spot_imgspot_img
spot_img

Covid- komoly emelkedést mutatnak a megbetegedések

-

Article Top Ad (AdSense)
Ahogy a szakemberek előrevetítették, komoly emelkedés történik a vírushelyzetben. A legkézenfekvőbb megoldás az oltás.

Fokozódik a Covid vírushelyzet

Az aktív fertőzöttek jelentősen emelkedést mutatnak az utóbbi napokban. A koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma növekedő tendenciát mutat Magyarországon és csökkent az oltási hajlandóság. Mindezek azt mutatják, hogy az előre prognosztizált pandémia hullám beköszöntött és a vírus utat talált magának. Az alapvető tényezők, melyek befolyásolják a vírus terjedését- egyértelműek és várhatóak voltak. A szakemberek „jóslatai” sajnos egyértelműen beigazolódtak. Ezek szerint a negyedik hullám nem csak kopogtat az ajtókon, hanem már benne vagyunk. A fertőzöttek számának növekedése, a kórházi ápolásra szoruló betegek számának emelkedése- egyértelműen óvatosságra int. Az elmúlt hetekben közzétett szaknyilatkozatokat, figyelmeztetéseket, egyre inkább tapasztalhatjuk saját bőrünkön.
Fotó: envatoelements

Akár duplázódhatnak a napi adatok

A negyedik hullámban előreláthatólag drasztikusan fognak nőni a napi adatok. A megbetegedések és a kórházi ápolásra szorulók száma komoly emelkedést mutat. Akár kétszeresére is emelkedhet- a jelenlegi adatokhoz képest.
Rusvai Miklós víruskutató szerint gyorsulni fog a járvány terjedése. A következő hónapokban akár napi ezer fölötti számok is lehetnek. A számok emelkedéséhez a hűvösebb időjárás is hozzájárulhat, hiszen ilyenkor alapvetően is előtérbe kerülnek a légzőszervi megbetegedések. Véleménye szerint a tesztelési rendszer nem a legmegfelelőbb, és újra vissza kéne hozni a házi teszteléseket, amikor is a beteghez kiérkezik az orvos.
Fotó: envatoelements Az átoltottság a legfontosabb eszközünk.
Az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy bár a harmadik oltás még nem ért el mérvadó nagyságrendeket, de egyre több megbetegedés prognosztizálható utána is. Ritka, de előfordul, hogy a harmadik vakcina beadása után is kevés az antitest a szervezetben.
Továbbra is kiáll a maszk viselése mellett, mely még ellenzőkre talál, viszont a számok növekedése és a megbetegedések fokozódása komoly érv az újabb korlátozások -effektíve a maszk viselése- mellett.

Magyar Orvosi Kamara megoldást keres a pandémia eljárási rendjében

A pandémia kezdete óta számos eljárási rendet alkalmaztak és a folyamatosan változó rendszereket a helyzet változásaihoz illesztették. A vírushelyzet kialakulása után több tisztifőorvosi, miniszteri levelet kaptak a háziorvosok, a járványügyi kötelezettségeikről eljárási útmutatásban részesültek. A probléma az, hogy nehezen hozzáférhetőek és elérhetőek ezek az információk. Ezt igyekszik pótolni egy rövid eljárásrendi segédlettel a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja.
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Munkacsoportja, egy több oldalas szakmai segédletet készít az eljárási rendről. A szakmai szervezet megítélése szerint a háziorvosok többségének szüksége van erre a sorvezetőre, hiszen a helyzet napról-napra változik.
Doctor with face mask agasint covid-19 pointing at tablet pc with brain x-ray during consultation with patient.

Soós Zoltán, a MOK szakmai vezetője szerint

„Egy „mezei” háziorvos nehezen tud mit kezdeni egy olyan tisztifőorvosi levéllel, ami tulajdonképpen iktatási számokat sorolva ismerteti, hogy mit vont vissza és mi az, ami hatályban van még”
A kiadvány létjogosultsága nem kétséges, mivel a nyári szezonban csökkentek a pandémia hatásai a társadalomra. A járványügyi korlátozások feloldása és a lazítások kétségtelenül azt eredményezték, hogy a háziorvosok „munkarendje” is megváltozott. Ez azt eredményezte, hogy a háziorvosok által használt szabályzók ritkábbak lettek és az eljárási rend, az általuk használt tudnivalók megritkultak. Például azzal kapcsolatban, hogy mikor kötelező tesztelni és mi annak a folyamata, illetve, hogy a mindennapi működés során a szakorvosi javaslatokkal, az okmányokkal, vezetői engedélyekkel kapcsolatban mi lehet a teendő. A MOK Háziorvosi Munkacsoportja szerint egy néhány oldalas „sorvezető” könnyebben használható és kétségtelenül hatékonyabb segítség a háziorvosoknak. Soós Zoltán szerint a hatékonyságot az is növelné, ha létrehoznának egy webes felületet, ahol átlátható, egyszerű formában, könnyen hozzáférhetően és egyszerűen lehetne tájékozódni az aktuális eljárási útmutatók szerint. Sajnos egyelőre ilyen felület nem áll rendelkezésre.
Fotó: envatoelements A vakcinák hatásosak. Van elegendő készlet hazánkban.

Külön idősávot a Covid-19 esetekre

Soós Zoltán azt is kifejtette, miszerint megfelelő megoldás lehet, ha a covidos betegek, vagy annak gyanújával érkező emberek külön idősávot kapnának a háziorvosoknál. Ennek bevezetésével sokkal rugalmasabb lehetne az eljárási rend. A külön időkapu lehetőséget adna arra, hogy az egyéb megbetegedésekkel küzdő, embereknek, ne kelljen hosszú várakozási időt eltölteni az orvosnál. A koronavírus-gyanús eseteknél így egy szeparáció is létrejöhet, mely a vírus terjedésének megakadályozásában is fontos lehet.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tesztelési előírás alapján a láz, a nehézlégzés, a köhögés, a szaglás- és ízvesztés tünetek közül egynek elég meglennie, hogy tesztre küldjék a beteget. Ez nehéz helyzetet főleg az influenzás időszak beköszöntével, mivel nincs olyan felsőlégúti beteg, aki nem köhög.

Karikó Katalin új elismerést kapott

Karikó Katalin és Drew Weissman, a Covid-19-vakcinák fejlesztésének, tudományos kutatásainak, fejlesztésének szakembere- újabb elismerést kapott. A Paul Janssen-díjat ítélték neki. A kitüntetést alapító a Johnson & Johnson. A két tudóst azért jutalmazták, ami a mindennapjaikat teszi ki, és eredményes munkájuk révén lehetővé tették a hírvivő RNS (mRNS) használatát a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztésében. Tevékenységük előremutató mivolta sokat segített más betegségek jövendőbeli védőoltásainak és kezeléseinek kidolgozásában.
Fotó: envatoelements

Újra előtérbe került az online oktatás

A vírushelyzet fokozódásával és a fiatalabb korosztályok oltásának nem megfelelő nagyságrendjével szembesülve egyre több intézmény tér vissza a digitális oktatáshoz. A helyzet teljesen változó. Vannak olyan intézmények, amelyek kénytelenek voltak teljesen átállni a digitális oktatásra, míg máshol egyes osztályok, csoportok tanulnak otthonról.
Egyre több iskolában tapasztalhatóak komoly koronavírus-fertőzöttek. Ezek az intézmények kénytelenek voltak visszatérni az online tanítási rendhez. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke elmondta:
„Ismereteik szerint három vagy négy olyan iskola van, ahol teljesen bezártak és 10-15 körül van azon intézmények száma, ahol intézkedéseket kellett hozni osztályok vagy csoportok tantermen kívüli oktatásának elrendelésére.”
Totyik Tamás PSZ alelnöke szerint- Ausztriához hasonlóan minden osztályt hetente legalább egyszer teszttel ellenőrizni kellene. Amennyiben fertőzött tanulót is találnak, azonnal zárni kellene az osztályt, illetve ha az átfertőzöttség nagyobb méreteket ölt, a teljes intézményt zárni kell. Ugyan a pedagógusok átoltottsága 80%-os mégis megállt a folyamat. A fiatal 12-28-éves korosztály átoltottsági aránya ennél jóval alacsonyabb, körülbelül egyharmadról beszélhetünk. Sokkal markánsabb kommunikációra lenne szükség a kormány részéről. Kifejezetten a szülőket kéne meggyőzni az oltakozás fontosságáról és biztonságáról. Ha a helyzet ilyen mértékben fokozódik tovább, akár kormányrendelt nélkül is sorra be fognak zárni az iskolák.
„Attól félünk, hogy nagyon nagy árat fogunk fizetni azért, hogy nem kellő időben, nem kellő határozottsággal lép fel a kormány és ez komolyabb folyamatot is indíthat el, nagyobb fertőzési szintet fognak elérni az oktatási intézmények, ha a karanténintézkedéseket nem fogják megtenni”.

Forrás: MTI, infostart

Fotó: envatoelements

Covid- emelkedik a fertőzöttek száma, gyorsul a járvány

Létfontosságú a tinédzserek beoltása a járványszakértő szerint

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!