spot_imgspot_img
spot_img

Új és trendi – intermittent fasting diéta

-

Article Top Ad (AdSense)

Kiderült, hogy az Intermittent fasting diéta az egyik legcélravezetőbb megoldás. Koplaljunk okosan!

Diéta, diéta nélkül! Egyre fontosabbá vált az emberek számára az egészséges életmód és ez által a megfelelő alkat. 10-15 évvel ezelőtt kezdődött ez a tudatosság és bár addig is foglalkoztak az emberek a diétával, nem volt ennyire divatos, mint manapság. Teljes iparágak, tudományágak és szakmák épültek fel azóta erre, amik kizárólagosan csakis az egészséges táplálkozással, az egészséges életmóddal foglalkoznak. Az teljesen tényszerű, hogy ezen a téren is vannak trendek, elhíresült megoldások, sokak által preferált és követett metódusok. Viszont ezek biológiailag, dietetikailag megalapozott egyértelműségei mind ugyanazon tőről fakadnak. Vannak vélemények és ellenvélemények a különféle fogyókúrás, diétás megoldások kapcsán, viszont az, hogy a mai rohanó világban szükség van rá- az kétségtelen.

diétázás
Fotó: Pixabay

A diéta szükségessége

Amennyiben leegyszerűsítjük a diéta fogalmát, végül is mindenkinek szüksége van rá. A mai világ rohanásában már elfeledkeztünk az egészséges életmódról, ami az étkezés és a testmozgás alapvetése. Sajnos a társadalmi viszonyok nem tettek jó a szervezetünk által kívánt életmódnak, se azok a táplálékok, alapanyagok, amelyekkel terheljük, nem tápláljuk magunkat. Szükséges azért diétázni, hogy egészségesebben működjön a szervezet, és elkerüljük a betegségeket, megakadályozzuk azok kialakulását. Szükséges azért diétázni, mert teljesen elrontottuk az étkezésünket, mely túlsúlyban, mentális problémákban köszön vissza a hétköznapjainkban. A környezeti szennyezés ugyancsak rátesz egy lapáttal, minek következményeképpen eddig soha nem látott arányban gyarapodott a különféle érzékenységek aránya, főleg a modern társadalmakban.

Fotó: Pixabay Bármit ehetünk.

Mit jelent az intermittent fasting diéta

Ez a diétázási típus nem is diéta igazán. Valójában egy időszakosan megszabott böjtölési folyamatot rejt magában. Lényege a rendszeresség és a kiszámított étkezés, vagy éppen a nem étkezés, melynek tudatos időbeli eloszlását határozza meg és építi fel. Mindez úgy, hogy meghatározza annak keretrendszerét. A diéta gondolatisága egy teljesen természetes folyamatot vesz alapul, mégpedig a testünk energiafelhasználását. Csak a modern korban és a modern társadalmi berendezkedésekben van állandóan rendelkezésre álló elegendő (sok esetben túlzásba vitt) táplálék. Ahogy réges-régen, az ember biológiailag ahhoz alkalmazkodott, hogy ha nem jut megfelelő mennyiségű bevitt energiához (táplálékhoz) akkor elkezdi saját tartalékait használni. Ez azt jelenti, hogy saját zsír tartalékát kezdi el lebontani és az ebből nyert energiával pótolja azt, ami hiányzik. Ez a folyamat teljesen természetes, hogy fogyással, testtömeg csökkenéssel jár!

együnk egészségesen
Fotó: Pixabay

Intermittent fasting diéta, koplaljunk okosan

Hogy mennyire egészséges ez a típusú diéta, hosszan lehet róla vitatkozni. Nyilvánvalóan, mint mindent, több oldalról lehet megközelíteni. A lényege viszont roppant egyszerű. Azt nem szabja meg, hogy milyen típusú ételeket fogyasszunk, azt sem, hogy milyen alapanyagokat szerezzünk be és azt sem, milyen konyhatechnológiával készítsük el. Tulajdonképpen azt eszünk, amihez kedvünk van. Mindegy az adott étel kalóriatartalma, vitamin, ásványianyag tartalma! Sőt még a mennyiségi határokat sem szabja meg, inkább csak javaslatokat tesz rá. Fura mi? Akkor mégis hogyan lehet így diétázni?

étel sport
Fotó: Pixabay A diétához mozgás is kell.

Intermittent fasting lénnege 

Az intermittent fasting diéta tehát nem is igazán diéta. A táplálkozás rendszerességének tudatos megszakításairól van tehát szó, az az böjtölési időszakok beiktatásáról. Ezen időszakokat határozzák meg, mégpedig időbeli eloszlásukat figyelembe véve. Két típusát különböztetik meg, egyénre szabottan, hogy kinek melyik a szimpatikus és megfelelő.

Első típus: A lényege, hogy konkrétan 16 órán keresztül böjtölünk, vagyis nem eszünk, majd 8 órán keresztül táplálkozunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy a nyolc órában folyamatosan „zabálni” kell, csak azt, hogy ezen idő alatt láthatjuk el szervezetünket táplálékkal. A koplalási nyolc órában, egyedül a folyadékbevitel megengedett és természetesen csakis víz! A 16 órába beletartozik az éjszakai alvással eltöltött idő is, bár ilyenkor lelassul a szervezet anyagcseréje. Ezt a módszert nemes egyszerűséggel 16/8-nak hívják.

Második típus: Ez inkább napokra van lebontva, talán még egyszerűbb is. A lényege, hogy egy hetet veszünk alapul, mikor beiktatunk böjtnapokat, tehát nem eszünk 24 órán át. Egy hét alatt legalább egy napot, legfeljebb két ilyen napot javasolnak. Magyarul eszünk -nem eszünk, eszünk -nem eszünk. Azokon a napokon mikor „szabad” az étkezés, kiemelten oda kell figyelni a mértékletességre, az egészséges alapanyagokra és legfőképp az energia csökkentett táplálkozásra. Ez azért fontos, mert egy nap koplalás után nem szabad az éhség vezérelt falánkságunknak utat engedni, akkor is módjával kell táplálkozni. Amennyiben elkezdene valaki habzsolni és teletömi magát, pontosan az ellenkezőjét fogja elérni, hízni fog.

Fotó: Pixabay A diéta mindennapi ehetőség.

Vigyázni kell vele

A böjtölés alapvetően megterhelő az ember számára, ha nem jól végzi. Ennek okán kialakulhatnak negatív dolgok, mint a fáradékonyság, levertség, rossz közérzet. Nem elegendő csak a böjtre koncentrálni, hanem megfelelő mennyiségű testmozgásra is szükség van mellette! Akik rendszeres orvosi kezelés alatt állnak, vagy gyógyszereket szednek- semmiképp nem ajánlott ez a módszer. A leginkább javasolt mielőtt valaki belefogna ebbe a diétába, hogy konzultáljon előtte egy szakemberrel!

Szerző: Budafoki Tamás 

Fotó: Pixabay

Mitől szeretünk meg egy éttermet

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!