A legfinomabb forralt bor receptek

-

Az ünnepi szezon közeledtével nincs is jobb, mint egy nagy pohár forralt borral megkoronázni a napunkat. Ez a hagyományos meleg téli ital számtalan variációban elkészíthető, fenséges illatától pedig máris elmerülhetünk a karácsonyi hangulatban. Egy kis kreativitással pedig abszolút feldobhatjuk a klasszikus verziót – legyen az egy kis babérlevél, vagy egy rozéból készült változat. 

Jamie Oliver receptje

A sztárséf különleges hozzávalókkal bolondítja meg a “tél italát”. Jamie Oliver is a vörösborra esküszik ha forralásról van szó,  ezen belül pedig a Toscanaban található Chianti borvidéken termelt verzióra, de ha mostanság nem jártunk errefelé, bármilyen olasz vörösbor megteszi. Nem mindennapi összetevőket láthatunk, például babérlevelet (!) is használ az elkészítéshez.

Fotó Jamie Oliver Official Website

Hozzávalók (10 adaghoz):

  • 2 db mandarin
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 200 g porcukor
  • 6 egész szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • 3 friss babérlevél
  • 1 egész szerecsendió reszeléshez
  • 1 vaníliarúd
  • 2 üveg Chianti vagy más olasz vörösbor
  • 2 csillagos ánizs

Elkészítés:
A mandarinból, a citromból és a limeból hámozzunk le nagy héjas részeket gyorshámozóval.
Tegyük a cukrot egy nagy fazékba és adjuk hozzá a héjdarabokat, illetve nyomjuk bele a mandarin levét. Közepes lángon főzzük össze pár percig.
Ezután hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a babérlevelet és a 10-12 csipet szerecsendiót. A vaníliarudat felezzük el és szintén mehet a fazékba, majd keverjünk hozzá annyi vörösbort, hogy  ellepje a cukrot.
Hagyjuk ezt az egyvelet alacsony lángon párologni, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik a vörösborban. Ha feloldódott, felvehetjük közepes lángra és körülbelül 4-5 percig forraljuk, vagy amíg szép szirup állagot nem kapunk.

Jamie tippje: “Azért csinálom meg a szirupot először, hogy csodálatos ízalapot teremtsek azáltal, hogy a cukrot és a fűszereket valóban jól elegyítem a borral. A szirupalapnak elég forrónak kell lennie, és ha mindkét üveg bort beleöntenénk, akkor leégetnénk az alkoholt – amit szeretnénk elkerülni.”

Amikor a szirup készen áll, állítsuk le a hőfokot alacsonyra, és adjuk hozzá a csillagánizst és a többi bort. Óvatosan melegítsük fel a bort, és kb. 5 perc után hőálló poharakba tálalhatjuk is!

Forralt rosé csoda

A rosé nagyon divatos mostanság és mint kiderült, ugyanolyan alkalmas forralt bor készítésre, mint a vörös vagy a fehér társai. A receptet egy kis grapefruittal, gyömbérrel, szegfűborssal és crème de cassis-szal kombinálják, hogy könnyed és gyümölcsös íz legyen a végeredmény. Mennyei alternatívája a hagyományos forralt bornak.

Fotó: BBC Good Food

Hozzávalók:

  • 750ml rozé bor
  • 1 csillag ánizs
  • 1 szár gyömbér, szeletelve
  • ½ teáskanál fekete bors
  • 5 szegfűbors
  • ½ pink grapefruit, szeletelve
  • 2 evőkanál Creme de Cassis (feketeribizli likőr, itt beszerezhető)

Elkészítés:
Öntsük a rosét egy nagy fazékba a csillagánizssal, a gyömbérrel, a fekete borssal, a szegfűbors bogyókkal és a szeletelt grapefruittal. Közepes lángon pároljuk meg, majd keverjük hozzá a crème de cassis-t, szűrjük át egy kancsóba, majd hőálló poharakban vagy csészékben tálaljuk.

Forralt mézbor

A mézbort inkább a középkor italaként ismerhetjük. Nem meglepő módon  erjesztett mézből készül és abszolút reneszánszát éli, mivel a modern kézműveseknél sok esetben kapható ez az édes nedű. A receptünket szegfűszeggel, fahéjjal és gyömbérrel ízesítjük, na meg egy adag brandy-vel is. Ha nem találunk mézbort, almabor is megteszi.

Fotó: BBC Food

Hozzávalók:

  • 750 ml sör (vagy almabor)
  • 3 evőkanál brandy
  • 250ml almalé
  • 1 csík citromhéj
  • 3 szegfűszeg
  • 1 fahéjrúd
  • hüvelykujj nagyságú friss gyömbér, szeletelve

Elkészítés:
Öntsük a mézbort (vagy az almabort) egy fazékba, és adjuk hozzá a brandyt, az almalevet, a citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat és a gyömbért. Óvatosan melegítsük át amíg párologni nem kezd, majd tálalás előtt távolítsuk el a fűszereket és a citrom héját az egyvelegből. Hőálló pohárban tálaljuk.

Alkoholmentes forralt ital

Ezt a változatot bátran kapjuk elő ha meglepnénk a gyerekeket egy kis ünnepi finomsággal, vagy még haza kell vezetnünk a baráti találkozóról. A bor helyett használjunk alma- vagy áfonyalevet, de adjuk hozzá ugyanazokat a fűszereket és gyümölcsöket. Az alábbi recept áfonyával és fagyasztott szederrel készül, ugyanúgy vöröses színvilágú, ízében pedig vetekszik a hagyományos forralt boréval.

Fotó: BBC Good Food

Hozzávalók:

  • 500ml gránátalma lé
  • 25g barna cukor
  • maroknyi fagyasztott szeder
  • 250ml almalé
  • 1 fahéjrúd
  • 1 csillagánizs
  • 4 szegfűszeg
  • 3 fekete bors
  • 1 narancs, szeletelve

Elkészítés:
Tegyük a gránátalma levét, cukrot, szedret és almalevet egy fazékba. Hozzáadjuk a fahéjat, a csillagánizst, a szegfűszeget, a borsot és a narancsot. Párolgásig óvatosan melegítsük. Kóstoljuk meg az édességet, majd szűrjük át hőálló poharakba. Fontos a szűrés, hogy ne maradjanak benne fűszerdarabok, mert ettől megsavanyodhat az ital.

Gránátalmás-vermutos forralt bor

Ha tényleg igazi ínyencek vagyunk és megbirkózunk a dupla alkoholtartalommal is, adjunk egy esélyt ennek a különleges receptnek! Akár egy téli koktélként is gondolhatunk erre a forralt bor variációra, ennek megfelelően akár elegáns koktélpoharakba is tálalhatjuk. A hatás nem marad el!

Fotó: BBC Good Food

Hozzávalók:

  • 5 dl 100%-os gránátalma lé
  • 1 dl vörös vermut
  • 2 dl vörösbor
  • 2 narancs szeletelve
  • 2 teáskanál méz
  • 1 fahéjrúd
  • 4 szegfűszeg
  • 4 szegfűbors bogyó

Elkészítés:
Tegyünk minden összetevőt egy nagy fazékba és lassú tűzön kevergessük. Pároljuk óvatosan 10 percig, várjuk meg, hogy megolvadjon a méz. Kóstoljuk meg, majd szűrjük le hőálló poharakba, és extra narancsszeletekkel díszítsük. Ha koktélpohárban tálalnánk, várjuk meg amíg szobahőmérsékletűre hűl.

Desszert is jöhet a forralt bor mellé?

Isteni diós édességek, amikkel lenyűgözheted a vacsoravendégeket

Kategória:

KIADVÁNYAINK

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!