spot_imgspot_img
spot_img

Szülői szerepek újratöltve: az üres fészek szindrómáról

-

Article Top Ad (AdSense)

Mikor a gyerekek kirepülnek otthonról, saját életterükbe költöznek, akkor sok szülő elhagyatottnak érezheti magát. A lakás kiürül, és az anyák, apák lelkében is űr keletkezik. Az üres fészek szindróma egyfajta identitásválság, amikor a szülőnek újra kell definiálni a szerepeit. Ezt a jelenséget járjuk körbe.

 

Ambivalens érzések

Azoknál a családoknál, ahol erős a gyerek-szülő kötelék, különösen nehéz időszak a leválás. Az új, önálló élet elkezdése bár öröm a gyermekét felnevelő szülőknek, közben a hiánya mégis fájdalmas lehet. Azok az anyák, apák, akik egyedül nevelték a gyerekeiket, még erősebben megélhetik az egyedüllét, a kiüresedett ház miatti szomorúságot. Az élet természetes velejárója, hogy a felcseperedett – jó esetben már saját egzisztenciával rendelkező –  fiatalok elhagyják az otthont, mégis megviselheti a családot.

Egy szeretetteljes légkörű otthont teremtő anya, apa egyfajta gyászhoz hasonló szomorúságot is megélhet. Annak ellenére uralkodhat el a depresszió az anya, apa felett, hogy tudja, gyermeke éppen most teremti meg a saját életét. Öröm, hogy láthatja boldogulni a lányát, fiát, de mégis szerepproblémát szülhet, hiszen a szülő a gondoskodó énjét már másként kell, hogy megélje.

Üres fészek szindróma
kép: Envato Elements

Célvesztettség

A nevelés tele van feladattal. A nagy megmérettetések, óvodai, iskolai örömök és nehézségek, a lelki krízisek közös megélése után szívszorító lehet az átrendeződő élet, a megváltozó viszony. Ki vagyok én a gyerekem nélkül? Hogyan védem meg ezután?

Verena Kast svájci pszichoterapeuta Engedd el őket és találj magadra – Leválás gyermekeinkről című könyvében azt hangsúlyozza, hogy már előzetesen is érdemes készülni a szétköltözés időszakára. Új hobbik, szokások, közösségek segíthetnek az érzelmileg megterhelő időszak átvészelésében.

Ami azonban meglehetősen gyakran előfordul ilyenkor, hogy a párok szétmennek.  Sokan ekkor eszmélnek rá, hogy a társukkal ez a közös életfeladat kötötte őket össze. Ott ülnek egy házban egykori választottjukkal, de nincs bennük közös, nem is ismerik igazán egymást. Ekkorra már egymásra lennének utalva a gyermek nélkül, de a harmónia hiánya nehéz felismerésekig, válásig vezethet.

Érzelmi zsarolás nélkül 

Az üres gyerekszoba, a felborult életritmus a magára maradt egyedüli szülőt arra sarkallhatja, hogy gyermekétől minél több együttlétet kicsikarjon. Az érzelmi zsarolással nem engedi boldogulni utódját, akinek egyre nagyobb teher lehet a szülő követelőzése. Érdemes ezekről nyíltan és őszintén beszélni, hiszen a kezdeti nehézségek után azért mindenkinek beáll az élete, új nézőpontok érvényesülnek és a szülő-gyerek kapcsolat is egy új szintre léphet.

Kapcsolódó cikkeink:

A mámortól a tartós kapcsolatig – a szerelem 4 fontos szakasza

Ezért erősíti a köteléket a párok közt a szeretetnyelv ismerete

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!