Egy szimbólum elvesztését gyászolja a világ: II. Erzsébet halálával lezárult egy korszak

-

Az egész világot megrázta II. Erzsébet szeptember 8-i halála. Nemhogy a britek, de sokan a világon csak őt ismerték nagybetűs királynőként. Hetven évnyi uralkodás után, 96 éves korában végleg letette súlyos koronáját, amit annyi éven át felelősségteljesen viselt.

 

Vannak még királyok és királynők a nagyvilágban, de lássuk be: mind közül a leghíresebb Nagy-Britannia királynője volt. Mégha nem is váltott ki sokakból érzelmet, valószínűleg mindenki tudja, ki az a II. Erzsébet. Az idős, kedves nagymamára hasonlító, mindig mosolygó hölgy, aki imádott színes ruhákban, mutatós kalapokban járni, és akiről naponta cikkeztek szerte a világban. A média hosszú évek óta figyelemmel kíséri a királyi család életét, amelynek feje az a nő volt, aki most örökre lehunyta szemét a skóciai Balmoral kastélyban.

Egy kicsit most csak-csak üresebbnek tűnik a világ, hiszen annyi éven át volt az életünk része. Sokan élcelődtek azon, gyártották szorgosan a mémeket, hogy Károlynak bizony várnia kell, és talán soha nem is lesz király, mert nem az életerős királynő nem úgy fest, mint nyugdíjba készül menni. Mégis így történt, és ezzel lezárult egy korszak. 2015-ben meghaladta a üknagyanyja, Viktória királynő által felállított rekordot, aki 63 évig és hét hónapig uralkodott, így Erzsébet a brit történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója lett. Viktória neve alapján nevezték el a kort viktoriánus-korszaknak. Vajon Erzsébetről is megemlékeznek majd hasonlómódon?

Az autószerelő hercegnőből a Nemzetek királynője lett

Erzsébet 1926. április 21-én született Londonban, VI. György király és Erzsébet királynő idősebbik lánya volt. Elizabeth Alexandra Mary néven látta meg a napvilágot, habár sokan csak „Lilibeth”-nek becézték. Testvérével, Margittal otthon tanultak jogot, francia nyelvet, vallástörténetet. Meglehetősen aktív gyermekkora volt, a királyi család honlapja szerint művészetet és zenét tanult, valamint megtanult lovagolni, és híresen jó úszó volt.

14 éves korában tartotta első nyilvános beszédét a Nemzetközösség gyermekeihez szólva 1940. október 13-án, a második világháború közepette. 1945-ben beiratkozott a Kisegítő Területi Szolgálatba (ATS), így ő lett a királyi család első női tagja, aki teljes munkaidőben csatlakozott a fegyveres szolgálathoz. Ezalatt az idő alatt megtanulta a járművek vezetését és karbantartását. 1946-ban megkapta a walesi hercegnő címet, majd a Dél-Afrikába tett 1947-es látogatásakor, 21 éves korában azt mondta Brit Nemzetközösségnek: „Mindannyiuk előtt fogadom, hogy egész életemet, legyen az rövid vagy hosszú, az önök szolgálatának szentelem.”

fotó: pinterest

A királynő 8 évesen találkozott először Fülöp herceggel – aki később a férje lett -, amikor ő 13 éves volt. Marina görög hercegnő és György kenti herceg esküvőjén keresztezte útjukat a sors. 1947. november 20-án férjhez ment Fülöphöz, akiből Edinburgh hercege lett. Hivatalosan 1952 februárjában lépett a trónra, amikor édesapja meghalt. Férjével épp Ausztráliában és Új-Zélandon járt, amikor a király halálának híre eljutott hozzájuk. Koronázását a Westminster Abbeyben tartották 1953. június 2-án. Ő volt a hatodik nő, aki a brit trónra került. Azért ez sem lehetett sétagalopp, 25 évesen azzal szembesülnie egy fiatal lánynak: övé a trón és a hatalom.

Az ország és családja vezetése lett az élete

Végül úgy nézett ki, belenő a szerepbe, és tökéletes királynő lett. Az Egyesült Királyságon kívül 14 ország felett uralkodott. Az 54 országból álló Nemzetközösség vezetője is volt, és legalább 35 különböző ország pénzén is szerepel. Államfőként politikai kérdésekben semlegesnek kellett maradnia, ezért sosem szavazott, és nem indult a választásokon. Inkább ceremoniális és formális szerepek jutottak neki az Egyesült Királyság kormányával kapcsolatban, például új parlamenti ülések megnyitása, illetve törvények és kiáltványok jóváhagyása a Titkos Tanácson keresztül. Továbbá kinevezhetne a miniszterelnököt is, és az első ilyen elnök, akivel találkozott, Winston Churchill volt, a legutolsó pedig szeptember 6-án, Liz Truss. Az audienciák, a személyes találkozók is a munkájának részét képezték. Heti audienciát tartott a miniszterelnökkel is, ahol kormányzati ügyekről beszélgettek. Ráadásul időről-időre el kellett látogatnia az Nemzetközösség országaiba. Élete során több, mint 200 ilyen utazást tett.

fotó: pinterest

Erzsébet köztudottan az egyszerűséget kedvelte az udvari életben. Imádott lovagolni, rajongott a lovakért, és gyakran vett részt versenyeken. Nagyon szeretett vezetni is, a BBC szerint ő volt az egyetlen ember Nagy-Britanniában, aki jogosítvány nélkül vezethetett. De nemcsak a vezetés, a lovaglás, a lovak szerelmese volt, hanem a corgiké is. 18 évesen kapta első kölykét, Susan-t, és azóta minden corgija az ő leszármazottja volt. Emellett a királynő szeretett fényképezni, rengeteg fotót készített a családjáról, ami az évek folyamán szép nagyra dagadt: a királyi párnak négy gyermeke született, 1948-ban Károly, 1950-ben Anna, 1960-ban Anna és 1964-ben Eduárd.

fotó: pinterest

Fülöp herceggel való szerelme legendássá vált, hiszen minden nehézség ellenére, végig kitartottak egymás mellett. 2021 áprilisában bekövetkezett haláláig 73 évig voltak házasok, így ők a leghosszabb ideig együtt lévő házaspárok a királyi család történetében. De vannak itt más rekordok is: 96 éves korában bekövetkezett halála előtt, Erzsébet volt a világ legidősebb uralkodója, és ezzel együtt a világtörténelem leghosszabb ideig uralkodó női uralkodója.

II. Erzsébet, mint ikon

Erzsébet valahol szimbólum volt. Szimbóluma a monarchiának, a családnak, és természetesen egész Nagy-Britanniának. A régóta uralkodó királynőt óriási tisztelet és megbecsülés övezte, hihetetlenül népszerű volt a brit polgárok körében. Egész életében sikerült tartania a szavát és másokat szolgált. Lehet, a politikában nem vett ki oroszlánrészt, de rengeteget jótékonykodott, és a környezetvédelmi ügyeket is támogatta. Végig azon volt, hogy helytálljon feleségként, édesanyaként, királynőként, emberként. Az elmúlt évtizedekben példamutatóan viselkedett a nehéz helyzetekben. Erőt és méltóságot sugárzott az embereknek, akik felnéztek rá. Egy olyan példakép volt, aki különösen sok erőt adott a nők körében, hiszen egy alapvetően férfiak uralta világban nagyszerűen megállta a helyét. Senki sem állítja, hogy szent volt vagy tökéletes, de kétségtelenül remek munkát végzett, a haza iránti szeretete megkérdőjelezhetetlen volt, és nemcsak élethosszával, hanem tetteivel is beírta magát a történelembe.

fotó: pinterest

Halála után életbe lépett az ún. London Bridge is down, ami a kormányzati és királyi kódnyelven a királynő halálát jelenti. Mivel az utóbbi időben sorra lemondta a hivatalos megjelenéseit, sokat betegeskedett, mindenki felkészült a várható halálára. A London Bridge is down életbelépésével együtt a 74. éves Károly walesi herceg örökölte trónt, így ő lett az Egyesült Királyság következő uralkodója III. Károly néven, és hitvese, Kamilla pedig a királyné. De nem valószínű, hogy sokan lennének most Károly helyében. Nemcsak azért, mert elveszítette az édesanyját, a királynőjét, hanem mert hatalmas teher szakadt a nyakába. Akarja vagy sem, az emberek össze fogják hasonlítani az édesanyjával, és el fogják várni: hasonlóan nagyszerű legyen. Ám valahol képtelenség II. Erzsébet nyomába érni, ahhoz túlságosan egyedülálló volt. Teljességgel pótolhatatlan, és nem lehet elvárni, hogy Károlyból, Erzsébet legyen.

fotó: pinterest

Hatalmas űrt hagyott maga után a népszerű királynő, sokáig tart majd a világnak kihevernie elvesztését.

Isten nyugosztalja!

70 évnyi uralkodás után örökre lehunyta szemét: Elhunyt II. Erzsébet

forrás: eonline.com

 

 

 

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!