Molnár Ferenc viharos, botrányos szerelmi élete

-

Molnár Ferenc az egyik leghíresebb magyar író világszerte. A Pál utcai fiúk regénye a nyiladozó elméjű iskolások első olvasmányélményei közt szerepel. Mély és maradandó emléket ültet a szívekbe.  A mesterművet alkotó író magánélete azonban nem igazán példaértékű. Szerelmi élete viharos és botrányokkal terhelt volt.

 

A Neumann Ferenc néven született Molnár Ferenc háromszor nősült, ám más nőkkel is szerelmi viszonyba keveredett életének 74 éve alatt. Nem volt kifejezetten lovagias, sőt, agresszív és teátrális viselkedésével az őrületbe kergette a társait. Nem csoda, hogy házasságai mind felbomlottak. Ám a házasságkötésig vezető utak sem voltak gördülékenyek.

Minden ilyen írói magánéletet boncolgató írás kapcsán fontosnak tartom megjegyezni, hogy az író munkásságát tiszteljük, nem annak a mítoszát akarjuk lebontani.

Nagy jelenetek és heves dühkitörések

Molnár Ferenc a magánéletét egyfajta színháznak tekintette. Ahogyan a színpadra szánt darabjaiban a figurái, úgy ő maga is teátrálisan viselkedett sokszor. Játszott mások érzelmeivel, a nőit pedig viselkedésével sok esetben kikészítette. A szerelmei meglehetősen nehezen tudták kezelni Molnár megnyilvánulásait, tetteit, annak ellenére, hogy közülük többen maguk is a színjátszás világában léteztek.

Az író két felesége, Fedák Sári és Darvas Lili is a kor ismert színésznői voltak. A társasági lapok többször írtak ezekről a regénybe illő a kapcsolatokról, mert semmi sem a megszokottak szerint történt, még maguk a házasságkötések sem. Ami azonban lehangoló, hogy a nagy író nem tudta az indulatait sem kezelni. Vészi Margit 21 évesen ment feleségül a már majdnem 30 éves Molnárhoz. Sokat elárul a kapcsolatról, hogy fél évvel később már külön is költöztek.

Ady Endre és ő ugyanazt a nőt szerették

Vészi Margit felkeltette Ady Endre érdeklődését is, egy időben a két nagy formátumú irodalmi alakunk szinte versengett a tehetséges festőnőért. Vészi József, az apa igyekezett távol tartani lányától a két udvarlót, hiszen egyikük sem élt példaértékű magánéletet. Végül Molnár Ferenc mégis eljutott a lánykérésig. Egy heves veszekedés során Molnár felpofozta menyasszonyát, aki érthető módon elbizonytalanodott, felbontotta a jegyességet is. Ady, az egykori vetélytárs békítette ki a párt. Vészi Margit nem élhetett harmonikus párkapcsolatban Molnár Ferenccel, már csak azért sem, mert az író gyakorta mások előtt is gonoszkodott a hitvesével. Állítólag Molnár nem támogatta felesége művész ambícióinak kibontakozását. Emellett néha indokolatlanul is szekírozta a nőt.

Vészi Margit már terhes volt, mikor elhagyta sokat dühöngő férjét. Párizsba költözött kislányával, festett, rajzolt, alkotásaival még díjakat is nyert. Molnár Ferenc Liliom című színművében fellelhetőek erre a kapcsolatra tett utalások.

Érdekes információ kettejük sorsáról még az is, hogy mindketten haditudósítóként dolgoztak az első világháborúban. Lányuk, Molnár Márta kétszer ment férjhez. Első férjétől, Horváth Zoltántól született két gyermeke, Horváth Eszter és Horváth Ádám, aki híres rendezőként vonult be a magyar tévézés történetébe. Márta második férje Sárközi György volt, akitől az íróvá lett Sárközi Mátyás gyermeke született.

Furcsa házasság

Fedák Sárival több mint egy évtizeden keresztül élt együtt Molnár Ferenc, de nem házasságban. Egészen rendhagyó módon, mi több, inkább elképesztően furcsa módon akkor házasodtak össze, amikor már Molnár másért rajongott. Egy másik színésznő, Darvas Lili ejtette rabul a szívét. Fedák Sári azonban büszkeségből követelte a házasságkötést. 1922-ben meg is tartották esküvőjüket, a kapcsolatukat pedig ezzel le is zárták. A válásra 1926-ban került sor.

A Pál utcai fiúk szerzője végül Darvas Lilit is feleségül vette, s mind a ketten a zsidóüldözést elől Amerikában telepedtek le. Ám volt a képben még egy nő…

Egy nő, akinek nem tudta elengedni az emlékét

Az író Bartha Vandával 1933-ban ismerkedett meg Budapesten. Molnár ekkor már Darvas Lili férje volt. A fiatalon elvált Vanda gépírónőként dolgozott a szerző mellett, majd a személyi titkára lett. A harminc évnyi korkülönbség csak az egyik pikantériája a viszonynak, a másik pedig, hogy a feleség tudott férje titkos szerelméről. Darvas Lili és az író egyébként is egy sajátos szabályok szerint működő házasságban élt.

Bartha Vanda is kiment Amerikába, ráadásul közös épületben lakott a párral, mert ő is a New York-i Plaza Hotelben lakott. Mikor Vanda megtudta, hogy itthon maradt családtagjait Auschwitzban megölték, öngyilkos lett. Molnár Ferenc nem tudta feldolgozni a nő halálát.

Képzeletbeli beszélgetéseket folytatott halott szerelmével. Utolsó nagy szerelmének halála után még öt évet élt. Regénybe illő, hogy Darvas Lili a Linden Hill-i temetőben Bartha Vanda sírja mellé temette férjét.

Ezeket is nézd meg:

Megrendítő tények József Attiláról

Irodalmi botrányhősök-Kosztolányi Dezső és Csáth Géza függőségei

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!