéshez! Rengetegen voltak a fesztiválon? Legalább most volt, és nem maradt el a covid miatt!

Gyakorlati tipp: Legyenek mentőöveid!

Mentőövek, alternatív megoldások, szuper ötletek, B tervek. Hívhatod bárminek, delegyen, méghozzá bőven. Tarts egy kis önvizsgálatot, és gondold át, mely szituációk borítanak ki a legjobban: a meleg, a tömeg, a szagok, és így tovább. Aztán ötletelj: mit tehetsz azért, hogy megőrizd a testi-lelki jólétedet, amikor valamelyik tényezővel találkozol.

Például nem szállsz tömött közlekedési eszközre egész nyáron, mert inkább bicajozol. Ha a szagokkal lehet kikergetni a világból, akkor legyen egy illatpárna a táskádban vagy a munkahelyeden illatosító, párologtató, potpourri, bármi, ami szükség esetén mérsékli vagy elfedi a kellemetlen emberi szagokat. (És az előbbi pontot gyakorolva fogadd el: emberek vagyunk és izzadunk. Egyesek kicsit jobban, és talán még nem találták meg a tökéletes dezodort, ami elfedi a testszagot.)

A meleggel felvenni a harcot kicsit nehezebb, de nem lehetetlen! Persze egy klimatizált helység csodákra képes. De amíg eljutsz A-ból, B-be, ahol van klíma vagy ventilátor, addig sem kell megháborodnod. Vannak gyönyörű legyezők, meg jópofa mini ventilátorok, ne szégyelld őket használni! Otthon pedig rengeteg lehetőséged van hűsíteni magad, hiszen az internet zsúfolásig van „5-8-10 meg mindenféle csodatippel, hogyan hűlj le a nyári melegben” cikkel. Tehát, mikor épp felrobbannál a tömegtől vagy a szagoktól, inkább merülj el egy ilyen cikk olvasgatásában!

Nem feledjük a szülőket sem…

Természetesen nem szabad megfeledkezni ebben az időszakban az anyukákról, a családosokról sem, akiknek idegrendszere fokozott igénybevételnek lehet kitéve, ugyanis nem elég a meleg, még a gyerkőcről is gondoskodni kell. Akár dolgozik anya, akár nem, embert próbáló lehet lekötni a nyári szünetben a gyereket vagy éppenséggel azt elérni, hogy elszakadjon a telefonjától. Attól függően milyen életkorban van, és mennyi figyelmet igényel, gondoskodni kell a programokról, a közös játékidőről, hogy azért érdekesen teljen a nyara, és ne unatkozzon. Máskor viszont pont az lenne a cél: egy kicsit el legyen magában.

Szerencsére temérdek nyári tábor van (nemcsak ottalvós), ami óriási segítség lehet a szülőnek, akárcsak a nagyszülő, a barátok, a keresztszülők, és ha elég nagy a család, egy kicsit mindenki be tud segíteni a nyáron. Ha van néhány összetartó szülő, azt is meg lehet szervezni, hogy mindig másnál legyen a „napközi”. Jó az, ha minden napot előre megtervez a szülő, és van a nyáron is egy napi rutin, így nem fogja azt érezni: kész káosz az élete, és a gyerek ovis-sulis rendszere sem csúszik szét teljesen.

Jutalmazási rendszer bevezetése: Mert megérdemled!

Ahogy a L’Oréal reklámokban is nagy bölcsen mondják: mert megérdemled. Miután elviselted egész nap azt a számos idegesítő tényezőt, ami pengeélezőnek használta az idegrendszeredet, megérdemled, hogy megjutalmazd magad. Méghozzá mindennap! Egyik nap jöhet egy új szandál, a másik nap egy fröccs, a harmadik nap a korlátlan mennyiségű fagyi. Az a fontos: legyen meg a napi szintű örömöd. Az a valami, amit várhatsz, amiért tudod, megéri kiállni a próbát.

Legyen valami, ami motivál, felébreszti benned a hőst, és ne az legyen az első dolog, amikor a tömegben akaratlanul is hozzád ér egy izzadt test, hogy elküldöd  melegebb éghajlatra. A legtöbb ember ugyanolyan érzékeny, ugyanúgy szenved, mint te. Valószínűleg mindenki,  mindent elkövet a maga módján annak érdekében, hogy megkönnyítse a saját helyzetét, tehát az a minimum: igyekszünk toleránsabbnak lenni egymással. Hidd el, nap végén, mikor a jeges Long Islandedet vagy Sex on Beachedet szürcsölöd a barátaiddal vagy egyedül a legnagyobb csendben és békességben, büszke leszel magadra, hogy megőrizd a hideg forró véredet.

 

 

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!