Sose jöjjön el a világ, amelyben a gyerekek nem ismerik Halász Juditot

-

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő, Halász Judit október 7-én töltötte be a 80. életévét.

Halász Juditon nőttek fel a nővéreim, de még én is. Az unokahúgaim is tudják, ki az a Halász Juci, aki akarta vagy sem, de végül egész generációkat fogott össze dalainak, meséinek, előadásaival köszönhetően. A Micimackó, a Bóbita, a Sehallselát Dömötör nemhogy a családokat, hanem az embereket is összehozza!

Volt idő, mikor minden évben minimum egyszer felcsendült az örökzöldé vált Boldog születésnapot dala. Volt idő, mikor a családokban élő gyerekek Halász Juditot követeltek, ahogy anno mi is tettük azt. Nem telhetett el úgy este, hogy ne néztem meg volna meg a kötelező Mirr-Murr adagomat, aki a mai napig az egyik legkedvesebb macska az életemben. A tesóim is lazán el tudják énekelni Judit dalait ha, felcsendülnek, mert ez már csak így működik: ha Halász Jucit egyszer belopja magát az ember szívébe, onnan már ki nem költözik.

De ki ez a nő, aki ilyen sokat adott nekünk és olyan keveset tudunk róla?

Hamar felfigyeltek rá

Budapesten született 1942. október 7-én, és a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban még inkább a sport kötötte le. Első osztályú minősítésű lovasként tagja volt a magyar ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, és a felnőtt országos bajnokságon pedig harmadik helyen végzett, és egyúttal bezsebelte a legjobb női lovasnak járó kitüntetést. Azóta is rendületlenül imádja a lovakat. 1964-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ami után a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Fél év után Várkonyi Zoltán vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, és villámgyorsan le is szerződtette a következő évadtól kezdve. Azóta is a Vígszínház tagja. Láthattad már Arthur Miller, Tennessee Williams, Csehov, Molière, Krúdy Gyula, Örkény István, Woody Allen, és még sok más szerző darabjaiban. Olyan színészóriásokkal játszott együtt, mint Ruttkai Éva, Sulyok Mária, Páger Antal, Bulla Elma.  2003-ban a közönség szavazatai alapján tagja lett a Halhatatlanok Társulatának

Tengernyi film és lemez kötődik a nevéhez

Nagyjából negyven filmben szerepelt az 1960-as évektől kezdve,köztük olyanban, mint a Fűre lépni szabad, Álmodozások kora, Gyerekbetegségek és még hosszasan lehetne sorolni a listát, akárcsak azon nagyságok nevét, akikkel együtt dolgozott: Szabó István, Keleti Márton, Várkonyi Zoltán, Székely István, Jancsó Miklós, és így tovább. Számos tévéjátékban is lehetett látni, ilyen a már említett és nagysikerű rajzfilm, a Csukás István teremtette Mirr-murr kandúr kalandjai.

Közben pedig lemezeket is készített, mint amilyen a nagysikerű Ikrek hava, amelyen Radnóti Miklós versei hallhatók. Rengeteg mesét is mondott, de a legnagyobb sikert azok a lemezek aratták, amelyen híres magyar költők verseit énekli gyerekeknek, amivel műfajt teremtett. A Hívd a Nagymamát! már néhány hónappal a megjelenés után platinalemez lett, és mivel az albumaiból több mint másfélmillió kelt el, a sok-sok aranylemez után végre gyémántlemezzel jutalmazták kimagasló tehetségét.

A Mosolyrend lovagja

Az már önmagában is a gyerekek rajongásának bizonyítéka, hogy majd kiugranak bőrükből, amikor meglátják, meghallják, de még meg is választották a Mosolyrend lovagjának, amit a lengyel gyerekek alapítottak. Tudniillik, ezt a címet először ő tudhatta magáénak Magyarországon, és olyanokkal osztozkodik rajta, mint II. János Pál pápa és Peter Ustinov. Nem mellesleg 2003-végén az UNICEF őt és Pressert Gábort nevezte ki a Magyar Bizottság jószolgálati nagykövetté, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek az UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon.

Minden betegsége ellenére is aktív életet él

Judit az évek során nemcsak híres színésznő és énekesnő lett, hanem anya és nagymama is. Férjétől, Rózsa János filmrendezőtől egy fia született, Tamás, aki által pedig három unokája van. Sajnos az évek során nemcsak örömök érték és jó idők kísérték, hanem rosszak is, hiszen meg kellett küzdenie a mellrákkal és egy komoly májbetegséggel is. 1996-ban súlyos balesete volt, mikor elütötte egy rendőrautó, aminek következtében több helyen szenvedett koponyatörést, egy hétig kómában volt. 2022-ben pedig az ausztriai nyaralásán szenvedett balesetet, ám törött lábbal is színpadra állt.

De tessék, mindennek ellenére mindig is aktív életét el, termékeny előadónak bizonyult, gyerekzsúrok, koncertek, színházak állandó szereplője lett. Imádja a gyerekeket, akiktől saját bevallása szerint a legtöbbet tanulta, hiszen nem éppen a legkönnyebb feladat nekik megfelelni, mégis töretlenül kölcsönös az imádat.

A mai napig látni a színpadon, és nincs ember, aki megmondaná, hogy elmúlt 80 éves. Még mindig képes megtölteni a teret, a kicsik és nagyok szívét sugárzó melegségével, és végtelen szeretetével. Meghatározza az ember életét és valahol öregre elkísér bennünket, mint egy jó tündérkeresztanya. Habár a világ változik, és vele együtt a fogyasztó társadalom is, de remélhetőleg sosem virrad fel az a nap, mikor a gyerekek nem ismerik már Halász Juditot, aki annyi örömöt, fényt csempészett a kis és nagy emberek életébe.

Magatartásorvoslás a munkahelyen – Interjú Kasek Rolanddal

A kiszámíthatatlanság az új állandó: gerilla vezetési módszerek az üzleti életben

 

 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!