spot_imgspot_img
spot_img

A történelem 8 leghíresebb merénylete – mennyit ismersz belőlük?

-

Article Top Ad (AdSense)

Az iskola óta tudjuk, hogy az ókori Rómában szenátorok egy csoportja megölte Julius Caesart, és ezzel sajnos felkerült a híres merényletek szomorú listájára. Ám nem kell évezredeket utazni vissza az időben ahhoz, ha merényletekről van szó.

Sosem volt könnyű politikai, vallási vezetőnek vagy éppen hírességnek lenni. Nemcsak azért, mert örökösen reflektorfényben vannak, hanem amiatt is, mert nem mindenki fog vele egyetérteni, és elítélik a nézetei, a cselekedetei vagy éppen a zenéje miatt. Sajnos ez történt ezzel a 8 emberrel, akik tragikus körülmények között megöltek:

1. John F. Kennedy

Vitathatatlanul a történelem egyik leghíresebb merénylete. Az Egyesült Államok 35. elnökét 1963. november 22-én meggyilkolták egy felvonulás közben, a texasi Dallasban. Lee Harvey Oswaldot vádolták a bűncselekménnyel, de ő tagadta a vádakat. Oswald azt állította, ő csak egy eszköz volt az egész összeesküvésben, amely Kennedy meggyilkolásához vezetett. Erre Jack Ruby lelőtte Oswaldot, mielőtt november 24-én bíróság elé állították volna. Ki tudja, megoldódik-e valaha a rejtély. Talán JFK halálának igazsága Lee Harvey Oswalddal együtt halt meg.

2. Robert F Kennedy

John F. Kennedy amerikai elnök öccsét, Robert F. Kennedy szenátort egy palesztin férfi, Sirhan Sirhan lőtte le 1968. június 5-én. A kaliforniai elnökválasztás megnyerése után a híveihez intézett beszédet követően Kennedy úgy döntött, kifelé menet átvág a konyhán, annak ellenére, hogy testőrei ezt nem tanácsolták neki. A zsúfolt konyhai folyosón Sirhan Sirhan élt a lehetőséggel, és háromszor lelőtte Kennedy szenátort, aki egy nappal később meghalt. Sirhant azonnal elfogták és 1969. április 17-én és gázkamra általi halálra ítélték. Három évvel később és sok fellebbezés után a büntetését életfogytiglani börtönre változtatták.

3. Mahatma Gandhi

Mohandász Karamcsand Gandhi – a híveitől kapott nevén Mahatma Gandhi – a brit uralom elleni indiai nacionalista mozgalom vezetője volt, és országa atyjának tartották. Nemzetközileg elismerték az erőszakmentes tiltakozás doktrínáját a politikai és társadalmi haladás érdekében, miközben próbáltak kibékíteni a hindukat és a muszlimokat. Ironikus, ahogyan meggyilkolták a férfit, aki egész életében az erőszakmentességet hirdette. 1948. január 30-án lőtte le egy hindu nacionalista, Nathuram Godse. Godse háromszor lőtt rá Gandhira, aki egy magánlakás kertjén ment keresztül. Gandhi négy nőt kísért, és a háztartás tagjait üdvözölte imára menet, amikor Godse leadta a lövéseket. Azonnal elfogták.

4. Indira Gandhi

Indira Gandhi volt India miniszterelnöke. Miután Peter Ustinov interjút készített vele egy dokumentumfilmhez az ír televízió számára, egy kertben sétált keresztül 1984. október 31-én reggel, amikor két testőre lelőtte, Satwant Singh és Beant Singh. Azonnal megadták magukat. Satwant és egy összeesküvőtársát, Kehar Singh-t halálra ítélték, míg Beant Singh-t fogságban lőtték le. Összesen 33-szor lőtték le Gandhit a Kék hadművelet megtorlásaként, amelynek keretei között elfoglalták az Aranytemplomot. Akkoriban a szikh templomok képezték a fegyveres felkelés központjait, ezért foglalták el, melynek során  Bhindranvále is meghalt, a szikhek vezetője. 

5. Abraham Lincoln

Abraham Lincoln az Egyesült Államok egyik legkedveltebb elnöke volt. Az Egyesült Államok 16. elnöke megőrizte az Uniót az amerikai polgárháború alatt, és elősegítette a rabszolgák emancipációját. Lincoln 1865. április 14-én egy darabot nézett a washingtoni Ford’s Theatre-ben, méghozzá testőrök nélkül. John Wilkes Booth (a 19. századi egyik legelőkelőbb színészcsaládjának tagja) hátulról megközelítette, és egyenese fejbe lőtte. Tizenegy nappal később, április 26-án a szövetségi csapatok megérkeztek egy farmra Virginiában, ahol a Boothnak mondott férfi egy dohánypajtában rejtőzött. A tűzharc során lelőtték vagy öngyilkos lett, nem tudni pontosan, de állítólag ott helyben el is temették.

6. Martin Luther King Jr

Martin Luther King, Jr. baptista lelkész és társadalmi aktivista volt, aki az 1950-es évek közepétől egészen 1968-ban bekövetkezett haláláig vezette a polgárjogi mozgalmat az Egyesült Államokban. A Nobel-békedíjast 1968. április 4-én lőtte le James Earl Ray, mikor MLK a tennessee-i Memphisben található Lorraine Hotel erkélyén állt. Mindössze 39 éves volt. Ironikus, hogy egy békeszerető ember milyen szomorú és tragikus halált halt. James Earl Ray egy kiskorú szélhámos volt, benzinkutak és üzletek kirablója, aki börtönben is ült. Az FBI szinte közvetlenül a merénylet után a fő gyanúsítottnak minősítette. Ray bűnösnek vallotta magát, lemondott a tárgyalásról, és 99 év börtönre ítélték.

7. John Lennon

John Winston Ono Lennon énekes, dalszerző és a világ egyik legikonikusabb bandájának, a The Beatlesnek volt az alapító tagja volt. 1980. december 8-án kora este Lennon aláírta a Double Fantasy egy példányát egy Mark David Chapman nevű férfinak. Ezután Lennon a feleségével, Yoko Onóval elmentek a stúdióba, és mikor hazatértek este 11 óra előtt egy kevéssel Chapman négyszer hátba lőtte Lennont. Chapmant elítélték John Lennon meggyilkolásáért, és 20 év életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Állítólag azért ölte meg, mert híres volt, és ő is híres akart lenni.

8. Ferenc Ferdinánd

Gavrilo Princip jugoszláv nacionalista függetlenséget akart az Osztrák-Magyar Birodalomtól, és a Fekete Kéz” szerb terrorszervezet megbízásából egy felvonuláson Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg kocsijához férkőzött. Princip, aki akkor mindössze 19 éves volt, nyakon lőtte Ferenc Ferdinánd osztrák–magyar trónörököst, és hasba lőtte feleségét, Zsófiát. Mindketten meghaltak 1914 június 28-án. A tárgyalás után Princip-et 20 év börtönbüntetésre ítélték. Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg meggyilkolása az első világháború közvetlen kiváltó oka volt.

forrás: britannica.com

Halálsorozat és Marilyn Monroe: a pop-art királyának csodálatos felemelkedése

Mi állhatott Amy Winehouse tragikus halálának hátterében?

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!