spot_imgspot_img
spot_img

Barabás Miklós ámulatba ejtő képei

-

Article Top Ad (AdSense)

A 19. századi magyar képzőművészet egyik legmeghatározóbb mesterének műveit bemutató tárlat tavaly szeptemberben, Barabás Miklós halálának 125. évfordulójának alkalmából nyílt meg a Magyar Nemzeti Galériában.  A 125 művet felvonultató tárlat elsősorban olyan rajzokat és akvarelleket mutat be, amelyekkel korábban még nem találkozhatott a közönség.  

 

Nagyítóval az apró részletekért

A kiállítás átfogja a teljes grafikai életművet, így a korai munkák mellett láthatjuk Barabás itáliai képeit, a pályafutása csúcsára érő művész akvarelljeit, a korabeli fürdőéletet bemutató grafikáit, litografált arcképeinek sorozatát, s a késői Barabás néhány alkotását is. A kiállítás érdekessége, hogy a rajzok, akvarellek közül néhány egészen nagy méretben, illetve nagyító segítségével is tanulmányozható a kiállítótérben.

Barabás kiállítás
Barabás Miklós Budapest látképe a Lánchíddal és a budai királyi palotával Magyar Nemzeti Galéria www.mng.hu

A kiállítás tematikus és részben kronologikus egységeken keresztül kíséri végig az életpályát a gyermek- és fiatalkori rajzi próbálkozásoktól kezdve az öregkori vízfestményekig. A pályakezdést követően különösen lényeges Barabás 1834–1835 közötti itáliai tanulmányútja, amelynek során a kor legmodernebb művészi alkotómódszerei közé tartozó akvarellfestészet jeles képviselőjétől, William Leighton Leitch skót festőtől átvette a friss látásmódot és elsajátította a technikát, amelyet aztán egész művészi pályafutása során alkalmazni tudott. A fekete szín mellőzésével könnyed, virtuóz tájképeket készített nemcsak itáliai, hanem magyar tájakról is, amelyek szintén megjelennek a kiállításban. A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményéből összevetésképpen a skót művész és más angol akvarellezők munkái láthatók.

Barabás kiállítás
Barabás Miklós Műteremben (Bethlen Farkasné gr. Teleki Róza) Magyar Nemzeti Galéria www.mng.hu

A tárlathoz kapcsolódó programok

Az utolsó héten kurátori vezetéseket, előadást és online programot is ajánl a Nemzeti Galéria a kiállításhoz kapcsolódóan.Január 9-én kedden 19 órától az érdeklődők online tárlatvezetésen ismerhetik meg Barabás Miklós művészetét.

A kiállítás kurátorai két alkalommal tartanak vezetést a közönségnek: január 10-én, szerdán, 16 órától Hessky Orsolya, január 12-én, pénteken 16 órától pedig Dsupin Luca mutatja be a tárlatot.

Január 13-án, szombaton 15 órától pedig Bellák Gábor művészettörténész Barabás és Petőfi címmel tart előadást 19. századi művészetünk és irodalmunk két jelentős alakjáról.

A tárlat az utolsó hétvégén, január 13-án szombaton 21 óráig látogatható!

Részletekért kattints ide: mng.hu/kiallitasok/barabas-miklos

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!