Covid 4H

-

Itt a covid 4! Müller Cecília országos tisztifőorvos véleménye, hogy a negyedik hullám az ajtókon kopogtat. Az oltakozás fontos ezért a kormány újabb kampányt indít. 

Fotó:Pixabay Nálunk Járt az Egészségügyi világszervezet (WHO) főigazgatója

Nálunk Járt az Egészségügyi világszervezet (WHO) főigazgatója

Szijjártó Péter külügyminiszter fogadta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz-t, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját. A találkozón számos pandémiával (coviddal) kapcsolatos tennivalóról egyeztettek. Abban teljes mértékű egyetértés volt, miszerint hazánk-oltottság szempontjából- jól teljesít, de a járványhelyzet további alakulása csakis az oltatlanokon múlik. Közös sajtótájékoztató alkalmával, a koronavírus-járványról beszéltek, részletekbe menően. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a járvány három fronton támad. Egyrészt egészségügyi szempontból, másrészt ennek hatásaként gazdasági téren, mely rengeteg területet érint. A harmadik pedig a társadalmi vonatkozása, hiszen az emberek életét nagymértékben befolyásolja. Nyomatékosította, amennyiben nem lesz elég hazánkban az oltottság -a pandémia következő hulláma rendkívül komoly károkat is okozhat.

A megbeszélés alatt együttműködési megállapodást írtak alá a humanitárius válságok elleni együttműködésről. Megállapodást kötöttek az orvosi ellátás megerősítéséről, fenntarthatóságáról.

Szijjártó Péter külügyminiszter

“Hogy a háromfrontos támadást ki tudjuk-e védeni, hogy ne kelljen zárnunk és újabb súlyos korlátozó intézkedéseket bevezetnünk, az bizony a jelenleg oltatlan embereken múlik”

Leszögezte, hogy a Delta vírus variáns világszintű agresszív terjedése- mely szinte mindenhova begyűrűzött- még inkább szükségessé teszi a WHO Egészségügyi Világszervezet működésének fontosságát. A WHO-nál vannak a világ legfelkészültebb és leginkább szakavatottabb szakértői akik a vírushelyzetet kezelni tudják. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy Magyarország továbbra is támogatja a WHO munkáját, hiszen a világszintű szolidaritás élharcosaként több mint másfél millió vakcina dózist adott már a környező rászoruló országoknak. Hozzáfűzte, erre a segítségre hazánk továbbra is kész, természetesen abban az esetben, ha ez nem befolyásolja Magyarország oltási stratégiáját!

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz köszönetet mondott a magyar kormánynak a vakcinák adományozásáért és kiemelte Karikó Katalin kutató biológusnak- rendkívüli munkáját.

A WHO főigazgatója nyomatékosította, miszerint a világban folyó küzdelem- melynek célja a covid megállítása és visszaszorítása- egyetlen sarokpontja van, az pedig a vakcináció. Ezért fontos az oltóanyagok megfelelő elosztása, mivel az eddigi adatok szerint a világon több mint 4,8 milliárd vakcina dózist adtak be eddig, de sajnos ezeknek a 75 százalékát mindössze tíz országban.

A WHO arra törekszik, hogy szeptember végére minden ország beoltassa a lakossága legalább 10 százalékát. Szeretnék, hogy 2021. végére ez az arány elérje a 40 százalékot. A jövő évre vonatkozó tervek szerint pedig a 70 százalékot.

Fotó: Pixabay Közel van a negyedik hullám, figyelmeztetnek a szakemberek.

Küszöbön a negyedik hullám

Müller Cecília országos tisztifőorvos véleménye, hogy a negyedik hullám az ajtókon kopogtat.  Az szennyvízben lévő vírus-koncentráció emelkedő tendenciát mutató jelenléte erre enged következtetni. Mivel ez a vírus terjedésének mutatója és a fertőzöttségi adatok is fokozódást mutatnak, kétségtelen tény a negyedik hullám érkezése hazánkban. Rendkívül fontos az oltás! 

A vízminták ismeretében Budapest és Szeged szennyvízmintái hozták a legmagasabb növekedést, de enyhe emelkedés több város esetében is megfigyelhető.

Keddről -szerdára 134 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hazai hivatalos statisztika szerint. Ha területekre bontva elemzik az adatokat, akkor az derül ki, hogy a pandémia erősödése leginkább a fővárosra érvényes. Az viszont teljesen tényszerű és tapasztalatokon alapuló megfigyelés- miszerint a szennyvíz vírus-koncentrációjának növekedése, az új fertőzöttek számának erőteljesebb emelkedését vonzza maga után.

Fotó: Pixabay Segíthet a vírus legyőzősőben az influenza oltás is.

Az influenzaoltás is segíthet a covid ellen

Egy nemrégiben fellelhető kutatási eredmény alapján, akiket beoltottak idén influenza ellen, azoknál kisebb a valószínűsége a covid fertőzés után a súlyos állapot kialakulásának.

A kutatások több ezer ember vizsgálati eredményeit elemezte (amerikai, olasz, német, izraeli és szingapúri) koronavírusos beteg elektronikus adatait alapján. Ezek szerint akik a megbetegedést megelőzően influenza elleni oltásban részesültek- komolyabb lefolyás nélkül vészelték át a fertőzést és enyhébb tüneteket produkáltak. Ez megerősíti azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek alátámasztják, hogy az influenza elleni oltás felvétele, a koronavírusos megbetegedések enyhébb lefolyását eredményezi. Tehát az oltás nagy segítség a vírus elleni küzdelemben.

Fotó: Pixabay

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer-BioNTech vakcina az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája. A vakcina innentől kezdve nem csak vészhelyzeti megoldásként alkalmazható, tehát 16 évesnél idősebb emberek számára teljes körű felhasználhatóságot élvez. Az engedélyeztetés a szakemberek szerint növelni fogja az emberek oltási kedvét és azok is részt vesznek a globális oltakozásban, akik eddig óckodtak ellene.

Janet Woodcock, az FDA megbízott vezetője kijelentette: “Az emberek teljesen biztosak lehetnek abban, hogy ez a vakcina megfelel azoknak a magas minőségű biztonsági, hatékonysági és gyártási követelményeknek, amelyeket az FDA elvár az engedélyezett termékektől”

Az alvást is befolyásolja a koronavírus (covid)

Az alvás a szervezetünk feltöltődése, a szervezet regenerációs folyamatainak fontos része. A koronavírus- járvány sok esetben megbolygatta a folyamatot, amely hatással bír a mindennapokra. Megváltoztak az alvás-, tehát a nap végi folyamatok és megváltozott az is, mit teszünk amikor felébredünk.

Megan Petrov alváskutató szerint a pandémia megváltoztatta az alvási szokásokat és sok esetben álmatlanságot okoz. A 79 országból gyűjtött adatok szerint vizsgálták az emberek életvitelét és az életstílusukban bekövetkezett változásokat- a Covid kapcsán. Ezek alapján megállapították, hogy az alvási periódusok késleltetettek, kevesebb ideig és megszakításokkal történik. Az alvási folyamatok megváltoztak és a legtöbben rövidebb időt és rosszabb minőségű pihenést mutattak. Furcsaság, hogy a nőknél fokozottabban jelentek meg ezek az alvás elváltozások.

Az alvással töltött órák száma ugyan átlagosan megnövekedett, a kipihent állapot viszont csökkent. Ennek okaként élettani, létbiztonsági okokra utaltak és a meglévő szokásrendszerek megváltozására.

Petrov :”Az alvás az élet alapvető része – mondta –, akárcsak a levegő, a víz és az élelmiszer.”

A Pandémia még számos változást hozhat a mindennapokban, nem beszélve az emberek életviteléről, ami teljesen egyértelműen társadalmi változások gyökereként lehet felfogni.

 

Forrás: infostart, MTI

Fotók: Pixabay

Újabb bejelentés, nincs szükség korlátozásokra

Covid! Sokan félnek mi következik

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!