A 2014-ben indult nemzetközi „Veganuárt”, azaz, a vegán étrendet népszerűsítő egy hónapos kezdeményezést ünnepli januárban az Emirates.
A növényi alapú étrend népszerűségének gyors növekedését bizonyítja, hogy tavaly 154 százalékkal nőtt azon utasok száma, akik a legnagyobb nemzetközi légitársaság fedélzetén ilyen ételt rendeltek. Összegyűjtöttük az utasok kedvenc vegán ételeit.
Vegán kínálat a fedélzeten és a várótermekben
A növényi alapú ételek egyre népszerűbbek azok között is, akik nem tartják magukat teljesen vegánnak, de időnként inkább könnyebb, húsmentes ételeket választanak. Az Emirates már az 1990-es évek óta kínál vegán ételeket a fedélzeten, és mára több, mint 180 recept közül választhatnak a növényi étrendet követő utasok és azok, akik egészséges, növényi ételeket kóstolnának repülés közben. Kezdetben csak néhány útvonalon volt jellemző, hogy vegán ételt kértek az utasok, például Indiában, ahol több vallás is növényi alapú táplálkozást ír elő. Az utóbbi években azonban a vegán ételek népszerűsége rohamosan nőni kezdett világszerte. Ezért a vegán opciók a fedélzeten és az Emirates várótermeiben is megrendelhetők és előrendelhetők. Az utazók az Emirates bármely járatán, mindegyik utasosztályon, 24 órával az indulás előtt jelezhetik, ha vegán menüt kérnének. De a legnépszerűbb útvonalakon még erre sincs szükség, a növényi alapú ételek a fő menüválaszték részeként választhatók. Az újításoknak köszönhetően 2022-ben, a fedélzeten felszolgált vegán ételekre 154 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint a megelőző időszakban, és több, mint 280 ezer adag növényi alapú ételt fogyasztottak az Emirates utasai.
Ínycsiklandó ételkülönlegességek
A VegNews tematikus online híroldal vegetáriánus és vegán utasok körében végzett felmérése szerint már most a legnépszerűbb légitársaságnak számít az Emirates. Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy a vállalat 2022-ben egy olyan új vegán menüt alkotott meg a First és a Business osztály utasai számára, amely vetekszik a fine dining éttermek kínálatával. A tökéletes vegán menü fejlesztése egy éven át tartott, mivel a világ különböző tájairól érkező séfek táplálkozási szakértőkkel együttműködve a meglévő, népszerű ételekből kiindulva keresték meg azokat a hozzávalókat, amelyek az ízek megtartása mellett átválthatók a vegán receptekbe. A cél az volt, hogy olyan menüt hozzanak létre, amely a légitársaság minden utasának tetszik, nem csak a vegán utasoknak.
A menü olyan ételeket tartalmaz, mint a serpenyőben sült királyi osztriga gomba jackfruit biryanival, szeletelt karalábéval és égetett naranccsal, vagy a csokoládés szarvasgombás torta mogyoróval, pisztáciával és aranylevéllel, illetve a zöld szőlőtorta kandírozott rózsaszirmokkal, vaníliapudinggal és csillogó yuzugyöngyökkel díszített bogyókompóttal. Külön érdekesség, hogy 2022-ben több, mint 195 ezer vegán desszertet szolgáltak fel az Emirates gépeken, köztük olyan csábító finomságokat, mint a friss, lédús eperrel turbózott étcsokoládépudingos torta, a kókuszkrémmel megspékelt pikáns citromtorta és az édes eperkompóttal gazdagított csokoládés tofu-sajttorta.
Kiváló minőségű, egészséges összetevők
Az Emirates konyháiban használt alternatív termékek közé tartozik többek között a kézműves vegán sajt, a fehér lisztet helyettesítő csicseriborsóliszt, a teljes zsírtartalmú tejszín helyett a kókusztejszín, valamint vaj helyett a kókuszvaj vagy margarin, míg a kókusz- és lenmagolajat a növényi olajok egészségesebb alternatívájaként használják. Az Emirates menüi számos szuperélelmiszert is tartalmaznak, például az antioxidánsokban gazdag fekete és fehér quinoa magokat. A vegán desszerteket ráadásul a Dominikai Köztársaságból származó, 60 százalékban nyers kakaóból készült bio étcsokoládé felhasználásával készítik. Az Emirates fedélzetén a vegán ételválaszték salátákból, gyümölcsökből és zöldségekből áll, amelyeket több, az Egyesült Arab Emírségekben működő beszállítótól, többek között a Bustanicából szereznek be. A Bustanica a világ legnagyobb hidrokultúrás vertikális farmja, amelyet az Emirates 16 milliárd forintos beruházással hozott létre. A Bustanica terményeit növényvédő szerek, gyomirtók és vegyszerek nélkül termesztik.
Az umami hatás
Az légitársaság díjnyertes séfjei a textúrák és az infúziók okos használatával törekedtek az úgynevezett umami hatás elérésére, vagyis az ízek maximalizálására. Számos vegán étel központi hozzávalója a jackfruit, egy Délnyugat-Indiából származó rostos gyümölcs, mivel húsos textúrával főzhető. Ezt gyakran párosítják karalábéval, amely magába szívja az ízeket, és így tökéletes pácokhoz vagy főzéshez. Az ízletes ételek összetevői közé tartozik még a tofu, a karfiol steak, valamint a diófélék és a hüvelyesek. A frissességre, az ízek élénkségére és a jóllakottságra fókuszáló vegán ételek színes és egészséges választékot nyújtanak. A séfek a díszítésre is nagy figyelmet szántak, ugyanis az ételeket a vertikális farmon termesztett friss fűszernövényekkel, bogyós gyümölcsökkel tökéletesítették, míg számos új vegán desszertet valódi aranylemezzel díszített lapokkal tettek még fenségesebbé.
A turistaosztály jelenlegi vegán kedvencei közé tartozik a krémes spenótos-avokádós mousse marinált tofuval, blansírozott hóborsóval, retekkel, spárgával, gránátalmával, cukkiniszalaggal és sriracha olajjal; a sokszínű quinoa zamatos karamellizált körtével és zellerpürével, sült karfiollal, mázas sárgarépával, párolt kelkáposztával és medvehagymás pestóval; valamint a krémes árparizottó gombával, napon szárított paradicsommal, margarinos gesztenyével, blansírozott brokkolinivel és pirított tökmaggal.
Az légitársaság aktuális ajánlatairól, a foglalás menetéről és az általános utazási feltételekről az Emirates honlapján találsz tájékoztatást: www.emirates.com
Emirates First & Business Class Menü
Vegán Cukkini Tarte
Hozzávalók:
A cukkini töltelékhez
- 400 g kesudió, beáztatva és turmixgéppel krémesre törve
- 1 tk friss kakukkfű levél
- 2 tk kapribogyó, finomra vágva
- 1 citrom, lereszelve, kifacsarva
- 1 kg cukkini, hosszában vékony csíkokra vágva
- ¼ tk őrölt szerecsendió
- 60 g olívaolaj
A csicseriborsó tarte alapjához
- 180 g csicseriborsó liszt
- ½ tk só
- 65 g kókuszolaj vagy margarin, (szobahőmérsékletű)
- 2-3 tk hideg víz
Szükséges eszközök:
- Turmixgép
- 23 cm-es kapcsos tortaforma
- Frissentartó fólia /alufólia
- Süteményhűtő rács
- Mandolin (opcionális)
Elkészítés:
- Kezdés előtt
Éjszakára áztasd be a kesudiót egy tál vízbe. Csöpögtesd le, turmixgépben pépesítsd krémesre, majd tedd félre. Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra.
- A tarte tészta összeállítása
Egy nagy tálban keverd össze a csicseriborsólisztet és a sót. Add hozzá az olvasztott kókuszolajat (vagy margarint) és a vizet, majd keverd az egészet csomómentesen egyneműre.
- A tarte alap lehűtése
Egyenletesen nyomkodd a tésztát a tortaforma aljába. Lazán fedd le fóliával, és legalább 1 órára tedd hűtőbe. A másik jó megoldás, ha 20 percre a fagyasztóba rakod.
- A tarte alap megsütése
Vedd ki a tortalapot a hűtőből. Villával 5-6-szor szurkáld meg a torta alját. Előmelegített sütőben 10 percig süsd. A kész tortalapot hagyd a formában, és tedd félre hűlni a rácson.
- A töltelék előkészítése
Készítsd elő a kakukkfű leveleket, a finomra vágott kapribogyót, valamint a citrom héját és levét. Hosszában vágd vékony szeletekre a cukkinit – ehhez lehetőség szerint használj mandolint. A hozzávalókat külön-külön tedd félre.
- A tarte összeállítása
Egy közepes tálban keverd össze a kesudiót a kakukkfűvel, a kapribogyóval és a szerecsendióval. Sóval és borssal ízlés szerint fűszerezd. Kanalazd a tölteléket a tészta tetejére, majd a kanál hátuljával egyenletesen oszlasd el.
- A cukkini elrendezése
A töltelék tetejére spirálszerűen, szép egymásutánban rendezd el a cukkini szeleteket. Locsold meg citromlével és olívaolajjal, majd hintsd meg a reszelt citromhéjjal.
- A tarte elkészítése
Süsd a sütőben 15-20 percig, amíg az alap aranyszínű nem lesz, és a cukkini át nem sül.
- Tálalás
Vedd ki a formából, vágd szeletekre, és fogyaszd élvezettel!