Trendek a konyhákban, avagy házi gép és házi asszony

-

Ahogy az emberiség fejlődik és minden területen az innováció alapvetés, úgy a főzés tudománya is folyamatosan változó valami. Onnan lehetne kezdeni, hogy felfedeztük a tüzet és ettől kezdve nem ettünk nyers ételt. Aztán rájöttünk, mennyi növény létezik, amik által hozzájuthatunk az ízek végtelen világához. De ezzel nincs vége mert jött az ipari forradalom, a technológia szárnyakat kapott és mára nincs az életünknek olyan szegmense, ahol ne találkoznánk gépekkel. A konyhán is ez a helyzet.

Fotó: Pixabay

A konyha mint látványelem a lakásban

A konyhai bútorok több funkciót is ellátnak manapság. Leginkább azért, mert a lakások elosztásában jellemző lett az „amerikai konyha” az az nem külön helyiség van a lakásokban, hanem a nappali részeként egy térben helyezkedik el. Ennek az lett az eredménye, hogy kiemelten fontos lett a konyha szépsége. A lakásba belesimuló, színekkel és formai megoldásokkal találkozhatunk. Ez persze kihívást is jelentett a tervezők számára, hiszen a stílus elsődleges szemponttá vált. A konyha kialakításában mindenki törekszik az egyediségre!

Fotó: Pixabay

Mi befolyásolja a konyha stílusát

Az alap trendeken kívül- két komoly befolyásoló tényezővel szembesülhettünk az utóbbi pár évben. A szakács szakma, a főzés tudománya divat lett, köszönhetően a médiáknak, a főzőműsoroknak. Ezért egyre többen kezdtek el otthon főzni, kipróbálni magukat az ételkészítés tudományban. Ha a bútorokat és gépeket nézzük, így egyre fontosabb lett a funkcionalitás. Nagyobb és időtálló munkapultok, nagyobb terület, a kényelmesebb mozgástér fontossá vált. A másik korántsem elhanyagolhatatlan tényező a pandémia. Az emberek sokkal több időt töltenek otthon és ez által rá is vannak kényszerítve arra, hogy főzzenek.

Fotó: Pixabay

A méretek befolyásolják a konyha kialakítását és mivel az esetek nagy részében az otthonokban kisebb területek állnak rendelkezésre, erre a célra fontos a praktikus átgondolt helykihasználás. Minden négyzetcentimétert ki kell használni! Adni kell teret a munkának, erre alkalmas a konyhasziget kialakítása, mely egyszerre lehet tároló, étkező és munkafelület is. Alkalmazkodva az alaprajzhoz, ideális, ha a padlótól egészen a plafonig beépítjük a konyhánkat, alkalmasint ezzel rengeteg tároló pakoló felületet szerezhetünk. A konyhabútorok formavilágára az egyszerűség, a letisztultság és az egyenes vonalvezetés, vagyis leginkább a klasszikus irányvonal lett a jellemző.

Fotó: Pixabay

2021-ben egyre jobban előtérbe kerülnek a rozsdamentes acél munkalapok, amiket szürke és fekete árnyalatú burkolatokkal kombinálunk.

A nyitott polcok ideje lejárt. Egyszerűen praktikusabb, ha konyhaszekrénybe pakolunk. Egyrészt nem kell állandóan takarítani és nem fenyeget minket a rendetlenség érzetének veszélye.

Fotó: Pixabay

Színek: A slágerszínek továbbra is a fehér, és a fekete, de jellemzővé vált a színesebb vidámabb színek használata. A sötétebb árnyalatok leginkább a munkalap és a konyha falának burkolásában jelennek meg, leginkább az eleganciát szeretjük kiemelni és természetesen a könnyebben takarítható felületek fontosak. A többi szín, attól is függ amerikai konyha esetében, milyen a nappali bútorzata, mivel összhangot kell teremteni. Viszont, ha már több időt töltünk a konyhában, jellemzők lettek a jó hangulatot, élénkítő hatást keltő erősebb színek. A teljes design alapját jelenleg két-három színtónus használata jellemzi, amely derűt, jókedvet sugároz.

Fotó: Pixabay

A konyhai csaptelepek kiemelten fontossá váltak. Az összhang megtartása mellett, egyre jobban törekszünk szépen megkomponált, látványos csaptelepeket felszerelni. Jellemzően a réz és az arany, de szinte a szivárvány minden színét használjuk. Ehhez hozzá tartozik, hogy az egyéb kiegészítő eszközök is teljes összhangban vannak a csapteleppel!

Berendezések

Az alapfelszereltségen kívül (sütő, hűtő, tűzhely, mikro, mosogatógép) egyre több konyhai berendezést használunk. Ezeknek természetesen hely kell, viszont nem szeretjük minduntalan látni őket, sőt, ha a konyhapulton vannak még gyakran ezeket is kell takarítani. Tehát a legújabb trendek szerint a különféle konyhai berendezéseinket beépítjük, vagy külön tároló részt alakítunk ki. Itt is fontos, hogy könnyen hozzáférhető legyen, ezért kézre eső helyre tesszük őket, leginkább a munkapult közelébe.

Fotó: Pixabay

Az otthoni főzés divattá vált, ezért olyan berendezéseket is elkezdtünk használni, ami eddig eszünkbe sem jutott. Alapvető lett a botmixer, újra használunk húsdarálót, gril-l és gofrisütőket, multifunkcionális konyhagépeket. Az egészséges életmód, egészséges táplálkozás miatt, már egyre többen szereznek be komoly teljesítménnyel rendelkező turmixgépet. A kenyérpirító, szendvicssütő és a vízmelegítő már teljesen természetes mindennapi eszközzé vált.

Fotó: Pixabay

Azok, akik még inkább elhivatottá váltak a házi jellegű ételek elkészítésében, manapság használnak már dagasztógépet, tésztakészítő gépet, jéggépet, kenyérsütőgépet, párológépet. Nem meglepő a rizsfőző és akinek van rá helye (kertje, terasza) nagy divattá váltak a különféle grill és bbq eszközök.

Fotó: Pixabay

Plusz egy tipp:  minikonyhakert

Mivel egyre többen főznek otthon, ez által egyre több alapanyagot használunk. Ezek közé tartoznak a különféle fűszernövények. A konyhát roppant hangulatossá tuja tenni a zöldellő sarok vagy éppen a minikonyhakert. Életvidámságot ad a térnek, kedélyes és mindig friss fűszerek állnak a rendelkezésünkre.

 

Szerző: Budafoki Tamás

Fotó: Pixabay

Ez 2022 divatszíne

Hatalmas divat lett a kulacs!

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!