Filmek, humor, kalapok: a 76 éves Diane Keaton élete

-

Fantasztikus karrier, filmek, Oscar-díj, gyerekek, kalapok, humor… mind a 76 éves ikonikus színésznő, Diane Keaton életéről mesélnek.

Több olyan színészről is olvashatunk, akik ahogy idősebbek lesznek, nem hogy leáldozna a csillaguk, hanem életük virágjában vannak és még fényesebben ragyognak. Diane Keaton 76 évesen éppen ilyen. Páratlan személyisége, stílusa és tehetsége van. Azóta, hogy a Keresztapával és az Annie Hall-al berobbant a filmvilágba sok más területen is megmutatta, hogy mennyi különleges tehetség rejtőzik benne. Számba vettük mi az a sok minden, amiben ez a csodálatos színésznő megmutatja nekünk, hogy ő egy igazi ikon.

Diane Keaton és a filmek

Imádjuk a sírva nevetős filmeket, ezért talán nem vagyok egyedül azzal, hogy ha azt mondom, hogy a legtöbb Diane Keaton filmet nem is egyszer láttuk. Legendás filmjei és alakításai nők generációinak ezreit inspirálják, legyen szó akár az Annie Hall-ról, akár az Elvált nők klubjáról.

Keresztapa

Ha van egy nyugalmas hétvégénk, akkor a Diane Keaton iránti rajongásunknak először ezzel a filmmel adózzunk, és már csak azért is, mert ez az az alkotás, amelyben a világ megismerte a nevét. Bár ő ezt a szerepét nem tartja túl nagyra, és harminc évnek kellett eltelnie, mire rászánta magát, hogy újra megnézze a filmet. Egyik nyiolatkozatában elmesélte, hogy kívülállónak érezte a karakterét és el nem tudta képzelni, miért pont őt választották a szerepre. De legalább megismerte Al Pacinot… akinek később még nagy szerepe lett az életében.

Annie Hall

Diane Keaton - Woody Allen
Diane Keaton és Woody Allen az 1970-es években
Fotó: RV1864/flickr.com

1977-ben robbant be a film, amelyért Keaton egyből besöpörte a legjobb színésznőnek járó Oscar – díjat. Woody Allen partnereként  Annie, a feltörekvő énekesnő szerepében egy roppant zavaros és problémás kapcsolatban találja magát a kétszeresen elvált komédiással, Alvie-val.  Alvie és Annie kapcsolatát részben a 70-es évek elején való valós kapcsolatuk ihlette. Mi több, a főhőst Woody Allen Diane Keaton eredeti neve után (Diane Hall) nevezte el Annie Hall-nak.

Elvált  nők klubja

Adott három barátnő, akiket férjük egy fiatalabb nő kedvéért hagyott el. Annie MacDuggan-Paradis szerepében Keaton két barátnőjével karöltve (Goldie Hawn és Bette Midler) nem hagyja annyiban a dolgot, és kitervelik, hogyan álljanak bosszút ex-férjeiken.

Minden végzet nehéz

Egy valószínűtlen szerelmi történet valószínűtlen befejezéssel… Diane Keaton egy édesanyát, Erica Berryt játsza, akinek lánya a nála 40 évvel idősebb Harryvel (Jack Nicholson) randizik.  Egy kínos baleset azonban arra készteti őket, hogy elkezdjenek foglalkozni a köztük lévő korkülönbséggel, és mindeközben Harry azon kapja magát, hogy egyre több időt tölt Ericával.

Könyvklub

Keaton egyik legújabb filmje négy barátnőről szól, akik harminc éve járnak ugyanabba a könyvklubba. Egyik alkalommal engedve a “társadalmi nyomásnak” úgy döntenek, hogy elolvasnak egy igazán szexi és romantikus regényt, a Szürke ötven árnyalatát. Persze aztán ez az egész helyzet az események egy vidám lavináját indítja el, és ezáltal hősnőink új perspektívákból nézhetnek rá saját kapcsolataikra.

Diane Keaton és a szerelmek

Diane Keaton soha nem ment férjhez. Viszont volt jó néhány romantikus kapcsolata olyan hírességekkel, mint  Jack Nicholson, Warren Beatty, Woody Allen és Al Pacino, akivel 1972-ben találkozott először a Keresztapa forgatásán. Az ekkor még mindketten viszonylag ismeretlen színész között nem csak a kamera előtt működött a kémia. Őrült nagy szerelem lett az övék, ennek ellenére soha nem házasodtak össze… még azután sem, hogy a Keaton annak idején ultimátumot adott Al Pacinonak: házasság vagy szakítás. Viszont a mai napig szeretik egymást és bár egyikőjük sem házasodott meg soha, összesen mégis öt gyermekük van: Pacinonak három, Keatonnal pedig kettő.

Diane Keaton-Al Pacino
Al Pacinoval a Keresztapa című film forgatásán. Fotó: skyexits/flickr.com

Diane Keaton a nyolcvanas években egyszer még Steve Jobs-al is randizott, de túl sokszor nem találkoztak, mert Diane-nak állítólag elege lett a számítógépekről szóló anekdótákból. A színésznő ellenben mindig is igyezett megcáfolni a “vénkisasszony” sztereotípiát és valljuk be, egyáltalán nem is illik rá ez a szó. Ő így érzi teljesnek az életet: “Egyáltalán nem hiszem, hogy kevesebbet érnék azáltal, hogy nem mentem férjhez.” – mondta egyszer.

Diane Keaton és a gyerekek

Azonban Diane nem hagyta, hogy pusztán az a tény, hogy nem ment férjhez megakadályozza őt álmai megvalósításában. Amikor édesapja meghalt, feje tetejére állt az élete és rájött, hogy nem várhat tovább, muszáj családot alapítania. 1996-ban, ötvenéves korában, egyedülálló anyaként örökbefogadta első gyermekét, Dextert, majd öt évvel később fiát, Duke-ot. Az anyaság teljesen megváltoztatta, és élete legmeghatározóbb élménye lett.

“Úgy gondolom, hogy az anyaság a helyére teszi az embert. arra kényszerít, hogy olyan kérdésekkel foglalkozzunk, amelyekről addig csak állítottuk, hogy hiszünk benne, de ha szülőként nem tudunk kiállni ezekért az elvekért, akkor inkább felejtsük is el az egészet.”

Diane Keaton és a divat

Lehet, hogy Diane-nek nincs férje, de helyette van egy rakás kalapja, amelyeket egy instagram videóban néhány hónappal ezelőtt meg is mutatott. A színésznő híres a furcsa és különleges ruhák iránti rajongásáról, amelyet gyakran a vörös szőnyegen hatalmas kalapok és szatén kesztyű kíséretében mutat be. De a ruhák nem pusztán a divatot jelentik számára: korábbi bőrrákos betegként segítenek őt megvédeni a nap káros sugaraitól is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Diane Keaton (@diane_keaton) által megosztott bejegyzés

Diane Keaton és a tehetség

Végignézve életét és pályafutását nagyon úgy tűnik, hogy Diane Keaton szinte bármiben ki tudja bontani tehetségét. Nem csak színészként briliáns, de az ingatlanok világában is dolgozott: társaival ódon kastélyokat újított fel Dél-Kaliforniában, és aztán eladta őket. Olyan híres ügyfelei voltak, mint Madonna,  akinek 2003-ban 6,5 millió dolláérért értékesített egy kisebb kastélyt Beverly Hillsen.

A hetvenes évek végén fotógráfusként is dolgozott és a Rolling Stones magazin számára készített fotókat. A nyolcvanas években aztán egy gyűjteménybe rendezte az összes fotóját és kiállítást rendezett. Rendezőként sem utolsó. Kevesen tudják, de több sorozatot – a Twin Peaks 22. részét, a Pasadena, és a  CBS Schoolbreak Special nevű tiniknek szóló oktató sorozatot – és filmet is rendezett: Vadvirágok, Álmok hősei, és a Női vonalak című filmet, amelyben Meg Ryan és Lisa Kudrow partnereként az egyik főszerepet is játsza.

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Jude Law, a férfi akiért odáig vagyunk

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!