spot_imgspot_img
spot_img

5 letehetetlen könyv fiktív és valós járványokról

-

Article Top Ad (AdSense)

A koronavírus-járvány életünk számos területén érezteti a hatását, hiszen átrendezte a napi rutinunkat, a szociális érintkezés szabályait, és az egészséghez való viszonyunkat is formálja. A világjárványok meglendítették az írók fantáziáját régen és most is. Kifejezetten a koronavírusra reflektáló könyvek is jelentek meg nemrégiben. Olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek valós és elképzelt vírusokról, járványokról, szólnak. A repertoárban egy nagyon friss magyar kötet is szerepel.

Vírus után a világ

Ezt a friss kötetet a koronavírus-járvány első nagy hulláma és a karanténidőszak hívta életre. A könyv 44 szerző írását tartalmazza. A történészek, politológusok, filozófusok, közgazdászok és írók különféle szempontok mentén mesélik el, hogyan látják a világjárvány okozta társadalmi, gazdasági, politikai változásokat, jelenségeket. Optimista és pesszimista alternatívákról is olvashatunk a könyvben. Többek közt olyan kérdéseket járnak körbe a szerzők, hogy az ökoszisztéma sérülése miatt szaporodhatnak-e a világjárványok, van-e a koronavírusnak leckéje, átértékeljük-e az emberi kapcsolatainkat?

A könyvet itt tudod beszerezni: https://www.kossuth.hu/konyv/5285/virus-utan-a-vilag

Vírus után a világ, Noran Libro Kiadó

 

Boccaccio: Dekameron

Egy igazi klasszikus is bekerült válogatásunkba, hiszen Boccaccio neve megkerülhetetlen, ha járványokról van szó. Az olasz író a novella műfaját teremtette meg a pajzán történetekben bővelkedő Dekameronjával. Boccacciót a pestis ihlette meg, ami a 14. század Itáliájában gyorsan terjedő, halálos kórként tizedelte a lakosságot. Az erotika és a humor olasz mestere hét fiatal hölgyet és három ifjú férfit zárt össze, akik a pestis elől menekülve tíz napon át történetekkel szórakoztatják egymást.  A kissé sikamlós mesék a szerelem és a nemi vágy diadalát hirdetik. A száz novellában huncutkodásból bőven jutott.

Többféle kiadásból is válogathatsz a bookline vagy a libri oldalán is.

Boccaccio: Dekameron

 

Nick Cutter: Mélység

Egy elképzelt világban játszódik Stephen King egyik kedvenc írójának Mélység című regénye. Egy különös járvány terjed az emberek közt, ami az emlékeket támadja. Kezdetben csak apró dolgokat felejtenek el ennek a nyomasztó világnak a lakói, később készségeiket, képességeiket is elvesztik. Végül a testük elfelejt működni, és megszűnnek létezni.  Kutatók egy csoportja a Mariana-árok mélyén egy csodaszert, ellenanyagot talál. Az ambrózia nevű szer nemcsak ezt a rettegett Kórt képes legyőzni, hanem minden más betegséget is. Az óceán mélyén lévő laboratóriummal megszakad a kapcsolat. Ezután a Kórnál is ijesztőbb dolgokat kell megtapasztalnia a mentőcsapat tagjainak.

Az Agave Kiadó honlapján beleolvashatsz a könyvbe: https://www.agavekonyvek.hu/konyvek/melyseg

Nick Cutter: Mélység, Agave Kiadó

 

Ingar Johnsrud: Kalüpszó 

Kalüpszó neve a görög mitológiából lehet ismerős. Homérosz eposzában a nimfa beleszeret a trójai faló kitalálójába, Odüsszeuszba, és halhatatlanságot ígér neki. A hazafelé tartó hős azonban visszautasítja a nagylelkű ajánlatot, ezért Kalüpszó hét évre börtönbe zárja. Ingar Johnsrud azonban nem mitológiai történetet írt, hanem egy fordulatos, megdöbbentően kemény krimit. A fiktív történésekkel riogató szerző Kalüpszójában egy már nem létező vírus szedi újra az áldozatait. Egy vírus, ami 1980 óta most először támad megint, napjaink Norvégiájában. Az embereknek elvesznek az emlékeik, irracionális tetteikkel nem tudnak elszámolni. A rejtélyes, megfejthetetlennek tűnő gyilkossági ügyek egy titkos katonai akció szálaihoz vezetnek. A moly.hu oldalon sokan lelkesen ajánlják a Kalüpszót a borzongást szerető olvasóknak.

A könyvet a General Press Kiadó honlapjáról is meg tudod szerezni: https://generalpress.hu/konyvek/kalpszo/139458546

Ingar Johnsrud: Kalüpszó, General Press Kiadó

 

Robin Cook: Ragály

Robin Cook nem maradhat ki egy ilyen listából. Sokan az ő regényein edződnek hozzá a krimikhez. Nem csoda, hisz Cook az atmoszférateremtésben és a feszültségfokozásban is mester. Az orvoskrimik kedvelői bőven olvashatnak a termékeny írótól elképesztő sztorikat halálos járványokról, kórokról. A Ragályban Dr. Jack Stapleton az őt ért szerencsétlenségek miatt törvényszéki orvosszakértővé képezi magát. Fertőző betegségek kezdik szedni áldozataikat. Stapleton kideríti, hogy a ragály központja az a kórház, ami már az ő életét is megkeserítette. Az orvos elszánt kutatásba kezd, és döbbenet döbbenetet követ, hiszen a gyilkos ragály magyarázata mögött felfoghatatlanul abszurd szándék rejlik.

A könyvet az Alexandra kiadó oldaláról is megszerezheted: https://alexandra.hu/konyv/ragaly/

 

Robin Cook: Ragály, Alexandra Kiadó
Ha hasonló témában még olvasnál, ezt a cikkünket is nézd meg:

5 kihagyhatatlan könyv, amit a koronavírus ihletett

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!