spot_imgspot_img
spot_img

A zöld küllő az év madara 2022-ben

-

Article Top Ad (AdSense)

A zöld küllőt választották az év madarának a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazásán. Ez a gazdag színvilágú harkályféle lesz a biológia sokféleség nagykövete 2022-ben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az „Év madara” programját, melynek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat, amelyek védelmében a lakosság fontos szerepet kaphat. A 2022-es év madara szavazás jelmondata a „Sokszínű természet” volt. Ezzel a szlogennel nemcsak a madárvilág változatos megjelenésére szerették volna felhívni a figyelmet, hanem a biodiverzitás fontosságára is.

Három feltűnően színes fajt bocsájtottak szavazásra a lakosság körében. A vörös gémre, a kékbegyre és zöld küllőre lehetett szavazni. A zöld küllő (Picus viridis) kapta a legtöbb szavazatot, így ez a gazdag színvilágú harkályféle lesz a biológia sokféleség nagykövete 2022-ben.

az év madara
A zöld küllő lett 2022-ben az év madara. kép:mme.hu

Védett madár

Bár a zöld küllő nem fenyegetett faj, Magyarországon védettnek számít. A tollazata a hátán zöldes-sárgás, hasa és begye világos, fejecskéje piros. Kedveli a ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, ártéri erdőket. Fő táplálékát a hangyák jelentik, de a fák kérge alatt megbújó rovarokat és azok lárváit, bábjait is örömmel elfogyasztja. Rendszeresen keresgél a talajon is.  Zsákmányait hosszú, ragadós nyelvével szedi össze. Állandó madár, de télen kóborolhat. Odúban költ, amit maga készít el, és ezt akár több évig is használja. Hangja messze csengő, éles.

Ebben a bájos videóban megnézheted, hogyan ügyködik a zöld küllő a fa kérgei közt:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai alapján a zöld küllő országos állománya napjainkban 15 000-17 000 párra tehető (2000-2012 között 8 000-12 000 pár) és stabil-enyhén emelkedőnek tekinthető. Védett madárként vigyázzunk rá! Az év madara címmel büszkélkedhető zöld küllő természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Mivel a lakott területeken is jól érzi magát és gyakori is itt, ráadásul állandó madár, a madárbarátok felfigyelhetnek rá. Járj te is nyitott szemmel, mert lehet, hogy látni fogsz pár zöld küllőt.

Ezeket a cikkeinket is nézd meg:

Cuki, picurka állatok, akik elrabolják a szívedet

Macskával az élet – szívmelengető cicaszokások

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!