spot_imgspot_img
spot_img

Változtass rossz szokásaidon és hozz ki többet magadból!

-

Article Top Ad (AdSense)

Kun Zoltán számára az egészségtudatosság nem csak életforma, küldetés is. A fenntartható teljesítmény érdekében egyéni és vállalati egészségfejlesztési programokat valósít meg, amely során megtanítja, hogyan változtassunk rossz szokásainkon és hogyan tudunk megküzdeni a stresszel, hogy minőségibb és egészségesebb életet élhessünk. 

– Eredetileg közgazdász vagy, jelenleg viszont a legújabb technológiákat felhasználva segítesz az embereknek, hogy kihozzák magukból a legtöbbet. Hogyan lettél teljesítménymentor, mi volt az a szikra, amely elindította benned a változást?

– Évekig közép- és felsővezetőként dolgoztam, és annak ellenére hogy nagyon sikeres voltam, volt egy klassz csapatom, és mindig volt kihívás, azt éreztem, hogy van még lehetőségem és szükségem fejlődésre. A végső lökést az adta, amikor egy egészségfejlesztési konferencia után találkoztunk Vada Gergellyel, aki egy olyan eszközzel dolgozott, amelyről nem is tudtam, hogy létezik, és amellyel meg lehet mérni az ember stressz-szintjét és alvásállapotát. Egészségbiztosítási vezetőként addigra már sok statisztikát láttam, és régóta foglalkoztatott, hogyan lehetne a sok, stressz okozta betegséget megelőzni, és ehhez hogyan kellene a mindennapokban nem stresszelni. 

– Végeztetek egy felmérést is az évek során. Milyen tapasztalatok születtek?

– A felmérés már nagyjából kilenc éve tart, így mára elég nagy adatbázisunk van, amely egyedülálló Magyarországon. A vizsgált személyek több napon keresztül, folyamatosan hordják a testszenzoros mérőeszközöket, majd kielemezzük a napközbeni szokásaikat, a munka hatását, illetve azt is, mit élnek meg a magánéletük során, hogyan alszanak és milyen a fizikai aktivitásuk. Az évek alatt végzett felmérésekből látjuk, hogy a magyar társadalom sokkal stresszesebb, mint a nemzetközi viszonylat. Az emberek kétharmada rosszul alszik, 24 százalékuk másnap kimerülten ül autóba és megy dolgozni. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem tudja magáról, milyen állapotban van, miközben felelősséget vállal és döntéseket hoz. A technológia segítségével meg tudjuk mérni magunkat, így olyan új ismeretekre tehetünk szert, amelyeket ha tud az ember, tudatosabb lehet, változtatni tud a rossz szokásain, és egészségesebben tud élni. 

Kun Zoltán -változtass rossz szokásaidon
Fotó: Tóth Balázs

– A legtöbben nagy nyomás alatt éljük a mindennapokat, nem könnyű időt szakítanunk önmagunkra. Mi történik, ha nincs meg a megfelelő regeneráció, és felborul az egyensúly?

– A kimerültségnek és a kiégésnek több oka is van: lehet érzelmi – például mennyire fogadnak el bennünket –, vagy a munkában mennyire megfelelő a kompetenciánk, megkapjuk-e a vágyott elismerést stb. De úgy is fogalmazhatunk, hogy amikor elfáradunk, egyszerűen elfogyunk. Egy bizonyos pont után telítődünk, ami azért is van, mert nincs megújulás, nincs regeneráció. Van, aki könnyen megküzd a stresszel, mert kibeszéli magából, míg mások nem képesek erre, és folyamatosan emésztik magukat. Az, ahogy ezt megéljük, igazán kritikus pont.

– Ezek szerint ha nincs regeneráció, felborul az egyensúly, ami életünk több területére is kihat. Hogyan tudjuk levetkőzni a rossz szokásainkat, és megteremteni az egyensúlyt az életünkben?

– Sokszor mondjuk, hogy nincs időnk valamire, nem tehetjük meg, de sokkal többet tudunk tenni, mint gondolnánk. Saját magunk döntünk az életünkről, nem feltétlenül azt az embert kell irigyelni, akiről azt hisszük, hogy bármit meg tud tenni. Inkább azt kell nézni, mi mit tudunk tenni. A lényeg nem a munka–magánélet-egyensúly, mert az már egy ideje nincs, és már nem tudjuk egymástól különválasztani. Ami igazán számít, az a stressz–regeneráció-egyensúly. A regeneráció nemcsak az alvás, hanem minden, amikor a szervezetnek van ideje töltődni, legyen ez akár kávézás vagy bármilyen énidő. Amikor olyan tevékenységet végzünk, ami valamilyen teljesítményt igényel, legyen az munkahelyi vagy családi aktivitás, azáltal energiát veszítünk, és lemerít. Ezért fontos a regeneráció, vagyis hogy mindennap legyen olyan tevékenység, amellyel vissza tudunk tölteni magunkba. A legfontosabb kérdés tehát az: az én életemben mi a stressz, és hogyan támogatom a regenerációmat?

– Hogyan tudtok segíteni a hozzátok forduló embereknek?

– Nincs új a nap alatt. Már a delphoi jósdában is ki volt írva, hogy ismerd meg önmagad. Vissza kell menni tehát az alapokhoz, mert most óriási tétje van az egészségünknek, sokkal nagyobb, mint valaha. Aki ezekben a kérdésekben jó irányba tud változtatni magán, annak ez többszörösen megtérül. Ehhez mi úgy tudunk segítséget adni, hogy teszteket csinálunk, és az eszközeinkkel személyre szabottan nézzük meg, mi az, ami igazán működik. Az általunk használt okoseszközökkel képesek vagyunk megmérni az állapotunkat, amiből olyan hasznos információkat tudunk meg, amivel jobb lesz a teljesítményünk, hogy aztán ezzel a fenntartható teljesítménnyel tudjunk élni és létezni egy olyan életvitelben, amely társadalmilag is nagyon hasznos.

Hiszek abban, hogy sokkal több van bennünk, mint amennyit a hétköznapokban teszünk magunkért.

Most különösen fontos, hogy figyeljünk, törődjünk magunkkal, mert sok minden történik a világban, ami miatt szorongani lehet. De a sok negatív hatás ellenére fel tudunk építeni magunkban egy belső erőt, egy belső derűt. Minden idő, amit pánikban, önmarcangolásban, kesergésben és félelemben töltünk, lehúz, rosszabb lesz tőle az életünk. A mentális megközelítés határozza meg, hogy tudunk megküzdeni vele. Mindenki másban találja meg a belső békéjét, de ehhez tudatosan meg kell ismerne önmagát.

 

FRISS CIKKEINK

Négy ellenállhatatlan stílusválasztás – papucsokkal a főszerepben

A nyári papucsok a forró hónapok elengedhetetlen kiegészítői, hiszen könnyűek, kényelmesek és stílusosak. 2024-ben számos izgalmas fazon és trend vár ránk, amelyekkel még divatosabbá tehetjük nyári ruhatárunkat. Íme, a négy legütősebb fazon!

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!