Utcanév táblák: Nők a nevek mögött 2.

-

Az utcanevek és közterületek elnevezéséről több furcsaság is megfigyelhető. Vannak érdekes, vagy vicces nevek, amikkel később foglalkozni is fogunk. Ami viszont feltűnő, hogy ha személyről neveznek el utcát, teret, túlnyomó többségben férfi nevekkel találkozhatunk. Pontosan ezért most megmutatjuk azokat a hölgyeket, és történetüket, akikről mégis közterületek lettek elnevezve. Vannak köztük ismertek, akikről már mindenki hallott, de akadnak olyanok is, akiknek bizony utána kellett járni.

Krisztina tér, körút

Elég érdekes, hogy sokan nem gondolkodtak el még azon, hogy a Krisztina név kit is takarhat. Egyszerűen elmegyünk a téma mellett, pedig igencsak érdekes történet kapcsolódik hozzá. A személy, akiről a közterületek lettek elnevezve elég prominens személyiség. Most lerántjuk a leplet! A Habsburgokhoz köthető, mivel Mária Terézia császárnő ötödik gyermekéről van szó!

Fotó: Wikipédia

megmutatjuk azokat a hölgyeket, és történetüket, akikről mégis közterületek lettek elnevezve
 Elég sok címmel rendelkezett, mivel Albert Kázmér szász–tescheni herceggel kötött házassága révén a Teschen hercegnéje címre is jogosult. Németalföld társkormányzói tisztségét is ellátta. Életének persze volt némi botrányosra sikerült része is, mivel a mendemondák szerint, roppant közeli viszonyt folytatott, Bourbon–parmai Izabella hercegnővel.

Fotó: Flicr

Élete során több közterület nevét is köszönhetjük neki, sőt „Krisztinaváros” egyik alapítója is volt. Ennek egyszerű oka, hogy a 18. század végéig ezen a területen nem volt engedélyezett épületek felhúzása, mivel katonai, hadászati területnek számított. Mária Krisztina főhercegnő sokat tett azért, hogy ezt a területet beépíthetővé nyilvánítsák. Az akkori városvezetést rávette, hogy Affolter Péternek, a királyi palota felügyelőjének adják át a területet, mely az ő irányítása alatt gyorsan fejlődésnek indult.
Tehát a Krisztina körút nevét Mária Terézia magyar királynő lánya, Habsburg–Lotaringiai Mária Krisztina főhercegnő után kapta. Az évek során Budapest közlekedésének, vérkeringésének egyik legfontosabb útvonalává vált. A Krisztina körút: a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar között található.

Fotó: Wikipédia

Erzsébet tér

Ha azt mondjuk, hogy Sisi akkor nagyon sokan egyből tudni fogják kiről beszélünk. Magyarország történelmében fontos szerepet játszott és híres volt kedvességéről, közvetlenségéről. Szívügyének tartotta hazánkat, és nagyon szerette Magyarországot, ahol sokat tartózkodott. Erzsébet magyar királyné a Wittelsbach-házból származó bajor hercegnő, I. Ferenc József császár és királlyal kötött házassága révén osztrák császárné 1854-től 1898-as haláláig. A köznyelvben gyakran említik Sisi vagy Sissi ragadványnevén. Erzsébet tizenhat éves korában, 1854-ben kötött szerelmi házasságot az osztrák császárral, I. Ferenc Józseffel. A hiányos neveltetésben részesült hercegnő e házassággal bekerült a sokkal merevebb etikettű bécsi udvari életbe, ahol hamar összetűzésbe került anyósával, Zsófia főhercegnével. Erzsébet gyakran időzött Magyarországon, szoros kapcsolatokat kialakítva a magyarsággal. Nagy szerepet tulajdonítanak személyének az 1867-es osztrák–magyar kiegyezésben is.

Fotó: Flickr

A magyarok kedvenc királynéjaként nem is kérdéses, hogy közterületet / közterületeket nevezzenek el róla. Budapest belvárosának egyik legszebb és a turisták által leginkább látogatott parkja úgy kapta Sisiről a nevét, hogy 1858-ban uralkodói pár, (nem először) hazánkba látogatott. Látogatásaik során mindig hosszú időt töltöttek a fővárosban, és előszeretettel sétáltak, gyönyörködtek, a már akkor is kiemelten szép városnak számító Budapesten. Ezen látogatásuk után egy évvel nevezték el Erzsébet Térnek a közterületet. Néhány mende-monda szerint Sisi egyik kedvenc városrésze volt, ahol gyakran megfordult látogatásai során. A teret a huszadik század nagy részében, az akkori politikai viszonyoknak megfelelően átnevezték, Sztálin, illetve Engels tér névre változtatták, de a rendszerváltást követően újra megkapta a régi méltó nevét.
Érdekesség, hogy Szent Erzsébet nevét is viseli egy tér Budapesten, aki ugyancsak az Árpád Házból származik.

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Flickr

Utcanévtáblák – a legrövidebb név

Utcanév táblák – történetek – a Váci utca

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!