spot_imgspot_img
spot_img

Égetően fontos a mai nap – a chilit ünnepeljük

-

Article Top Ad (AdSense)

Ezen a napon, az az február negyedik csütörtökén – a chilit ünnepeljük. Aki csípi a csípőset, annak ez kiváló alkalom arra, hogy hódoljon a szenvedélyének. Ha nem szereted az sem baj, legalább kiderül, mi az, ami égeti a szánkat ha chilit fogyasztunk, és az is, hogy melyik a legerősebb paprika.

Fotó: Pixabay

Régen nem értettük miért jó, ha csíp a chili

Sokak emlékezhetnek arra, mikor tátott szájjal néztük, ahogy nagyszüleink simán beleharaptak a legerősebb paprikába. Ámultunk azon, hogyan bírják megenni és azon is, hogy miért jó ez nekik. Kipirosodott arccal, verejtékező homlokkal, néha fintorogva, fújtatva, de jóízűen lakomáztak belőle. Fogyasztották pörkölthöz, zsíroskenyérhez, és amikor mi a gyerekek kértünk belőle, csak mosolyogva odatartották, és várták a hatást. Megkóstoltuk, égetett, mint a nagymama sparheltje, és még inkább nem értettük miért jó ez nekik. Két dolog történt: nyitott szájjal, lihegve futottunk körbe az udvaron, hogy csillapodjon az érzés, majd a nagymama kezünkbe nyomott egy bögre tejet.

Fotó: Pixabay

Divatos lett a chili fogyasztás

Egyre többen szeretik a csípősebb ízeket. Ez köszönhető annak a gasztronómiai robbanásnak is, mely által más nemzetek ételei is elérhetőek a számunkra. Az indiai, a thai, a mexikói, a maláj, a koreai konyhák előszeretettel használnak olyan alapanyagokat, amik bizony csípnek. Persze az emberek ízlésvilága is sokat változott, sőt elérhetőek lettek paprikák, szószok, csípős fűszerek, melyekkel otthon is méregerőssé tehetjük az ételeinket. Mára nem a jól ismert cseresznyepaprika lett a legcsípősebb a kínálatban, amit még annó nagyszüleink fogyasztottak. A csípős ételek, konyhák széles kínálatával, igazi kultusza lett a chilis fogásoknak hazánkban is. Ismerősen cseng már mindenkinek a Habanero és a Jalapeno, már nem csak a feketeborsot ismerjük hanem a Cayenne borsot is. A paprika termesztés is fellendült az elmúlt években, és sokan termesztenek már hazánkban brutál erős paprikákat, és készítenek szószokat, lekvárokat, önteteket.

Fotó: Pixabay

Miért csíp a chili

Azt fontos leszögezni, hogy milyen ételt/ ízt kívánunk, soha nem véletlen. Egyszerűen a szervezetünk jelzi számunkra, milyen tápanyagokra lenne szüksége. Ez így van a csípős ízekkel is. A csípősség érzetért egy kapszaicin nevű alkaloid a felelős. Ha kivonjuk az alapanyagokból, egy fehér színű, szagtalan port kapunk. Megtalálható a paprikában, és innen származik a neve is. A paprika latin elnevezése, Capsicum annuum. Ennek a vegyületnek a hatásmechanizmusát már mindenki jól ismeri. Ahogy a szánkba kerül, elkezdi ingerelni a fájdalomérző idegrostokat. Égető érzést vált ki a nyelven, a nyálkahártyákon, és a bőrfelületeken. Akkor is érezzük ezt a hatást, mikor már nincs kapcsolatban a szervezetünkkel. Ez annak köszönhető, hogy a kapszaicin eltávolítása után is tovább folytatódnak a kémiai folyamatok. A kapszaicin rosszul oldódik vízben, ez az oka annak, hogy az égető érzést nem tudjuk elmulasztani azzal, ha gyorsan megiszunk egy pohár vizet.

Fotó: Pixabay

Scoville-skála

Azt, hogy mennyire erős egy paprika, már egy skálán is meg lehet határozni. Wilbur Scoville amerikai kémikus 1912 -ben dolgozta ki a mérési eljárást. A Scoville-skála méri a paprikafélék csípősségének mértékét, aminek jele SHU.

Ha csípőset szeretnél fogyasztani, ezeket próbáld ki

Mindenkinek máshogy reagál a szervezete a csípősség érzésére. Vannak, akik rendszeresen fogyasztanak mások számára iszonyatosan erős chiliket. Nem meglepő, mert erre is lehet trenírozni a szervezetünket. Ha immunissá nem is válik senki, de jobban bírja. A chilievő versenynek viszont csak az fusson neki, aki már jó ideje trenírozza erre magát. Már – már olyan erős paprikákat kell fogyasztani, amit elképzelni sem tudunk. Ha viszont szeretné valaki megtudni, hogy meddig tud elmenni, érdemes előtte próbát tenni.

A csípősségi ranglista valójában évről -évre változik. Folyamatosan újabb fajtákkal rukkolnak elő a gazdálkodók, sőt vannak, akik kifejezetten azzal foglalkoznak, hogy minél erősebb fajtákat állítsanak elő. Elég hosszú a legerősebbek listája, de bármelyiket is kóstoljuk meg, biztosak lehetünk abban, hogy nagy égés lesz.

Fotó: Pixabay

Jótanács: Senkinek ne jusson eszébe vagánykodásból beletenni a pörköltbe egyiket sem!

Devil’s Tongue: Az Ördög nyelve közkedvelt fajta. Íze kicsit diós, mogyorós felhangokkal rendelkezik, előszeretettel használják salátákhoz, és a csípős ízek szerelmesei nyersen is fogyasztják. Sokat szerepel a chilievő versenyeken. Ez még „nem annyira” csípős, Scoville-skálán 125.000 – 325.000 között mozog.

Naga Viper: Ez a paprika hosszú ideig a világ legerősebbje volt. Mára bőséggel túlszárnyalták. Persze elfogyasztásához már komolyan bírni kell a csípőset. Keveset termesztenek belőle, elég ritka. Akinek sikerül és megkóstolja, szembesül azzal, mit jelent a 1,349,000 SHU.

Pot Douglah: A Pot családba tartozó termények elég ismertek, főleg a paprika szerelmesek körében. Már a kinézete is figyelmeztető jellegű. Barnás árnyalatú, ráncos, összetöppedt külsővel rendelkezik, a skálán majdnem a legelsők között található 1,853,936 SHU -jával.

Carolina Reaper, más néven HP22B: 2,200,000 – SHU! Ha valaki szeretné megtapasztalni milyen érzés izzó parazsat majszolgatni, szerezzen be egyet. A csípősség Guinness rekordját ért el.

Boldogan égető chili napot kívánunk!

Palacsinytalanságok -mára pont jó lesz!

Fritelle, a Velencei Karnevál kihagyhatatlan csemegéje

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!