Kávés csodagolyó

-

Íme egy gusztusos, formás kis golyó, ami a kávézás új dimenziója előtt nyit kaput. Egy golyócska, ami ízeket, koffeint rejt, és még környezetbarát is.

 

A kávézás élménye

A kávézás rituáléja sokunknak a nap szerves része, olykor kifejezetten emelkedett pillanatokat hoz. Többször, többféle apropóból megyünk a kávéfőzőhöz, hogy elkészítsük a fekete nedűt. A kávét szürcsölve pár percre azt hihetjük, löketet adtunk magunknak, felfrissültünk, töltekeztünk a kávéélményből.

Kapszulagondok

Ám sajnos hulladéktermelés szempontjából nem túl szerencsések az egyre elterjedtebb és kedveltebb kapszulás kávék.  Otthonokban, kávézókban, munkahelyeken is több zsák kapszula tud összegyűlni rövid idő alatt is.

Megdöbbentő számok világíthatnak rá a kapszulák környezetszennyező hatására: világszerte percenként nagyjából 39 000 darab kávékapszulát gyártanak, ebből nagyságrendileg olyan 29 000 darab a szemétlerakóban végzi. Az általában műanyagból vagy alumíniumból készült csomagolás pedig rettentő sok idő alatt, 500 év alatt bomlik le.

Már mi is írtunk a kapszulák újrahasznosításának lehetőségeiről (cikk), például arról, hogyan lehet belőlük mutatós ékszereket készíteni. De lássuk be, ezekkel a trükkökkel, praktikus megoldásokkal csak néhány kapszulának lehet új életet adni.

kávé
Kávékapszulákból készült ékszerek kép: R. Szabó Zsuzsa, bcoolmagazin

 

Környezetbarát kávégolyók 

Egy svájci vállalat őrölt kávékból készített kávégömböket. Ezek egy golyókra hangolt, kapszulás kávéfőzőhöz hasonló gépben oldódnak fel. A Migros környezetbarát golyóbisai többféle erősségben, ízben és méretben kerültek a piacra. A gömbök 40 és 110 milliliter közötti kávé előállítására képesek. A felesleges szemét pedig úgy kerülhető el a használatukkal, hogy a golyókat  egy ultravékony, komposztálható külső réteg tartja össze, ez a réteg nem oldódik fel, a kávézaccal együtt kivonásra kerül.

kávézás
Kávégolyó kép: https://www.coffeeb.com

Se alumínium, se műanyag nem rondít bele a képbe. A gyártók vágya, hogy a kávéfogyasztás jövőjét hulladékmentesebbé tegyék.

Ebben a kisfilmben megnézheted, hogyan működnek a svájci kávébonbonkák:

 

forrás: https://www.migros.ch/en/content/coffeeb,   www.greendex.hu

Ezek is érdekelhetnek:

Szeptember 29-én ünnepeljük a kávé világnapját

Kategória:
 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!