spot_imgspot_img
spot_img

Mi állhatott Amy Winehouse tragikus halálának hátterében?

-

Article Top Ad (AdSense)

Meglepően sokszor jár együtt a kivételes tehetség és a tragikus végzet. Amy Winehouse élete tele volt sikerekkel – egyben tragédiákkal is. A különleges hangú énekesnőt végül önpusztítő életmódja fájdalmasan korán elragadta az élők sorából. 

Alkoholmérgezés volt a diagnózis

Amikor Amy Winehouse 2011. július 23-án meghalt alkoholmérgezésben, már öt éve nem adott ki új albumot – egészen pontosan 2006 óta, amikor is megjelent a mérföldkőnek számító, többszörös Grammy-díjas Back to Black című lemeze. Az énekesnő mindössze 27 éves volt amikor meghalt, sorsában megfigyelhetjük a tehetség természetes ragyogását, felemelkedésének elképesztő nagyságát, majd a lefelé tartó spiráljának és végső bukásának nyomasztó tragédiáját.

Már gyerekként lázadó volt

Winehouse nagy lázadó hírében állt, mindig hajlott arra, hogy a maga módján cselekedjen – az Oscar-díjas Amy dokumentumfilmben édesanyja, Janis elmondta, hogy már kisgyermekként is határozott és makacs volt. Szülei válását minden bizonnyal nehezen viselte az énekesnő – nem sokkal ezután kezdődött el lázadó korszaka és magatartásbeli problémái. Nem hallgatott senkire, elkezdte gyűjteni a tetoválásokat, marihuánát szívott és lógott az iskolából.

Egyetlen szenvedélye volt: a zene. Csak zenészként tudta elképzelni magát és arra áldozta a rövid életének minden percét, hogy azzá váljon. Egyedülálló tehetség volt, egy jazz-fanatikus soul énekhanggal, szülővárosában Londoban azonnal felfigyeltek rá és nem sokkal később az Island Records lemezszerződést ajánlott neki.

Amy Winehouse gyerekként
Gyerekként is makacs természete volt | Fotó: Cultura

Jött a hatalmas siker

Első albuma 2003-ban jelent meg, ekkor még csak 20 éves volt. Azonnali siker övezte, a 3. helyre került a brit Billboard listán, és bezsebelt vele jónéhány díjat és elismerést. Már nagyon fiatalon megtapasztalta a pénzügyi szabadságot. Winehouse tisztában volt a sötét oldalával – tudta, hogy hajlamos az ivásra, és könnyen bűnbe esik akkor is, ha kábítószerekről van szó.  Viszont a berobbanása utáni időszakban valóban meg akart szabadulni káros szenvedélyeitől és elvonókúrára ment.

Aztán a szerelem – Blake Fielder-Civil felesége volt

A nagy siker nagy pénzt is hozott magával, ekkor Winehouse megvásárolta első lakását a londoni Camden negyedben, amely a punkzenészek, a kábítószer-kereskedők és a termékeiket lelkesen fogyasztó emberek Mekkájaként híresült el. Kevés tennivalója volt, csak a zenéjén dolgozott, imádta ezt a környéket és idővel rendszeres vendéggé vált a környékbeli kocsmákban Itt ismerte meg későbbi férjét az akkor már függő Blake Fielder-Civil-t, egy elbűvölő függővel, aki végül Winehouse világának is legveszélyesebb függősége lett.

„Amy egyik napról a másikra megváltozott, miután megismerte Blake-et. Egészen máshogy beszélt, viselkedett, de még másképp énekelt is. Eltávolodott önmagától.” – Nyilatkozta első menedzsere, Nick Godwyn, 2007 -ben a The Times -nak.

A fájdalom Winehouse múzsája volt, és a Fielder-Civilhez fűződő viharos kapcsolata rengeteg inspirációt adott a művészetéhez. Férje megismertette a heroinnal és más kemény drogokkal is. A házaspár egymásra tetováltatta a másik nevét Egy igazi se veled se nélküled kapcsolat volt az övéké, gyakran elválasztották őket a hűtlenség és a börtönben eltöltött idő. Ez a bánat és a zűrzavar táplálta kreativitását, és a Fielder-Civilrel való zűrzavar inspirálta a világsiker Back in Black dalszövegeit is – gondoljunk csak egyik leghíresebb dalára, a Rehabra.

Férjével viharos volt a kapcsolat
Férjével viharos volt a kapcsolat | Fotó: AhlanLive

Többször próbálták újabb rehabra küldeni

2005 őszén menedzsere úgy látta, hogy Winehouse egyre közelebb kerül a tehetségének teljes elpazarolásához és már az életét is veszélyezteti a drogokkal. Egész családja próbálta meggyőzni, hogy menjen újra rehabilitációra, de ő esküdözött, hogy nincs erre szüksége. Egy dal is született életének erről az időszakáról, a már említett Rehab, ami talán egy életmódjának himnuszaként is értelmezhető.

Winehouse végül beleegyezett at elvonókúrába, de a józan élet felé tett próbálkozásai rövidek voltak, a sajtó folyamatosan a botrányairól írt, ő pedig egyre mélyebbre süllyedt ezek kereszttüzében. Legnépszerűbb albuma a Back in Black 2007 márciusában lett világsiker az Egyesült Államokban – öt Grammy díjat is elnyert ezáltal, köztük az Év lemezét és az Év dalát. A sikerek ellenére ekkor már teljesen az ital és drogok szorításában élt.

Ez természetesen idővel a karrierjére is kihatott, amerikai turnéját a „kimerültség” miatt törölték. 2007 októberében Winehouse-t és Fielder-Civil-t Norvégiában letartóztatták marihuána birtoklása miatt, decemberben pedig csontsoványan, egy szál melltartóban és farmerben fényképezték le háza környékén. Nem sokkal ezután, 2008 januárjában a The Sun című angol bulvárlapban felvételek jelentek meg az énekesnőről, amint épp cracket szív. A bulvársajtó hangos volt a botrányaitól.

Amy Winehouse
A sajtó szétsedte a botrányai miatt, a végén mrá alig lehetett hallani karrierjéről Fotó: Britannica

A túl korai vég

A bulvárlapoknak köszönhetően az egész világ tanuja lehetett Winehouse mélyrepülésének, hónapról hónapra egyre szomorúbb hírek érkeztek az énekesnőről. 2008 nyarán elájult, és tüdőtágulást diagnosztizáltak nála – figyelmeztetés volt ez, hogy a dohányzás és ivás végleg tönkreteheti természetes adottságait. Sajnos nem ment át az üzenet, akkoriban több koncertjét lefújták kezdés előtt, mert túl részeg volt ahhoz, hogy színpadra álljon.

2009 elején egy koncert kelllős közepén lesétált a színpadról, mert elfelejtette a dalszöveget – később erről azt nyilatkozta, hogy csupán unatkozott. Azt állította, hogy 2008 óta nem használ drogokot, ellenben az alkohol lett az állandó társa. Volt néhány reménysugár – elkezdett új anyagokon dolgozni józan és tévéműsorokban is fellépett a józan időszakokban. De sajnos nem tudott végleg megszabadulni a függőségétől.

Férje 2009-ben válási kérelmet nyújtott be Winehouse hűtlenségére hivatkozva. A 2010 -re ígért új albuma már soha nem készült el – utolsó dalát Tony Bennettel rögzítette. Utolsó fellépése a szerbiai Belgrádban katasztrófálisan sikerült, egyértelműen valamilyen szer hatása alatt állt a koncert közben. Végül július 23 -án holtan találták otthonában, a halottkém megállapította, hogy alkoholmérgezésben halt meg – véralkoholszintje több mint ötszöröse volt a törvényes határértéknek.

Rendkívül szomorú a tehetséges énekesnő élettörténete, akinek mindössze 27 év jutott a földi létből. Viszont Amy Winehouse ezalat a kevés idő alatt is gyermekkori álmát megvalósítva távozott: világhírű zenészként.

Forrás: itt.

A pop királyának tündöklése és tragédiája – Michael Jackson élete

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!