spot_imgspot_img
spot_img

Ezt kell tudni a XXIV. téli olimpiáról

-

Article Top Ad (AdSense)

Annak ellenére, hogy nem vagyunk téli sport nagyhatalom, Magyarország – amikor csak megrendezték – mindig részt vett a téli olimpiákon. Idén tizennégy versenyzőnek szurkolhatunk, akikről most összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

Téli olimpiák – magyar érmek

Kilencvennyolc évvel ezelőtt, 1924-ben a franciaországi Chamonix-ben rendeztek először téli olimpiai játékokat. Ekkor még csak kilenc sportág tizenhat versenyszámában, amelyen hazánk is képviselte magát – igaz, érmet ekkor még nem szereztünk. Néhány évvel később azonban, 1932-ben Lake Placidban megtört a jég, és megszületett Magyarország első téli olimpiai érme (bronz).  A Rotter Emília–Szollás László műkorcsolyapáros négy évvel később a németországi Garmisch-Partenkirchenben is felállt a dobogó harmadik fokára. És még mindig műkorcsolya: 1948-ban St. Moritz-ban páros műkorcsolyázásban a Kékessy Andrea–Király Ede páros lett ezüstérmes, 1952-ben Osloban és 1956-ban Cortina d’Ampezzo-ban a Nagy Marianna–Nagy László testvérpár szerzett bronzérmet. A következő téli olimpiai érmünkre több, mint húsz évet kellett várni; 1980-ban Lake Placidban a Regőczy Krisztina és Sallay András jégtánc páros ezüstérmet érő kűrjével szerezte meg hazánk hatodik érmét.

A magyar sportolók a téli olimpiák történetében az eddigi legjobb eredményeket Pjongcsangban érték el, itt született meg az első magyar aranyérem is a Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor gyorskorcsolya váltó fantasztikus teljesítményével.

Magyar résztvevők Pekingben

Bár a XXIV. olimpiai megnyitót hivatalosan 2022. február 4-én tartják, a curling versenyszámokkal tulajdonképpen már február 2-án elkezdődött a program. Az idei téli olimpián egyébként tizenöt sportágban összesen 109 versenyszámban avatnak majd bajnokot.

A magyar olimpiai csapat tizennégy főből áll: 7 rövidpályás gyorskorcsolyázó, 2 alpesi síző, 2 sífutó, 2 műkorcsolyázó és a téli olimpiák történetében először indul magyar hódeszkás.

Hódeszka (snowboard)

A tizenhét éves Kozuback Kamilla 2004-ben született Calgaryban és már egészen kicsi kora óta snowboardozik. Több sportágban is kipróbálta magát a tornától kezdve a gyorkorcsolyán át az úszásig, amelyet a snowboardozás mellett űzött éveken keresztül. Tizenegyévesen kezdett versenyezni, 2019-ben a kanadai téli ifjúsági játékokon félcsőben aranyérmes, slopestyleban bronzérmes lett. A snowboard világkupa-sorozat svájci állomásán, Laaxban elért pontokkal félcsőben jutott ki a téli olimpiai játékokra. Annak ellenére, hogy Kanadában él rajong Magyarországért, olyannyira, hogy ő maga kérte, hadd induljon magyar színekben. Kamilla február 9-én, szerdán hajnali fél háromkor áll rajthoz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kamilla Kozuback (@kamillakozuback) által megosztott bejegyzés

Gyorskorcsolya

Pekingben öt férfi és két női sportoló képviseli Magyarországot. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Jászapáti Petra mellett Nógrádi Bence, Varnyú Alex (váltóban) és Kónya Zsófia került a csapatba. Nagy várakozásokkal és esélyekkel indul a négy évvel ezelőtti aranyérmes gyorskorcsolya váltó, amely két új taggal egészül ki: a Liu testvérek mellett Nógrádi Bence és Varnyú Alex léphet majd jégre.

A férfi egyéni számokban (500m, 1000m és 1500m) Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry, a nőknél Jászapáti Petra és Kónya Zsófiáért, akikért február 5-én, szombaton délben és február 7-én hétfőn is szurkolhatunk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Petra Jaszapati 🐣 (@petra_j_) által megosztott bejegyzés

Sífutás és alpesi sízés

A pekingi téli olimpián egy-egy női és férfi alpesi síző, illetve sífutó képviseli hazánkat: alpesi síben Tóth Zita és Kékesi Márton, a sífutók közül Pónya Sára és Kónya Ádám.

Kékesinek és Kónyának ez már a második olimpiája, miután 2018-ban mindketten versenyezhettek a Phjongcshangban. Kékesi Márton valamennyi alpesi számban rajthoz állt, legjobb eredménye az előkelő 30. helyezés volt műlesiklásban, Kónya Ádám pedig 64. lett klasszikus sprintben, de elindult 15 km-es szabadstílusú sífutásban is. Tóth Zita február 7-én kezdi meg szereplését, majd a következő napokban szép sorban mindenkiért szoríthatunk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tóth Zita (@zita_tth) által megosztott bejegyzés

Műkorcsolya

1956 után, vagyis hatvanhat év elteltével újra magyar műkorcsolya páros indulhat a téli olimpián. Legutóbb a Nagy Marianna és Nagy László páros szerzett bronzérmet két egymást követő olimpián, tavaly viszont a stockholmi világbajnokságon a 2018 óta együtt korcsolyázó páros, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk kiharcolta magának az indulás jogát. Nekik február 18-án, pénteken délelőtt szurkolhatunk.

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!