Akár szakértők vagyunk, akár most szeretnénk először kipróbálni magunkat a grillezésben, ez a cikk mindenképp hasznunkra válhat. Ezek az egyszerű tippek segítenek abban, hogy az idei nyár a lehető legízletesebb legyen!
Gáz vagy faszén?
A vita ősrégi: melyik grllezési módszer a jobb? Sok tényezőt vehetünk alapul, gondolok itt a ízre, költségekre, kényelemre. Bár egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy bármelyik egészségesebb, a gáz tisztábban ég. A faszénrácsok több szén-monoxidot, szilárd részecskéket és kormot bocsátanak ki a légkörbe, ami hozzájárul a megnövekedett szennyezéshez és a talajközeli ózon magasabb koncentrációjához. Ízvilágban viszont sokan a szénsütőn készült ételek füstösebb, gazdagabb ízét részesítik előnyben.
Grillezés alapszabály: tartsuk tisztán a grillezőnket!
Nagyon fontos odafigyelnünk a grillsütőnk megfelelő tisztán tartására. Cseppet sem higiénikus – finomnak meg végképp nem az – ha az előző napi „sütés” megjelenik az aznapi vacsora tányérján. Az egyenletes sütéshez és a pazar ízvilághoz is elengedhetetlen a tiszta grillfelület. Ez a videó segítségünkre lehet a hogyant tekintve:
Grillezés mesterfokon – használjunk drótkefét!
Érdemes beszerezni egy grilltisztító kefét, ezzel tudjuk leghatékonyabban rendben tartani az eszközünket. Könnyebb eltávolítani a szennyeződéseket, ha a grill forró, ezért ajánlott előmelegítés után használni a grillkefénket.
A bemelegítés elengedhetetlen!
Minden esetben melegítsük elő a grillt 15-25 perccel a főzés megkezdése előtt, hogy biztosan elérje a megfelelő hőmérsékletet (és hogy a hő elpusztítsa a baktériumokat). A hőmérséklet a girll kívánt intenzitásától is függ: 120-150 Celsius-fok ideális, ha alacsony hőfokon sütögetnénk, közepes intenzitáshoz körülbelül 150-170 Celsius-fokra van szükség, ha pedig magas hőfokkal grilleznénk akár 200-250 Celsius-fokra is felmehet a hőmérséklet.
Olajozza fel!
Még a tiszta grillen is leragadhatnak az ételek, ha közvetlenül a rácsra helyezzük azokat. Úgy csökkenthetjük a ragadást, hogy a forró grillrácsot növényi olajjal átitatott papírtörlővel dörzsöljük át. Figyelem: ne használjunk olajsprayt, mert könnyen belobbanhat!
Szobahőmérsékletű húsok
Ha a húst grillezés előtt fél órát kivesszük a hűtőből és hagyjuk szobamérsékletűvé hűlni, akkor egyenletesebben sül majd. Ha hideg vagy akár fagyasztott húst próbálnánk grillezni, a főzési idő egy örökkévalóság lesz. Hidegen ne kerüljön semmi a grillre!
Pácold be a húst!
A pácolásnak jóval több előnye van, mint hogy az ételeket ízletessé teszi – bár ez is kifejezetten fontos, ez tény. Ezen felül viszont gátolja a potenciálisan rákkeltő HCA-k (heterociklusos aminok) képződését is, amelyek baromfi, vörös hús és hal grillezése során is keletkeznek. Az American Institute for Cancer Research (AICR) szerint a pácolás akár 92-99 százalékkal is csökkentheti a HCA képződését, tehát az ízletességen túl az egészségünkre is jó hatással lesz egy finom pác!
Jöhet a konyhai hőmérő!
Hacsak nem rendelkezünk röngtenlátással, nem tudhatjuk pontosan mikor sült meg a grillrácsra helyezett hús. Persze a hús tapintása elég árulkodó, de ahelyett, hogy találgatnánk, és villával kísérleteznénk ki a hús állagát beszerezhetünk egy húshőmérőt is. A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, hogy a hús elkészült-e, ha ellenőrizzük a belső hőmérsékletét egy azonnali leolvasású hőmérővel.
Használjunk grillkosarat
A grillkosár egy nagyon praktikus kis találmány. Velem számtalanszor előfordult, hogy a kisebb mretű gombák a két grillrács között végezték és nem volt könnyű kihalászni őket onnan… Itt beszerezhetünk egy ilyen kosarat a hasonló kellemetlenségek elkerülésének érdekében. Olyan ételekhez ideális, amelyek áteshetnek a grillrácson, vagy túl nehézkesek ahhoz, hogy egyenként megfordítsuk őket (zöldségek, halak, tofu, gyümölcsök stb.)
Pihenés be!
Ha a húst a grillezés után 5-10 percig pihentetjük, a szaft újra eloszlik benne. Burgerek, csirke és steak… hagyjuk őket pihenni, miután levettük a grillről! (ez megakadályozza azt is, hogy megégessük a szánkat, ha egyből kedvünk támadna falatozni a gusztusos látvány miatt).
Forrás: Eating well