spot_imgspot_img
spot_img

80 évesen elhunyt Szakcsi Lakatos Béla – mutatjuk élete fő művét, amit meg is hallgathatsz

-

Article Top Ad (AdSense)

A Magyar Jazz Szövetség adta hírül, hogy október 2-án hajnalban elhunyt a magyar jazz ikonikus alakja, a 80 éves Szakcsi Lakatos Béla, a nemzet művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, valamint zeneszerző.

A zenevilág krémjével dolgozott együtt

Szakcsi Lakatos Béla 1943-ban született július 8-án. Édesapja ösztönzésére kezdett 9 évesen zongorázni. Habár klasszikus zenét tanult, később a dzsesszt célozta meg. Mikor még csak a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, már akkor is a fesztiválokon olyanokkal zenél együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza, de még Kovács Andor gitáros együttesében is feltűnt. Később, mikor felért a csúcsra, olyanokkal is zenélt, mint Bob Mintzer, John Patitucci, Jack DeJohnette, Dave Weckl és Frank Zappa.

Nemzetközi szinten is elismerté vált

A 60-as évek közepén már saját zenekaraival is fellépett. A Magyar Rádió versenyén megosztott első díjat nyert az LDL-el, míg Pege Aladár kvartettjével második díjat a Montreux-i Jazz Fesztiválon. Ez hozta meg neki a nemzetközi ismertséget és ennek köszönhetően készített lemezeket a Special EFX-szel, majd 80-as, 90-es évek fordulóján négy szólóalbumot is megjelentettetek.

A zenei fúziók mestere volt

Fontos szerepet töltött a fúziós zene elterjedésében hazánkban, amit 1972-től a Rákfogó együttessel, majd 1980-zól a Saturnus együttes tagjaként tehetett meg. Szívesen ötvözte a komolyzenét a dzsesszel. Ugyanakkor a hetvenes évek más miatt is meghatározónak bizonyult: onnantól kezdve 12 éven át tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán.

Ugyanakkor volt egy másik szenvedélye is: cigány folklór gyűjtött, amiket színpadi művekké formált. 1975-ben mutatták be első musicaljét, a Piros karavánt, amit az Egyszer egy cigánylány, majd a Cigánykerék követett. 1988-ban került bemutatásra A bestia című műve a Szegedi Szabadtéri Játékokon. 2004-ben pedig új műfajt teremtett a Na dara! (Ne félj!) című  cigány jazz stílusú lemezével.

Szenvedélyesen kutatta a lehetőséget, miként lehet a különböző zenei műfajokból közös nyelvet teremteni. Például több alkalommal is játszotta koncerten Mozart D-dúr, Koronázási zongoraversenyét, amelybe egy kis jazzt csempészett. Koncertjeire mostanában a jazz és a kortárs improvizáció ötvözése volt jellemző.

Egy halom díjjal jutalmazták

2005-ben életműve elismeréseként Kossuth-díjjal tűntették ki. Egy évvel később Príma díjjal. 2010-ben Hazám-díjban részesült. 2014-ben lett a Nemzet Művésze.

A tudás fája

Élete fő művének A tudás fája című misztériumjátékot tartotta, amelyet a napokban mutattak be. A Tudás oldalról kiderül, hogy a zenéjét Szakcsi Lakatos Béla, a szövegeket Bolyki György írta, és a történet az emberi döntések felelősségét feszegeti.

A dzsessz, a filmzene és a klasszikus muzsika elemeit egyaránt felvonultató, majdnem kétórás kortárs mű első három képe bibliai történeteket mutat be, a negyedik pedig arra mutat rá, képes-e élni az ember a felhalmozott tudással.

Itt tudod meghallgatni a mű Nyitányát, a többit pedig idekattintva, A tudás fája oldalon találod.

Köszönjük Szakcsi Lakatos Bélának a lehetőséget, nyugodjon békében!

185 éves az OPERA Zenekar

“Meg akartam ölni magam, de a zenéd miatt nem tettem meg.”

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Jön az Apple szupervékony iPhone-ja? Megszűnhet az iPhone Plus

Folyamatosan szivárognak ki hírek az Apple-től. Hol a mesterségesintelligencia-fejlesztésekről, hol az iPhone-ról, hol mindkettőről. A legújabbak a 2025 késő őszére esedékes szupervékony iPhone 17-ről szólnak. A változás állítólag akkora lesz, mint az X 2017-es megjelenése volt.

Nagyot bakizott a Google mesterséges intelligenciája

A keresőóriás a múlt héten mutatta be az elmúlt évek legnagyobb dobását, az AI Overview funkciót, ami a Microsoft és az OpenAI chatbot riválisaihoz kívánja felzárkóztatni a céget. A nagy debütálást követő időszakban azonban rengeteg probléma merült fel vele.

Új funkció érkezik a mobilokra, ami figyelmezteti a felhasználót, ha követik

A két tech óriás, az Apple és a Google hétfőn hivatalosan is bejelentette egy új funkció bevezetését, amely értesíti a felhasználókat arról, ha a Bluetooth-kompatibilis eszközök általi nyomkövetést tapasztalnak.

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!