spot_imgspot_img
spot_img

A nagylevelű hárs lett az Év fája 2022-ben

-

Article Top Ad (AdSense)

A mályvafélék családjába tartozó nagylevelű hárs kapta meg idén az Év fája címet. Az Országos Erdészeti Egyesület által kezdeményezett online szavazáson bárki leadhatta kedvenc fafajára a voksát. 

 

A szavazásról

Az Országos Erdészeti Egyesület 2013 óta minden évben lehetővé teszi, hogy az egyesület által működtetett Év fája tematikus honlapon keresztül megszavazható legyen a következő év fafaja. Szavazhattak az egyesület tagsága, az erdész szakemberek és mindenki, akit érdekel, foglalkoztat az erdők és a fák világa. Több mint kétezren éltek a lehetőséggel.

A beérkező 2192 szavazatból 1419 a nagylevelű hársra (Tilia platyphyllos) érkezett. Ez a fafaj igen hosszú életkort ér meg, hazánkban több száz éves famatuzsálemek is ismertek. A második helyen, 402 szavazattal a rezgőnyár (Populus tremula), míg a harmadik helyen, 371 szavazattal a kecskefűz (Salix caprea) végzett.

Az Év fája szavazás azokra a fajokra kívánja évről évre felhívni a figyelmet, amelyeknek erdészeti, erdőgazdálkodási, erdőkezelési jelentősége is van, ezzel is segítve a hazai őshonos, ritkább erdei fajok megőrzését. A végeredmény közlése után, az Év fájára irányuló figyelem miatt talán sokan büszkébbek lesznek a természeti értékeinkre.

Ezek az őshonos, ám kevésbé ismert fafajok az erdők ökoszisztémájának sokszínűsége, ökológiai gazdagsága miatt lényegesek. Megőrzésükkel egyrészt a biodiverzitás, másrészt az erdők ellenállóképessége növelhető.

 

Erőt sugárzó korona

A nagylevelű hárs hatalmas termettel, terebélyes, erőt sugárzó koronával büszkélkedhet. Képes 30–40 méter magasra nőni. A hárs gyors növekedésű, árnyékos fekvésben is jól fejlődik, köves-sziklás, kőgörgeteges talajokon is megél. A párásabb, hűvösebb klímát kedveli jobban, ennek köszönhetően a hazai erdeinkben főleg a hűvösebb, északi oldalakon és a szurdokvölgyekben nő. A levelek méretét befolyásolja a fa termőhelyének vízellátása is.

Még egy érdekesség az idei év legmenőbb fájáról: a középkor szent fája volt a hárs, puha fája miatt nagyszerűen lehet faragni is, így például templomi szobrok készítéshez is felhasználták.

Mátyás király hársfája Bajmócon

az év fája
kép:wikipedia

Hársméz és gyógytea

 A fafaj kiváló méhlegelő. Az intenzív illatú hársmézet sok családban, háztartásban gyakran bevetik a felsőlégúti betegségek enyhítésére, gyógyítására.  Jó vértisztító, elősegíti a máj működését, fokozza az epekiválasztást, könnyíti az emésztést és görcsoldó hatása is van. talán kevésbé ismert tény, de alvászavar enyhítésére is remek lehet.A hárs szárított virágzata szintén közismert és közkedvelt gyógytea. Jó, ha van otthon belőle!

Ha olvasnál még az Év fájáról, itt megteheted: https://ng.24.hu/termeszet/2022/01/01/2022-ben-az-ev-faja-a-nagylevelu-hars/

Egy szintén nyertes szépség: 

Nemrég adtunk hírt arról is, hogy a zöld küllőt választották az Év madarának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazásán ez a gazdag színvilágú harkályféle lett a legnépszerűbb. A cikkünket itt találod: https://bcoolmagazin.hu/a-zold-kullo-az-ev-madara-2022-ben/

az év madara
kép:wikipedia

Kapcsolódó cikkeink:

Cuki, picurka állatok, akik elrabolják a szívedet

Káprázatos fák – A természet csodás műalkotásai

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!