Nyilvántartják a pedofil személyeket

-

Sokakat megmozgatott a téma, nem lehet elmenni mellette. Elérhetővé vált a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás. 
„Részben elérhetővé vált a név szerint kereshető pedofil-nyilvántartás. Az ellenzék által rengeteget bírált szolgáltatás bevezetését a tavaly júniusban elfogadott gyermekvédelmi törvénycsomag írta elő; a kormány ezzel újabb lépést tett a gyermekek védelméért. Ha valaki esetében felmerül a pedofília gyanúja, a szülők, hozzátartozók és a gyermek felügyeletét ellátók az ügyfélkapun keresztül ellenőrizhetik.” Forrás: (Hír TV )

Fotó: Pixabay

Pedofil-nyilvántartás törvényi háttér

Az ellenzéki meggyőződéstől függetlenül- mely nem állt a törvényjavaslat mellett- az Országgyűlés 157 igen szavazattal fogadta el júniusban a gyermekvédelmi törvényt. A vélemények azóta is megoszlanak a törvény kapcsán. Vannak, akik megbélyegzésről, vannak, akik védelemről beszélnek. Mostantól fogva a pedofilellenes törvény utolsó része is hatályos, mely szerint fellépve a megfelelő rendszerbe, néhány kattintással elérhetővé válik a nyilvántartás. Így egyszerűen utána lehet nézni az esetlegesen gyanússá vált személyeknek.
A nyilvántartás nyitott lehetőséget biztosít arra, hogy a „gyermekeket sértő, nemi élet szabadsága vagy nemi erkölcs elleni bűncselekményt elkövető személyekre vonatkozó adatokat” bárki megnézhesse, be tudja azonosítani azokat, akinek nemi viselkedésében kételkedünk. A listán megtalálhatjuk a már a rendszerbe felvett nevét, címét, fényképét, és azt is, milyen bűncselekmény / cselekmények kapcsolódnak hozzá, sőt még a bűncselekmény részleteit is tartalmazza.
Magyarorszag.hu/pedo

Fotó: Pixabay

A társadalmi visszhang is megoszlik

Ha valaki esetében felmerül a pedofília, a szülők, illetve a hozzátartozók az ügyfélkapun keresztül tudják ellenőrizni. Sokan vélekednek úgy, hogy a pedofíliából adódó problémakörrel ezidáig kevésbé foglalkoztak, már pedig egy meglévő -a társadalomban felbukkanó- jelenség. Az is tény, hogy a gyermekek saját magukat nehezen tudják megvédeni és fel sem merül bennük a gyanú. A legtöbb szülő magától értetődően félti a gyermekeit, unokáit és az utca emberének véleménye alapján akár elrettentő példa is lehet.

Egy biztos, hogy közös társadalmi érdek fellépni az abnormalitás mellett és kiállni a normalitásért.

Fotó: Pixabay

Mikor használjuk és hogyan

Ha valakiben felmerül egy adott személlyel kapcsolatban a gyanakvás, fellépve a rendszerbe rá is kereshet.
„Az adatmegismerésre az a nagykorú személy jogosult, aki 18. életévét be nem töltött személy (védendő személy) hozzátartozója, vagy nevelését, felügyeletét vagy gondozását látja el.” Erről nyilatkozni kell. Forrás: 444
A rendszerben persze csak azok találhatóak meg, akik már a múltban elkövettek bármiféle pedofíliával kapcsolatos bűncselekményt. Amennyiben a listán szerepel az illető és veszélyesnek ítéli meg valaki a helyzetet, csakis jogi úton járhat el. Ez azt jelenti, hogy a hatóságoknak lehet bejelenteni a problémát. Az adott felületen megtalálható egy leírás is, miként van lehetősége eljárni az adott esetben. Személyes a jog alapján csakis élet-, és személyi testi épség megóvása érdekében léphetünk fel közvetlenül.

Fotó: Pixabay

Óvatosan a pedofil rendszer használatával

Felmerülhetnek ezzel kapcsolatban személyi jogsértések is. Arról mindenki saját maga dönt, hogy belép a rendszerbe, van e számára értelmezhető veszély. Mivel egy idegenről- hacsak nincsenek kézzelfogható bizonyítékok- elég szubjektív megállapítani, hogy potenciálisan veszélyes e vagy nem, akár rizikós is lehet.  Így, ha jogellenes, céltól eltérő adatmegismerésre használja valaki a rendszert, még rosszul is járhat.
Nem árt ha tudjuk: „az adat jogellenes megismerését, felhasználását a törvény bünteti!” Az adatvédelmi bűncselekményt akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetik.

Szerző Budafoki Tamás

Forrás: HírTV, 444, magyarnemzet.hu

Az árulkodás valójában segítségkérés

Az online behálózás veszélyei. Így figyelj a gyermekedre!

12 magyar startup épített kapcsolatokat az USA-ban

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!