spot_imgspot_img
spot_img

Mindegy mit tesz le az asztalra III. Károly király – még mindig pikkelnek rá a megcsalási botrány miatt

-

Article Top Ad (AdSense)

Mindenki azt találgatja: vajon a tengernyi botrány után jó uralkodó válhat, III. Károly királyból? Ugyanakkor sokan nem is tudnak róla szinte egyebet, csak azt, hogy megcsalta Diana hercegnőt.

Szeptember 8-án, 96 éves korában, 71 évnyi uralkodás után elhunyt II. Erzsébet brit királynő. Ezzel a 73 éves fia örökölte meg az uralkodói posztot, III. Károly, így ő lett a monarchia feje. Szeptember 10-én már meg is történt a hivatalos beiktatása, ám a koronázási ceremóniájára várnia kell a jövő évig.

A státuszát természetesen senki sem kérdőjelezi meg, ám korántsem örvend olyan elsöprő népszerűségnek, mint édesanyja. Ennek oka többek között az, ahogy anno a feleségével, Diana walesi hercegnővel bánt, akit a kezdetektől fogva imádtak az emberek. Miután meghalt, kimondottan népszerűtlenné vált Károly, amiért megcsalta a „szívek királynőjét”. Diana visszaemlékezéseiből egyértelműen kiderül, hogy Camilla Parker-Bowles miatt ment tönkre kapcsolatuk, aki jelenleg a király második feleség és egyben a királyné. Az évek múlásával persze enyhült a britek haragja, már csak azért is, mert maga Erzsébet királynő is kijelentette: elsőszülött fiát szánja a trónra, ha már nem lesz. Ugyanakkor az Ipsos 2022. áprilisi közvélemény-kutatása szerint a britek fele jobban díjazná, ha Károly helyett rögtön Vilmos lenne a király.

 

Szóval, azt leszámítva, hogy nem volt éppen mintaférj, mit tudhatunk a királyról?

Károly Fülöp Artúr György 1948. november 14-én született a Buckingham-palotában, Erzsébet és Fülöp legidősebb gyermekeként. Három éves volt, amikor nagyapja, VI. György király elhunyt, és anyja lett a királynő, így a kisfiúból már akkor trónörökös lett. Ezenfelül…

Mesteren csellózik, fest és az első diplomás a családban

A többi uralkodótól eltérően nem otthon, hanem magániskolákban tanult. A Hill House School, a Cheam Preparatory School után, a Gordonstounban kezdte meg a tanulmányait – ahová apja is járt -, és amit állítólag kegyetlenül gyűlölt.

Gyerekkorában szülei unszolására több hangszeren is megtanult játszani: trombitán, zongorán és csellón, de az utóbbiban bizonyult a legtehetségesebbnek. Egyetemi évei alatt gyakran játszott az iskolai zenekarban. 1970-ben pedig Cambridge Egyetemen a bölcsészettudományi karon diplomázott. Régészetet, antropológiát tanult, történelmet hallgatott és közben a királyi légierő pilótakiképzésén is részt vett.

Jelenleg az egyik legkelendőbb festő az Egyesült Királyságban, ugyanis előszeretettel fest akvarell tájképeket fest, amiket árverésre bocsátanak és a bevételt mindig jótékonysági célokra használja fel. Van is egy saját jótékonysági szervezete is, a Prince’s Trust amelyik kiszolgáltatott, iskolai nehézségekkel küzdő és hátrányos helyzetű fiatalokat támogat.

Írt egy mesekönyvet

Fiatal trónörökösként történeteket talált ki, amelyeket elmesélt öccseinek, Eduárdnak és Andrásnak, és ennek eredményeként született meg az 1980-ban megjelent „The Old Man of Lochnagar” (A lochnagari öregember) című gyerekkönyv, amely egy férfiról szól, aki egy barlangban él a királyi birtok közelében.

Saját cége van és szívügye a környezetvédelem

Károlynak az egyik vesszőparipája a környezetvédelem. Évek óta támogatja az éghajlatváltozás elleni fellépést. Az ökológiai gazdálkodás híve, és 1990-ben megalapította saját cégét, a Duchy Originalst, amely fenntarthatóan előállított élelmiszereket és termékeket értékesít. Ezenfelül a londoni Clarence House-ban van egy mesés hátsó kertje, amelyben szabadidejében kertészkedik. Egyszer arról is beszámolt: beszél is a növényeihez, hogy azok egészségesek, és gyönyörűek legyenek.

Ugyanakkor az új király autórajongó, ám annak érdekében, hogy ezt a szenvedélyt összeegyeztethesse klímavédelmi munkájával, átalakítatta az Aston Martinja motorját, ami bor és a sajt erjesztése során felszabaduló alkoholos gázokból származó etanollal működik, míg más autói biodízellel mennek, használt sütőolajból. Ezenfelül természetesen elektromos autói is vannak.

Egy egész várost építtetett

A város neve Poundbury, és az angliai Dorchesterben található. A Cornwall Hercegségen keresztül az ő tulajdonában lévő földterületen épült. Károly, aki régóta érdeklődik a várostervezés és -fejlesztés iránt, azt szeretné, ha a város a hagyományos építészet és a kortárs várostervezés fúziója lenne.

Drakula leszármazottja

Az új brit király nem kisebb személlyel büszkélkedhet a felmenői között, mint Drakula gróf, vagy ha úgy tetszik: Vlad a „Karóbahúzó”. A 15. századi havasalföldi fejedelemhez ihlette Bram Stoker Drakuláját. Azt kérdezed, mégis hogy kerülhetett vele kapcsolatba Károly?  Nos, ha minden igaz, Erzsébetnek voltak román rokonai, és a Telex a nyomába is eredt a dolognak, hosszasan próbálják kibogarászni a családfát, ami elvileg – de gyakorlatilag nem – bizonyítja a rokonságot. Mindesetre Károly király büszkén vállalja a rokonságot, akinek egyébként 2017-ben az „Erdély hercege” címet is felajánlotta Románia.

Az pedig, hogy milyen király lesz, az hamarosan úgyis kiderül, bár a szakértők szerint aktív, tevékeny uralkodó lesz belőle, és amennyire csak lehet, gyakorolni fogja a hatalmát. De hogy mennyire lesz népszerű, az már más kérdés!

források: people.com, dw.com

Egy szimbólum elvesztését gyászolja a világ: II. Erzsébet halálával lezárult egy korszak

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!