spot_imgspot_img
spot_img

Így állj hozzá konstruktívan az éghajlatváltozáshoz

-

Article Top Ad (AdSense)

Azt mindannyian tudjuk, hogy a Föld veszélyben van és egy klímakatasztrófa előszobájában állunk. Természetes, hogy ez sokunkat megijeszt és szorongással tölt el, ráadásul úgy érezzük, hogy  hétköznapi emberként kicsik vagyunk és kevés, amit tenni tudunk. De mi, TE és én nagyon is sokat tehetünk!

A bizonyítékok teljesen egyértelműek: ha nem teszünk valamit az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében, nem fogjuk tudni megakadályozni az éghajlatváltozás legrosszabb következményeit.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) tavaly augusztusban megerősítette azt, amitől sokan tartottak: az emberi tevékenység soha nem látott módon változtatja meg a Földet, és a kibocsátás megfékezésére irányuló radikális fellépés nélkül éghajlati katasztrófa alakul ki. Ez rossz hír.

A jó hír viszont az, hogy még van idő cselekedni annak érdekében, hogy ne lépjük túl az iparosdás korához képest mért 1,5 Celsius fokos felmelegedést. Ez a hőmérséklet-emelkedés nem akadályozná meg, hogy a szélsőséges időjárási események egyre súlyosabbá és gyakoribbá váljanak, de azt biztosítaná, hogy a Föld többnyire lakható hely maradjon.

A bolygó felmelegédése szempontjából egyetlen fok minden apró törekéde számít. A kutatások azt mutatják, hogy ha elérjük 2 Celsius fokos globális felmelegedést, akkor intenzívebb aszályok, pusztítóbb árvizek, több tűzvész és jóval több vihar lesz. A szélsőséges időjárási eseményekhez nem kell messzire menni, évek óta látjuk ezt már itt, Magyarországon is. Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy ezek a veszélyes és költséges időjárási események egyre gyakoribbak és súlyosabbak, de még mindig nem csináljuk azt, amit meg tenni kellene.

Ha el akarjuk kerülni a katasztrófákat, akkor vészhelyzet-üzemmódba kell kapcsolnunk és haladéktalanul cselekedni. A jövőnk most nagyon lehangolónak tűnik, de cselekedni kell és nincs vesztegetnivaló időnk. Radikális lépésekre van szükség az országok vezetőitől, de mi, hétköznapi emberek is tehetünk a felmelegedés csökkentése érdekében.

Tekints magadra úgy, mint valakire, aki törődik a bolygóval és a jövővel.

Önazonosság az, ahogyan te látod és kifejezed magad, és ehhez a megfelelő viselkedés társul. Az, ahogyan te aposztrofálod magad segíthet a jövőről való gondolkodásban, a preferált cselekvések kiválasztásában, és motivációt nyújthat a cselekvéshez. Ugyanúgy ahogy gondoskodsz a gyermekediről, a szüleidről vagy a kutyádról tegyél egy következő lépést a gondoskodásban azáltal, hogy proaktív személyként tekintesz magadra. Aki előre gondolkodik. Aki segít jobbá tenni a jövőt. Tekints a bolygóra úgy, mint a gyermekeid jövőjére. Hiszen húsz-harminc-negyven év múlva ő még mindig itt lesz, ha te már nem is…

klímakatasztrfófa-éghajlatváltozás
Fotó: envato.elements.com

Őszintén értékeld az éghajlatváltozás káros hatásainak csökkentése érdekében tett erőfeszítéseidet!

Ahogy az emberek hajlamosak túlbecsülni autóvezetési, sport vagy vezetői képességeiket, hajlamosak azt hinni, hogy környezetbarátabbak, mint a legtöbb ember. Ez a félrevezető elfogultság önelégültséget szülhet és akadályozhatja a cselekvést. Ne dőljünk hátra azzal, hogy mennyi mindent teszünk a Földért, mert szelektíven gyűjtjük a hulladékot! Hiszen ennél sokkal többet is tehetünk. Ha az emberek pontosan felmérnék magukat és végig gondolnák, hogy mi az, amit megtehetnének és mi az, amit meg kellene tenniük, a legtöbben meglátnák a saját magukban rejlő hatalmas potenciált.

Vegyél részt a változó jövőben!

Általánosságban elmondható, hogy ha többet gondolunk a jövőre, nem csak a jelenre és a múltra, akkor az élet -és munkahelyi eredményeink pozitívabbak lesznek. Ugyanígy, az éghajlatváltozás tekintetében elengedhetetlen, hogy mindig előre nézzünk, és ennek megfelelően tegyük a dolgunkat. Ez segít abban, hogy a lehető legjobb eredményeket érhessük el.

Tudj meg minél többet az emberiség legnagyobb kihívásáról!

Az éghajlatváltozás mindent érint és mindenre hatással van, így nem nehéz megtalálni azt az aspektusát, amely számunkra érdekes lehet. Olvassunk és beszélgessünk minél többet a témában, gondoljuk végig, hogy a kézségeinkkel hogyan és mit tudunk segíteni. Találjuk ki, hogy melyik az a szegmens, ahol a leghatékonyabban tudunk hozzájárulni a káros hatások mérsékléséhez (utazási szokások átalakítása, megújuló energiaforrások használata, húsmentes táplálkozás, elektromos autó stb.).

Azonosítsd a kiváltó okokat és alkalmazz minél több megoldást!

Az éghajlatváltozás számos lehetőséget kínál a tisztább energiaforrásoktól a jobb építési technikákon át az élelmiszertermelésig. Gondolkozzunk preventíven: ne csak a rövidtávú kárelhárítás legyen a fő szempont, hanem a hosszú távú változások is. Az alapul szolgáló problémák feltárása, nem pedig a látható tünetek kezelése, ösztönzi a további ötleteket megszületését, így növeli a problémamegoldás esélyét. A vállalatvezetők az üzleti problémák megoldása során sem csak egyszerűen a leglátványosabb tünetekkel foglalkoznak, hanem azonosítják a kiváltó okok azonosítása után azokat kezelik. Az éghajlatváltozás számos jelenlegi probléma gyökere: a katasztrófáktól a fajok kihalásán, az élelmiszerhiány és a vízhiányon át egészen a társadalmi igazságtalanságig és háborúkig. Az éghajlatváltozás megállítása segíthet a nyomások enyhítésében.

A legjobb éghajlati megoldások csökkentik a kárt és többféle előnnyel járnak, de az éghajlat stabilizálása minden irányból segítséget igényel. A bolygónak most mindannyiunkra szüksége van.

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

A klímakatasztrófa legnagyobb vesztesei

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!