Vakmerő szépség, aki imádta a magyarokat

-

Korának igazi szépségideálja volt, legendákat meséltek gyönyörű hajzuhatagáról és elképesztően karcsú derekáról. Meggyilkolásának híre nem csak Európát rázta meg, hanem minket, magyarokat is, hiszen Erzsébet királyné – vagy ahogy mi ismertük, Sissi – mindig őszinte szeretettel és érdeklődéssel fordult a magyar nép felé. 

Már életében is hatalmas népszerűségnek örvendett Ausztria császárnéja, Wittelsbach Erzsébet, akit a köztudatban mindenki csak Sissiként ismert. Alakját azonban kétségtelen, hogy az 1950-es években forgatott Sissi – trilógiában Romy Schneider által megformált karakter tette ikonikussá és felejthetetlenné.

Bajor fruska a bécsi udvarban

Erzsébet mindössze 16 éves volt, mikor az ifjú Ferenc József főherceg oltár elé vezette. Eredetileg Sissi nővérét, Ilonát kellett volna elvennie, de a szerelem másképp írta a történelmet. Az újdonsült császárné persze nem tudta lenyűgözni a Hofburg lakóit. Műveltségbeli hiányosságai miatt sokat kellett fejlődnie, emellett anyósa, Zsófia állandó megaláztatásban részesítette nem csak négyszemközt, de sokszor az udvartartás előtt is. A zsarnokoskodó nőszemély ráadásul saját felügyelete alá helyezte Sissi két kislányát is, ami az őrület határára sodorta az ifjú császárnét. Sissi végül kierőszakolta férjétől, hogy magával vihesse lányait magyarországi körútjára, ami alatt azonban idősebbik lánya, Zsófia hercegnő tífuszt kapott és meghalt. Anyósa ezután jobbnak látta, ha a legkisebb gyermeket – aki egyben a trónörökös is volt – teljes egészében elszakítsa és maga nevelje felelőtlen anyja helyett. Erzsébet ennyi fájdalmat és szégyent nem bírt elviselni, így folyamatosan betegeskedett és mély depresszióba is zuhant.

Fotó: Flickr

Szerelem a trikolór alatt?

Aki valaha is hallott Sissiről, bizonyára arról is tud, hogy a mítosz szerint gyengéd szálak fűzték egy bizonyos magyar nemes úrhoz, Andrássy Gyula grófhoz. Vajon köze lehetett a Kiegyezésnek kettőjük viszonyához? Nincs egyértelmű bizonyíték rá, de az tény, hogy kettőjük barátsága akkor mélyedt el, mikor a magyar miniszterelnöknek sikerült megnyernie a császárnét, hogy támogassa a két ország újfajta együttműködését. Habár az akkori közvélemény szerelmi afférként értelmezte kettőjük kapcsolatát, sosem találtak megfelelő bizonyítékot arra, hogy valóban szeretők lettek volna. Ismerve a Habsburgok ridegségét, csak remélni merjük, hogy talán jutott némi boldogság ilyen formában a szépséges császárnénak.

A legendás hajkorona

Bizony-bizony, Sissi portréit elnézve, le sem tagadhatjuk, hogy korának egyik legszebb nője volt. Legfeltűnőbb és legjellegzetesebb vonását a bokáig érő, gesztenyebarna haja adta. A fésülés és hajkorona formázása minden nap körülbelül három óra hosszat vett igénybe. Mosást követően nyers tojással és konyakkal ápolták, hogy egészséges és ragyogó legyen minden hajszála. A császárné sosem vágatta le a haját. Kiengedett állapotban azonban borzalmas súlya volt, így Sissi szinte mindig kontyban hordta a haját. Korának igazi divatdiktátora volt, frizuráját sok nemes hölgy próbálta lemásolni – mindhiába.

Fotó: Adobestock

Végzet Genfben

Egyetlen fia, a trónörökös Rudolf főherceg sikeres öngyilkossági kísérlete után teljesen magába zárkózott. Mindent megtett, hogy a lehető legtávolabb maradjon a bécsi udvartól. Orvosai tanácsára utazgatni kezdett Európa szerte, hogy a klíma változás javítson valamit fizikai és- lelki egészségén. 1898. szeptember 10-én érte a végzete Genfben, ahol egy Luigi Lucheni nevű olasz anarchista szíven szúrta. Váratlan halálát az egész Monarchia megrendülten fogadta, a magyarok pedig különös tisztelettel adóztak és adóznak máig emlékének. Nevét viseli Budapest hetedik kerülete, egy dunai híd és az országban számos helyen van róla készült szobor kiállítva. Sissi emléke örökké él hát a magyarok tudatában.

Kapcsolódó cikkek:

Karády, Gábor Zsa Zsa és Sissi – így vásároltak, divatoztak ők

Hírességek, akik karácsonykor születtek

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!