spot_imgspot_img
spot_img

Csodás Csontváry-képek a Szépművészeti Múzeumban

-

Article Top Ad (AdSense)

Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170 éves évfordulóját közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított válogatás a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében látható a Szépművészetiben.  A mintegy 40 művet felvonultató tárlat tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

Látomásos festő

Csontváry Kosztka Tivadar látomásos festőként vonult be a művészettörténet halhatatlan alakjai közé. Noha festőként sikereket életében sajnos nem igazán tudott megélni, ő mégis saját útját járta. A Napút festője az egyik legérdekesebb alakja a magyar festészetnek. Most sok remekművét közelről megcsodálhatjuk.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás a különleges látásmódú alkotó műveiből. Akkor a legnagyobb műveknek a Márvány Csarnok adott helyet, most a felújított Ión-Pergamon Csarnok oszlopokkal tagolt tágas tereiben együtt látható A taorminai görög színház romjai és a Baalbek, a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben és a Mária kútja Názáretben, a Jajcei és a Schaffhauseni vízesés valamint a híres Magányos cédrus és a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban.

Csontváry kiállítás
kép: Csontváry: Schaffhauseni vízesés, Szépművészeti Múzeum honlapja

Csontváry festészete páratlan jelenség a magyar művészet történetében

A negyvenöt művet felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről. A tárlat a művész első olajfestményével, az 1893-as Pillangókkal indul. Csontváry művészi pályafutásának fontos fordulópontját jelentette a Hollósy Simon müncheni rajziskolájában eltöltött féléves időszak 1894-ben. Müncheni tanulmányait érzékeny modellrajzok dokumentálják, amelyek külön szekciót képeznek a kiállításon. A kiállításon ezek mellett helyet kapott Csontváry első figurális festménye, az 1894-es Almát hámozó öregasszony című alkotása is. A festő a századforduló gyermeke volt, akinek életművében sajátos módon egyesült a romantika univerzális individualizmusa a modernizmus kollektív eszményeket kereső útjaival.

Az anyag 2023. július 16-ig látható.

A Szépművészetiből a kiállítás augusztusban Pécsre utazik, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba.

forrás: Szépművészeti Múzeum

Nézd meg ezeket is:

Szinyei Merse Pál csodálatos festői világa

Csontváry különös portréjának rejtélye

Érzékiség és rajongásig szeretett nők – Rubens festői világa

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!