10 dolog ami 30 év felett mindannyiunk életében megváltozik

-

A 30. születésnap mérföldkő a legtöbbünk számára. Korai felnőttkorunkban és húszas éveinkben próbálunk rájönni, kik vagyunk mi és hol a helyünk a világban. Valószínűleg ekkora már határozott elképzelésekkel rendelkezünk a karrierünkkel, a családalapítással és az alapvető értékrendünkkel kapcsolatban. Íme néhány változás, ami sokaknak ismerős lesz, akik a harmadik X közelében járnak. 

1. A másnaposság valóságos dologgá válik

Mi az a másnaposság? – valószínűleg a te szádból is elhangzott ez a mondat a huszas éveidben. Hajnalig tartó egyetemi bulikon, akár egész hetes fesztiválokon álltuk meg a helyünket – akár az éjszakai alvás nélkül is. A harmadik X körül elbúcsúzhatunk ezektől a napoktól, mert a túlzásba vitt alkoholizálást másnap kínzó macskajaj követi. Valószínűleg ebben a kontextusban jelenik meg az életünkben először a következő mondat:

„Túl öreg vagyok én már ehhez!”

A fiatalkor a határok feszegetéséről szól, viszont 30 éves korunkra már megtanuljuk, hogy a mérték jó barátunk lehet és hogy csak annyi koktélt fogyasszunk az esti bulin, amennyi jólesik. Eltűnnek a ködfoltos, képszakadásos éjszakák, amikor az eseményeket együtt raktátok össze a barátaiddal. A lerészegedés elég kellemetlen pillanatot okozott már ekkora és igyekszünk ezt felnőtt fejjel elkerülni.

Fotó: Freepik

2. A pihenés/semmittevés egy tökéletes hétvégi program

Az iskolapadot elhagyva számos új teendő zuhan a nyakunkba: elsősorban helyt kell állnunk a munkahelyünkön, de a ruhák sem mossák ki magukat és akkor még jó lenne nem pizzán élni, hanem néha főzni is valami finomat. Közben rohannak a hétköznapok és van, amikor hétvégén már semmi másra nem vágyunk, csak egy kis csendre és nyugalomra.

Ha marad is energiánk hétvégére egy kis társasági tevékenységhez, 30 évesen már nem olyan csábító a vad éjszakai élet. A fél órás sorbanállás a klub előtt, a zsúfolt helyek, az ordítozó tömeg felér egy rémálommal és inkább szavazunk egy kellemes estére a partnerükkel vagy barátaikkal – jöhet a közös főzés, egy izgalmas társasjáték vagy egy jó kis kártyaparti.

Fotó: Freepik

3. Megjelennek az első ráncok

Igen, 20 évesen még nem gondoltuk, hogy nekünk valaha foglalkoznunk kell ezzel a témával. Amíg meg nem láttuk az első ráncokat magunkon. Ez teljesen természetes, nem tesz csúnyává, sem öreggé – általában az emberek észre sem veszik, csak mi bámuljuk nagyítóval az arcunkat.

Az üzenete viszont elég fájdalmas: öregszünk és nem tudjuk megállítani az időt. A ráncok azonban a felnőtté válás első jelei, és emiatt nincs ok szomorúságra. Az arcápolás is ebben az időszakban válik igazán fontossá a nők számára, érdemes egy bevált rutinnal gondoskodni a bőrünkről – később nagyon meghálálja majd!

Fotó: Freepik

4. Jobban odafigyelsz magadra

Míg a 20-as éveinkben megállíthatatlannak és legyőzhetetlennek éreztük magunkat, most jobban szükségét látjuk az egészségünk gondozásának – mind szellemi, mind testi, mind érzelmi szempontból. Senki sem szeret orvoshoz járni, legyen az éves rutinvizsgálat, vagy egy fogászati ellenőrzés. Azonban a harmadik X környékén – ahogy szembesülünk az öregedéssel és az egészség fontosságával – egyre jobban odafigyelünk önmagunk karbantartására is.

És ezt nagyon is jól tesszük, a Scandinavian Journal of Public Health által közzétett 2007-es tanulmány megállapította, hogy azok a személyek, akik rendszeresen mennek a dokihoz, nagyobb eséllyel akadályozzák meg az életet veszélyeztető egészségügyi problémák – például a szívbetegségek, agyvérzés és a magas vérnyomás – kialakulását.

Fotó: About Manchester

5. Már nem ehetsz meg bármit

Emlékszel azokra az időkre, amikor még este nyolckor is simán benyomtál egy krémest, vagy elropogtattál egy zacskó csipszet a kedvenc sorozatodhoz? Valószínűleg 30 felett már elkerülöd ezt a gyakorlatot, ugyanis a testünk változása miatt hamarabb felszaladnak azok a bizonyos kilók, mint a huszas éveinkben. Nem beszélve a narancsbőrről… Tehát ajánlatos elkezdeni a rendszeres testmozgást és az egészségesebb táplálkozást – ami sajnos kizárja a hajnali 2 órakor elfogyasztott sajtburgert.

Ha betöltöttük a harmincat, a testmozgás már nem csak az önértékelés építéséhez hasznos; létfontosságú a közérzeted szempontjából is. Az anyagcsere 30 felett lelassul, és a fizikai aktivitás nem csak kordában tartja a testsúlyt, hanem a lelki egészségedről is gondoskodik. A méreganyagokat is igyekszünk már száműzni az életünkből és a címkék olvasgatása miatt a bevásárlás kb. kétszer annyi idő, de hosszútávon abszolút megéri.

Hamburger evő nő
Az egészséges táplálkozás előtérbe kerül. Fotó: Freepik

6. Igény a minőségre

30 körül a mennyiséget felváltja a minőség szeretete az élet számos területén. Megfelelő eszközök nélkül például nem tudunk egy finomat főzni hétvégén. Úgyhogy a fizetésünk nagy részét már nem (csak) ruhára költjük, hanem elkezdünk beszerezni minőségi edényeket, serpenyőket és más alapvető dolgokat, amelyek nem hagynak cserben és nem mennek tönkre 2 hónap alatt.

Az emberek sok pénzt költenek minőségi élelmiszerre, hogy aztán egy remek receptet tönkretegyenek egy ócska serpenyőben. A harmadik X körül jövünk rá ezeknek a dolgoknak a fontosságára – például hogy a jó serpenyők jobban megtartják a hőt, és így a lehető legtöbbet hozhatják ki az ételből. Eszedbe jutott ilyesmi huszonévesen? Ahogy a szilveszteri rucinál is a mutatósság volt az első szempont, és nem a pamut és a poliészter aránya.

Fotó: www.evidentlycochrane.net

7. Már nem akarsz megfelelni

Ebben a korban – jó esetben – már kilépünk a megfelelési kényszer mérgező köréből. Fiatalon még nagyon szeretnénk beilleszkedni, folyamatosan attól rettegünk, hogy nem vagyunk elég jók vagy nem fogadnak majd el minket. Az idő nagy részét azzal töltöttük, hogy összehasonlítottuk magunkat másokkal. A középiskolában a viselt ruhák és az atlétikai képességek, a főiskolán a az eredményeink, majd az egyetem után a karrier területén.

De mikor van ennek vége?

A szakemberek szerint ez a 30 éves kor környékére tehető. Ekkor már ismerjük eléggé önmagunkat ahhoz, hogy a saját életünket éljük és azt tegyük, ami minket boldoggá tesz. Már nem akarunk mindenáron megfelelni a körülöttünk élőknek és egyre kevésbé érdekel, hogy mit gondolnak mások az életünkről. Viszont egyre fontosabbá válik a saját belső hangunk. A harmincas évekre nagy valószínűséggel már begyűjtöttünk az élettől jó pár pofont, ami megtanított arra, hogy mi vagyunk az életünk főszereplői és ki kell állnunk önmagunkért.

Fotó: Butterfly Labs

8. Kizárod a mérgező kapcsolatokat

30 éves korodra felfedezed és egyre inkább elfogadod önmagad minden egyes részét. Ez azt jelenti, hogy tudni fogod, mit szeretsz, mit akarsz igazán az életben, és mi dobja fel a hangulatod. Az igény, hogy jobban bánjunk önmagunkkal, ekkor erősödik fel igazán. Amint ez megtörténik, a kapcsolataidban már elvárod a tiszteletet és a kölcsönös bizalmat – nem rombolhat többé senki.

Mindenki életében eljön a pillanat, amikor felismeri azokat a kapcsolatokat, amelyek nem feltétlenül építő jellegűek számára. De 30 éves korodra már van bátorságod is kivágni ezeket az életedből. Az élet túl rövid ahhoz, hogy minden energiádat olyan emberekre fordítsd, akik kritizálnak, bántanak vagy egész egyszerűen rossz érzésekkel töltenek el.

Fotó: Static

9. A család és a barátok teljesen új értelmet nyer

Idősödve szembesülünk először a szeretteink halandóságával, tehát azzal, hogy akik fontosak, nem lesznek mindig mellettünk. Aggódva figyeljük a szüleink öregedését és félelmetes egy olyan világot elképzelni, amiben nélkülük kell majd léteznünk. 30 évesen a legtöbben már elveszítettük az imádott nagyszülőket és a temetések száma gyarapodni kezd az életünkben.

Megdöbbentő arconcsapás ez, ami sokkal jobban elgondolkodtat a szüleinkkel együtt töltött idő fontosságát illetően. Ugyanez a helyzet a baráti körrel is – a 20-as években szokásos bandázásoknak immár vége, viszont rendkívüli módon megbecsüljük azt a néhány igaz barátot, akik körülvesznek minket. Az igazi boldogság az, hogy van néhány barátod, akikkel mindent megoszthatsz, ahelyett, hogy mérgező emberekre pazarolnád az időt, vagy olyanokra, akik csak lemerítik az energiádat, és nem adnak vissza semmit.

Fotó: Everystep

10. Jobb szerelem és szex

Lehet, hogy már megtaláltad az Igazit, vagy még mindig keresed, de egy dolog biztos: 30 évesen már jobban tudjuk kommunikálni, hogy mi tesz minket boldoggá – ezért egy kiegyensúlyozott és szeretetteljes párkapcsolatra is nagyobb eséllyel tehetünk szert. Természetesen a nemi életed is jobbá válik, mivel a harmincas éveid azok az idők, amikor végre elkezded szeretni a tested, ami magabiztosabbá tesz a partnered előtt is.

„Az érzékeny férfi már nem kínos”

Források: Bestlife, Lifehack, Swirlster

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!