Védd meg az immunrendszeredet, hogy egészséges maradj!

-

Az egyre magasabb számú koronavírus fertőzések hatására egyre többen törekszünk arra, hogy a szokásosnál is jobban odafigyeljünk immunrendszerünkre. Nagy szükségünk van most arra, hogy szervezetünk a lehető legerősebb legyen.

Immunrendszerünk olyan, mint egy hadsereg. Különböző egységek bonyolult hálózata, amelyek együtt küzdenek az olyan betolakodók ellen, mint a vírusok, baktériumok és más “ellenségek”. Mivel nem egy nagy egységről van szó, hanem több részből áll, minden hadtestről külön kell gondoskodnunk, hogy hatékonyan tudják felvenni a harcot az esetleges támadásokkal szemben. Erre pedig csak egy egészséges életmóddal képesek.

Fotó: unsplash.com

Legyengült immunrendszer:

Ha szervezetünk nem jut hozzá elegendő vagy megfelelő minőségű tápanyaghoz vagy túl sok méreganyag halmozódik fel, az immunrendszer túlterheltté válik. „Immunrendszerünk működését számos életmódbeli tényező is befolyásolhatja: mindennapos stresszhelyzetek (sok utazás, tömegközlekedés, szmogos levegő, zajos környezet), munkahelyi, illetve otthoni konfliktusok, családtag, barát vagy munkahely elvesztése, kedvezőtlen szociális körülmények, alváshiány, fizikai inaktivitás (túlsúlyosság és mozgásszegény életmód), helytelen vagy egyoldalú táplálkozás, szmog, dohányzás, droghasználat, stb.” – magyarázza Dr. Boros Szilvia egyetemi docens.

Fotó: pexels.com

Ezek mind immunrendszerünk ellen dolgoznak, amelynek következtében gyakrabban fordulnak elő fertőző betegségek, mint a megfázás, a hörghurut, tüdőgyulladás, húgyúti fertőzések, bőrfertőzések. Ha legyengült az immunrendszerünk nehezebben gyógyulunk meg a betegségekből, elhúzódhat a sebgyógyulás, egyre többször érezzük magunkat fáradtnak, emésztési problémák léphetnek fel, illetve gyerekeknél a növekedés elmaradása is erre utaló jel lehet. Az immunhiányos állapoton kívül az immunrendszer betegségei az autoimmunitás és a túlérzékenység. Előbbi esetében az immunrendszer egészséges sejteket idegen sejtekként, vagyis kórokozóként azonosít, ilyenek a cöliákia vagy az 1-es tipusú diabetes. A túlérzékenység esetében pedig túlzottan reagál az egészséges szövetek károsodására vagy egy allergénre, amely például anafilaxiás sokk esetében életveszélyes is lehet.

Mit tehetünk az immunrendszerünk védelme érdekében?

Az immunvédelem első lépése a helyes táplálkozás, ugyanis a bélben dől el, hogy mennyi vitamin és ásványi anyagot tud hasznosítani a szervezetünk. „Különösen a jelenlegi vírushelyzetben van most ennek nagy jelentősége” – hangúlyozza szakértőnk. Az egészséges bélflóra képes felvenni a harcot a vírusokkal és baktériumokkal, ezért nagyon fontos, odafigyeljünk rá és minden nap elegendő élőflórás joghurtot, illetve zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. „A polifenol vegyületet tartalmazó színes gyümölcsök (pl. áfonya, szilva, meggy, szőlő, grapefruit), zöldségfélék (pl. spenót, görögdinnye, paradicsom, cékla, sárgarépa), növények nagyban hozzájárulnak a sejtvédelemhez. A vitaminok közül a C és D-vitamin, valamint a cink és a szelén is hasznos kiegészítője lehet az étkezésnek, különösen a járványos időszakban. Emellett számos étrend-kiegészítőnek, pl. a grapefruitmag cseppnek, propolisznak, echinaceának, zöldbúzafűnek, macanak, ginzengnek, goji bogyónak, fokhagymának szintén nagy hasznát vehetjük.”

Fotó: unsplash.com

Sokat tehetünk immunrendszerünk védelme érdekében, ha:

  • Hetente kontrolláljuk a testtömeget és próbáljunk hetente legalább 5×30 perc testmozgást (kerékpározás, erősítés, kocogás, jóga, stb.) végezni.
  • Mellőzzük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást.
  • A munkahelyi, ill. otthoni konfliktusokat próbáljuk minél hamarabb adekvátan megoldani.
  • Csökkentsük a stresszt: próbáljuk megtalálni a számunkra megfelelő megküzdési mechanizmusokat, amelyek segíthetnek kezelni a stresszt. Töltsünk minél több minőségi időt szeretteink és barátaink társaságában, minél többször menjünk ki a szabadba, avagy keressünk egy olyan meditációs technikát, amelyet a legjobban be tudunk fogadni.
  • Minőségi és mennyiségi alvás elengedhetetlen a szervezet jó és egészségéhez, ezért erre kiemelt figyelmet fordítsunk.
  • Próbáljunk mindent örömmel végezni!

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy csak megbízható forrásból vásároljunk vitaminkészítményeket és mindig előírás szerint szedjük őket. Erre vonatkozóan az Egészségügyi Világszervezet vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre vonatkozó ajánlását érdemes figyelembe venni.

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezt is:

A cruelty-free kozmetikumok – avagy szépségápolás állatkínzás nélkül

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!