spot_imgspot_img
spot_img

Magyarország leghíresebb borvidékei – csodás kóstolóhelyekkel

-

Article Top Ad (AdSense)

„A bor az istenek itala”….Nem véletlenül nevezték így az ókori görögök a szőlőből nyert nedűt, melynek Magyarországon is óriási kultúrája van. Hazánk földrajzi adottságai rendkívül kedvezőek bortermesztés szempontjából, Magyarország 7 régiójában összesen 22 borvidéket különböztetnek meg a hozzáértők. A teljes lista itt található, válogatásunkban a kultikusnak számitó borkészítő térségek kaptak helyet.

Tokaji borvidék

Kezdjük egy klasszikussal: ki ne hallott volna már a híres Tokaji Aszúról? A térség borvidéke méltán nyeri el a történelmi jelzőt: itt már évszázadok óta megy a szüret, egészen pontosan a 16-17. században kezdődött el az itteni édes borok termelése. Az UNESCO Világörökség Bizottsága is felfigyelt a kivételes adottságú régióra, ennek eredményeképp 2002-ben világörökségi címet kapott „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” néven. És milyen szőlőfajtákból. készül itt a hegy leve? Hárslevelű, sárgamuskotály, furmint…csak hogy néhány jelentősebbet említsünk. A borvidék központja nem meglepő módon Tokaj városa, mely világhíre révén országunk egyik jelképévé vált. Ha megkóstolnánk a táj jellegzetes borait, érdemes itt ellátogatni az impozáns Hímesudvar Pincészetbe. A Lonely Planet mindössze egy mondattal jellemezte a családi borászatot: a legbarátságosabb hely Tokajban. Ez már eleve jól hangzik és a Hímesudvar által kínált programok csak tetézik az élményt. Tudunk választani, hogy a klasszik kóstolón ízlelgetnénk Tokaj kincseit, vagy a pincészet és a szőlőbirtok látogatásával egybekötött borozgatást választjuk. Mindkettő szuper program, de utóbbinál érdemes meleg ruházattal készülni, mivel a pincékben csak 16 fok van.

Forrás: Hímesudvar

Villányi borvidék

Ahogy korábban is kitértünk rá, Magyarországon 7 régióra osztották a bortermő régiókat azok földrajzi elhelyezkedése és jellemző szőlőfajtái alapján. Villány nevezetesen a Pannon borrégióhoz tartozik, melyet a Duna, a Dráva és a Balaton határol körül, a közelben pedig a Villányi-hegység és a Mecsek déli oldalának csúcsaival találkozhatunk. Fehér és vörösborokat egyaránt készítenek itt, de a vörösbor-termelés hangsúlyosabb a térségben. Kifejezetten híres az itteni Merlot és a Cabernet Savignon. Fehérborok terén pedig finom Chardonnayt vagy Olaszrizlinget kóstolhatunk a Villányi vidék tájékán. Borkedvelőként javasolt ellátogatnunk a Sauska elegáns pincészetébe, melynek borfeldolgozója 2017-ben Építészeti Nívódíjat kapott. Három különböző borkóstoló csomagból választhatunk, mindegyikhez pogácsa és víz a grátisz. Amennyiben megéheznénk a különböző aromák kavalkádjától, lenyűgöző étterem vár minket a birtok részeként. A Sauska vendéglője idén a Dining Guide legjobb vidéki éttermeinek listáján az előkelő 4. helyet foglalja el, úgyhogy ajánlott üres gyomorral érkezni!

Forrás: Sauska.hu

Etyek-budai borvidék

Nyugalom, budapestiként sem kell messzire mennünk ha borvidékre vágyunk. A barátságos nagyközség épphogy átcsúszik Fejér megye területére, de a főváros budai oldaláról akár fél alatt elérhető. Az Etyek-budai térség az Észak-dunántúli borrégióhoz tartozik, ami a Budapest feletti Duna-szakaszt övező bortermő vidékek összegzése. Ahogy a régió többi részén, itt is szinte kizárólag fehérborokat termelnek. A nedűk többsége nem túl testes, száraz bor és reduktív technológiával készül, ami a borászati szaknyelvben egy olyan elkészítési eljárást jelent, melynek célja az elsődleges gyümölcs jellegzetes aromáinak megőrzése. Ha Etyekre látogatunk, mindenképp kóstoljuk meg a helyi Chardonnayt, Sauvignon Blanc-t vagy Ottonel Muskotályt – ezek a kuriózumnak számitó borok errefelé. Ezt a meseszép Etyeki Kúriában meg is tehetjük, de felejtsük el a hagyományos sötét és hűvös borospincék világát, már az épületről is inkább egy modern amerikai stílusú ház jut eszünkbe. Az ország egyik legkülönlegesebb borgazdaságában valódi nemesnek érezhetjük magunkat az előkelő és színvonalas környezetben. A hangulatos borkóstoló helység látogatása után betérhetünk a vinotékába is, ahol megízlelhetjük az itteni borvidéken elsőként telepített Pinot Noir-t, mely számos világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének.

Forrás: etyekikuria.com

Badacsonyi borvidék

Egy balatoni kirándulás során is elmerülhetünk a magyarországi borkultúrában. A badacsonyi borvidék szintén történelmi jelentőségű, nevét a térség leghíresebb szőlőhegyéről, a 438 méter magas Badacsony-hegyről kapta. Ehhez a régióhoz sorolhatjuk a déli és északi parti borvidékek mellett a zalai és somlói szőlőterületeket is. A magyar tenger közelsége miatt a lejtős szőlőtermő területek a Balaton felszínéről visszaverődő napfényt is élvezhetik, biztosítva ezzel a kedvező mikroklímát a természetes csemegebor készítéséhez. A badacsonyi borvidéken a fehérbor-termelésé a főszerepe, a legelterjedtebb az itteni Olaszrizling. Vörösborból elsőosztályúnak számit a badacsonyi Szürkebarát is, mindkettőben megízlelhetjük a  régió a jellegzetes sajátosságait. Ha errefelé járunk, a Rizlingszilvánit, a Chardonnayt és a Traminit is mindenképp irjuk fel a kóstolandó italok listájára! A badacsonytomaji Laposa Birtok lenyűgöző kilátást nyújt a Balaton környéki szőlőültetvényekre, és a borkóstoláson kívül a gasztronómia is nagy szerepet kap ezen a kulturált helyen. Borimádóként legalább egyszer kötelező ellátogatnunk ide megkóstolni a környék jellegzetes fehérborait és megtekinteni a családi vállalkozás látványborászatát, ahol egy kellemes túra közben megismerkedhetünk a borkészítés fázisaival is.

Forrás: We Love Balaton

Egri borvidék 

Eger környéke kihagyhatatlan ha bor témájú felsorolásról beszélünk. Bizonyára mindannyian hallottunk már a festői szépségű Szépasszony-völgyéről, ami a környék borainak gyűjtőhelye. A itteni szőlő- és borkultúra közel 1000 éves múltra tekint vissza, ami alapvetően meghatározza az itt élő emberek életét és a borturizmus egyik fellegvárának is tekinthető. Az ország egyik legszárazabb és leghűvösebb éghajlatú vidéke, amit a Bükk hegyvonulata véd a hideg légáramlatoktól. A világhírű Egri Bikavér testes és karakteres jellegének a délnyugatnak néző lejtők mikroklímája kedvez. Közismert még a térségben az Egri Leányka és a Debrői Hárslevelű, minden bizonnyal megtaláljuk majd az itteni pincék kínálatában ezeket a fajtákat is. Az egri Bolyki Pincészet különleges helyszíne egyedülálló élményt biztosit az ide látogatóknak. A környék jellegzetes borainak kóstolásán kívül számos rendezvénynek és fesztiválnak ad otthont a sziklás épület. A pincelátogatással egybekötött borkóstoló során pedig alapos ismeretek szerezhetünk az egri csodavidékről.

 

Forrás: Tripadvisor

Kattints ide, ha kíváncsi vagy további lenyúgöző borvidékekre nemzetközi viszonylatban is!

 

FRISS CIKKEINK

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Az általános jóllét új pillére az internet lett

A Technology, Mind and Behaviourban publikált globális tanulmány az internet hatásáról eddig ismertekkel szembe menő, új eredményekkel zárult.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!