spot_imgspot_img
spot_img

Hiába adta Erzsébet az áldását rá – Kamilla királyné még mindig a „másik nő”

-

Article Top Ad (AdSense)

Azzal, hogy Károly hercegből Nagy-Britannia királya lett, Kamilla hercegnéből királyné lett. De azt leszámítva, hogy megfúrta Károly és Diana házasságát, valamint hosszú évtizedeken át volt csendes szerető, mígnem a herceg feleségül vette, mi egyebet tudhatunk a legmegosztóbb királynéről?

Kamilla bizony hosszú utat tett meg a trónig, ami nem volt éppen sétagalopp. Diana, walesi hercegnő, akit Károly 1981-ben vett feleségül, Kamillát tette felelőssé Károllyal kötött házasságának 1992-es felbomlásáért. Ő az, akivel Károly megcsalta, aki a szeretője volt, majd végül lényegében kigolyózta Dianát. Nem biztos, hogy ezt szánt szándékkal tette. Nemcsak a filmekben meg a könyvek lapjain létezik az az ellenállhatatlan, mindent elsöprő szerelem, aminek nem lehet állni. Lehet, hogy az egész sztoriban mindenki a körülmények áldozata. Akár így van, akár egy számító nő Kamilla, aki igenis hercegné babérokra pályázott, végül csakugyan egybekelt Károllyal. De azonkívül, hogy ő a „tündérmese” tönkretevője – ahogy szokása emlegetni Diana és Károly korai házasságát -, mi mást tudhatunk róla?

Camilla Rosemary Shand, 1947. július 17-én született Londonban. Apja,  Bruce Shand a brit hadsereg őrnagya volt. Édesanyja, Rosalind Cubbit egy örökbefogadási ügynökségnél dolgozott, és sokat jótékonykodott.  Valójában Kamilla felső osztályú családból származott, királyi kapcsolatokkal. Dédnagyanyja, Alice Keppel Károly üknagyapjának, VII. Edward királynak volt a szeretője. Hát igen, az alma nem esett messze a fájától…

Hogy kezdődött a saját tündérmeséje Károllyal?

1970-ben egy pólómérkőzésen ismerkedett meg a herceggel. Sokáig azt hitték, hogy Károly meg fogja kérni a kezét, de Kamilla 1973-ban hozzáment Andrew Parker Bowleshoz (aki nem mellesleg előtte Anna hercegnével állt kapcsolatban), a hadsereg tisztjéhez és Károly barátjához. A házasság egészen 1995-ig tartott, és közben két gyermeke született: Tom Parker Bowles jelenleg szakácskönyv-író és étteremkritikus, Laura Lopes pedig művészeti kurátorként dolgozik. Károly király egyben Tom keresztapja is.

Kamilla imád lovagolni, és korábban részt vett vidéki dzsentri tevékenységekben, beleértve a rókavadászatot (ezt a tevékenységet 2005-ben illegálisnak minősítették). Miután véget ért a házassága, újra felvette a kapcsolatot egykori szerelmével.

Bár Károly és Diana 1996-ban elváltak, valószínűtlennek tűnt, hogy a herceg végképp felpaprikázza a közvéleményt azzal, hogy feleségül veszi az egykori szeretőjét. Diana 1997-es halála után azonban Károly és Kamilla együtt kezdtek mutatkozni a nyilvánosság előtt, és fokozatosan elfogadták őket párként. Amikor 2005. február 10-én bejelentették eljegyzésüket, II. Erzsébet királynő nyilvánosan áldását adta rájuk, és még az édesanyja méregdrága jegygyűrűjét is odaadta neki. Áprilisban össze is házasodtak, így Kamillából Cornwall hercegnéje lett. Miután Diana hercegnőt még mindig walesi hercegnőként ismerték, mikor 1996-ban elvált Károlytól, majd 1997-ben meghalt, eléggé rossz fényt vetett volna rá, ha még fel is veszi a címét, ezért választotta férjének második nemesi címét. Erzsébet királynő halála után Vilmos herceg és Kate Middleton lett Wales hercege és hercegnője.

2022. szeptember 8-án, mikor II. Erzsébet elhunyt, és Károly került a trónra, Kamillából királyné lett. Korábban Erzsébet bejelentette, hogy „őszinte vágya”, hogy amikor Károly trónra lép, Kamilla a legyen a királyné.

Ennyi lenne a története a királlyal. Mindent összevetve jól sült el, leszámítva, a megcsalásos botrányt, és hogy az emberek évekig nehezteltek rá, sőt, sokan még most is!

De van itt még néhány további érdekesség is vele kapcsolatban. Kezdjük azzal…

Erzsébet királynő nagy corgie-fan volt, Kamillának van két Jack Russell terrierje Beth és Bluebell, akiket egy londoni menhelyről hozott ki.

 

Rendkívül képzett

Először a sussexi Dumbrells Schoolba, majd a kensingtoni Queen’s Gate Schoolba járt. Ezt egy svájci, bentlakásos iskola követte. Később beiratkozott a londoni egyetem párizsi intézetébe, majd tanulmányai befejeztével egy tervezőirodában dolgozott.

Egy online könyvklubot működtet, The Reading Room néven

A The Reading Room-on keresztül a király hitvese megosztja könyvajánlatait, és beszélgetéseket folytat a szerzőkkel a könyvklub Instagram oldalán

Feministának vallja magát

A brit Vogue-nak adott júniusi interjúban az akkori cornwalli hercegnét arról kérdezték, hogy feministaként azonosítja-e magát, mire ő azt válaszolta: természetesen az. Az interjúban beszélt a családon belüli erőszak és szexuális zaklatás túlélőivel végzett munkájáról is, mint a SafeLives-hez hasonló szervezetek mecénása.

„Azt hiszem, mindannyian ismerünk valakit, akivel ez történt” – mondta. „Túl gyakran hallottam ezt olyan barátoktól, akiknek vannak ilyen barátaik, és arra gondoltam, talán utána kellene néznem, van-e olyan hely, ahol segíthetek.”

Több, mint 90 jótékonysági szervezet tagja, védnöke vagy elnöke

Nemcsak a visszafogott esküvője növelte a népszerűségé a brit közönség körében, hanem az is, hogy sikerült beilleszkednie a családba. Ám külön dicséret illeti jótékonysági tevékenységéért. Olyan területeken segédkezett, mint a csontritkulás megelőzésének és kezelésében (mivel az édesanyját érintette), valamint támogatta az írástudatlanok képzését, az állatok jólétét elősegítő ügyeket is, és kiállt a szexuális zaklatás áldozataiért, a nők egyenjogúságáért.

Szóval le a kalappal, mindez elég szép teljesítmény, és talán a további jó tettei, a visszafogott, szelíd jelleme, Erzsébet áldása, és az idő segíti majd őt abban, hogy az emberek megkedveljék, és kicsit megfakuljon az a bizonyos „másik nő” címke.

forrás:insider.com, britannica.com

Mindegy mit tesz le az asztalra III. Károly király – még mindig pikkelnek rá a megcsalási botrány miatt

Egy szimbólum elvesztését gyászolja a világ: II. Erzsébet halálával lezárult egy korszak

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!