spot_imgspot_img
spot_img

Covid! Sokan félnek mi következik

-

Article Top Ad (AdSense)

A COVID-19 egyetemes problémája nem múlik, csak néha csitul. Szinte napi szinten röppennek fel hírek a pandémia kapcsán, és még a szakemberek sem tudnak sok esetben biztosat mondani.

Sok időst be kell oltani, a biztonság érdekében

Zacher Gábor már most szólt, hogy nagyon közel a negyedik

Zacher Gábor szerint, ha ez így folytatódik, nemhogy eljön a negyedik hullám- de még durvább is lesz mint gondolnánk. Véleménye szerint az nem elegendő. hogy Európában -mondjuk úgy- jól állunk oltás fronton. Az újabb mutánsok azokról a területekről jönnek, ahol nem elegendő vagy még inkáb teljesen elhanyagolható az oltási arány. Ha ez nem változik, akkor bizony nagy lesz a baj. Ezen kívül felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekek oltását már rég el kellett volna kezdeni és nem az utolsó pillanatra hagyni az iskolanyitás küszöbére.

Nem lehet hátradőlni, 400 ezer időst kéne beoltani

A koronavirus.gov.hu -n volt olvasható, miszerint hazánkban még legalább 400 ezer idős ember nem rendelkezik még az első oltással. Az adatok alapján az idősebbek 84 százaléka már oltott, de ez nem elég. Ez annál is inkább jelent problémát, mivel a legveszélyeztetettebb korosztályról van szó. Fokozottan érvényes rájuk a fertőzés súlyosabb lefolyása. A korlátozások enyhítése és a delta mutáns erősödő és agresszív terjedése ad még inkább okot az oltottság fokozására. Az érintetteket arra kéri a kormányzat, aki még eddig nem fogadta el, vagy nem kapta meg az első oltását mielőbb jelentkezzen az oltópontokon. www.vakcinainfo.gov.hu www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas Amennyiben ez nehézségbe ütközik a idősek nyugodtan forduljanak a háziorvosukhoz, tőlük is kérhetik az oltás beadását. Ebben az esetben még előzetes regisztrációra sincs szükség, mivel a háziorvos a helyszínen elintézi.

Akik idősek otthonában élnek, az intézménynek jelezzék oltakozási szándékukat, és ugyanez érvényes azokra, akik a harmadik vakcinát is meg szeretnék kapni.

A koronavírus tünetei kortól és nemtől függően is változhatnak

Mióta életünkbe berobban a vírus, azóta rengeteg kutatási eredmény látott már napvilágot. A vizsgálatok, illetőleg a rendelkezése álló adatok alapján kiderült, nem csak életkori, hanem nemektől függő eltérések is tapasztalhatóak a tünetek terén.

A ZOE COVID Symptom Study applikáció által gyűjtött adatok alapján jutottak erre a következtetésre. Az applikációban a felhasználók által küldött adatokat összesítették. A leginkább tapasztalt tünetek: az íz- és szaglásvesztés, a végtagfájdalom és a mellkasi fájdalom.

Az adatok alapján, releváns a különbség, a korsztályok és a nemek között.

Az adatokat tavaly április és október között gyűjtötték.

Bár a tünetek életkori megjelenése között vannak átfedések, megállapíthatóak voltak a legjellemzőbb tünetek:

A 80 év felettiek körében gyakori a mellkasi fájdalom és az izomfájdalom. Jellemző tünet a hasmenés, torokfájás, illetve az általános rossz közérzet, hidegrázás.

60-70 évesek esetében nem jellemző a szaglásvesztés, de gyakoribb a hasi fájdalom és a hasmenés. Tapasztalható az izom- és végtagfájdalom, rosszabb esetekben pedig a légszomj.

40-60 éveseknél az állandó köhögés tipikus tünet. Esetenként hidegrázás, ritkábban végtagfájdalom.

16-40 éves közti korosztálynál pedig a szaglásvesztés, mellkasi-és hasi fájdalom, légszomj és szemfájdalom volt tapasztalható.

A férfiaknál a kutatás a légszomjat, az általános fáradtságot, hidegrázást emelte ki és a betegség ideje alatt gyakran szenvedtek láztól.

A nőknél a szaglásvesztés, a mellkasi fájdalom – mint általános tünet- jelentkezett, illetve a folyamatos köhögés- szinte minden esetben.

Elbutulhatunk a COVID-tól. A kutatások alapján, van hatása az agyunkra.

Most már biztos: a COVID-19 roncsolja az agysejteket

A kutatások alapján már biztosan tudható, miszerint a koronavírus megtámadja az agyunkat. A friss eredmények arra világítottak rá, miszerint a komolyabb lefolyással járó eseteknél, mikor kórházi kezelésre szorul a páciens, 70-80 százalékban neurológia tünetek is fellépnek. A szagló nyálkahártyán, azaz az orrüreg bélésén keresztül is jut a SARS-CoV-2 az agyba. Mivel a vírus rontja a szervezet vérellátását, olyan immun molekulák képződését sarkallja, amelyek közvetlenül is megtámadják az agysejteket. Memóriazavarok, összevissza gondolkodás tapasztalható. A kérdés most az, amivel szemben állnak a kutatók, hogy a fertőzés után vannak e hosszú távú, esetleg maradandó neurológiai hatások.

A  betegség előtt és a betegség után is megvizsgálták az emberek agyát, viszont egyértelműen kiderítették, hogy szürkeállomány- vesztés tapasztalható.

A szomszédoknál is fokozódik a helyzet

Horvátországban is emelkedő tendenciát mutat a Covid járvány. Az elmúlt hét során a megbetegedések háromszorosára növekedtek. Ennek okán a horvát válságstáb meghosszabbította a megszorításokat, illetve a hatályos intézkedéseket- egyelőre két héttel, de a romló adatok tükrében várható a további hosszabbítás. Horvátországban még mindig kötelező a maszk viselése, a rendezvények látogatása védettségi igazolvány bemutatásával lehetséges és a vendéglátóhelyek csak 24 óráig lehetnek nyitva.

Szlovéniában elkezdték a 12-15 éves korosztály oltását! Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által ajánlott Pfizer-BioNTech-féle vakcinát alkalmazzák. Azért is fontos a fiatalok beoltása, mert Szlovéniában a 12-18 évesek körében rendkívül alacsony, mindössze 8-14 százalékos arány nem elegendő. Természetesen az iskolakezdés miatt is fontos az beoltottság arányának gyors emelése, hiszen a gyermekek bekerülve a közösségekbe, komoly veszélyforrást jelentenek a vírus terjedésében. A szlovén hatóságok felvetették, hogy védettségi igazolványhoz kötik az általános- és középiskolás oktatáson való részvételt.

Izraelben tarol a Covid- az 50 évesek körében

Jediót Ahronót című újság híradása alapján döbbenetes számokat produkál a vírus Izraelben. Több mint 6000 új koronavírus fertőzöttet regisztrálnak naponta. A súlyosabban megbetegedettek a 40-50 éves korosztályból kerülnek ki. A statisztikai adatok alapján kimondták, miszerint ebből az következik, hogy a korosztály könnyebben és gyorsabban betegszik meg. Eran Segal professzor, a Weizmann intézet kutatójának azt nyilatkozta, hogy véleménye szerint elkerülhetetlen a vírus terjedése és mindenki el fogja kapni. Csakis az oltottsági aránytól függ, hogy mennyire robban be a pandémia és hányan kerülnek kórházba.

Nachman As professzor, az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója közzétette, hogy a szakemberek egyöntetű véleménye alapján sürgős intézkedésekre van szükség. Az oltópontokon ezért elkezdték az 50 éves és afeletti korosztályok oltását.

 

Forrás: infostart, MTI

Fotó: pixabay

Olvassd tovább

Hamarosan megérkezik a koronavírus lambda-variánsa

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!